Διαμειφθέντα και λεχθέντα στην πρόσφατη Σύνοδο του Φαναρίου για την Αρχιεπισκοπή Αμερικής

Η σύνθεση της Συνόδου του Φαναρίου για την περίοδο από 1ης Οκτωβρίου 2022 μέχρι 28 Φεβρουαρίου 2023. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ/ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ

 

ΡΗΡ: Μεταφέρουμε άρθρο της ομογενειακής εφημερίδας “Εθνικός Κήρυξ” της Νέας Υόρκης γύρω από το διττό εκκλησιαστικό ζήτημα που έχει ανακύψει στις σχέσεις Οικουμενικού Πατριαρχείου και Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής, για τον Καταστατικό Χάρτη αφενός και, αφετέρου, για την βάπτιση που πραγματοποίησε στην Αθήνα ο αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος των υιών ομόφυλου ζεύγους. Το άρθρο αποκαλύπτει την  σύσταση Μικτής Επιτροπής για το Καταστατικό της Αρχιεπισκοπής Αμερικής. Και, ως προς το έτερο ζήτημα, την εκ μέρους του Αρχιεπισκόπου αποστολή πολυσέλιδης απαντητικής επιστολής για το ζήτημα της βαπτίσεως στην οποία ο σεβασμιότατος “προβαίνει σε διδασκαλία Βαπτισματικής Θεολογίας”, όπως επισημαίνει η εφημερίδα.

Το δημοσίευμα του ΕΚ έχει ως ακολούθως:

Βοστώνη.- Ενδιαφέροντα και αποκαλυπτικά της κατάστασης που επικράτησε στην πρόσφατη συνεδρίαση της Συνόδου του Φαναρίου, τη Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2022, κατά την οποία, όπως έγραψε ο «Εθνικός Κήρυκας» στις 4 Οκτωβρίου, αποφασίσθηκε η σύσταση Μικτής Επιτροπής για το Καταστατικό της Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

Στο ανακοινωθέν που είχαμε παραθέσει αναγράφονταν επί λέξει τα εξής: «Εισηγήσει της Α.Θ. Παναγιότητος, διωρίσθησαν ως μέλη, από πλευράς του Ιερού Κέντρου, της Μικτής Επιτροπής περί του Συντάγματος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής, οι Σεβ. Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ και Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μ. Βρεταννίας κ. Νικήτας, ο Πανοσιολ. Μ. Εκκλησιάρχης κ. Αέτιος, Διευθυντής του Ιδιαιτέρου Πατριαρχικού Γραφείου, καθώς και ο Εντιμολ. κ. Κωνσταντίνος Δεληκωσταντής, Αρχων Διδάσκαλος του Γένους, Διευθυντής του Α΄ Πατριαρχικού Γραφείου και Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών».

Αποκαλύπτουμε σήμερα ότι το θέμα δεν υπήρχε καν στην θεματολογία της συνεδρίασης, ενώ κατά πολλούς ιεράρχες εν Φαναρίω εθεωρείτο ως λήξαν έπειτα από τις γνωστές παλινδρομήσεις και μεθοδεύσεις για την αρχική αναστολή του Καταστατικού στις 8 Οκτωβρίου του 2020 συνωδά με την εκθρόνιση του Μητροπολίτη Νέας Ιερσέης Ευαγγέλου. Στη συνέχεια της κατάργησης της αναστολής με αίτημα της Επαρχιακής Συνόδου της Αρχιεπισκοπής τον περασμένο Ιούνιο 2022 για να περισωθεί το Πατριαρχικό γόητρο, καθότι όλα είχαν γίνει με προφορική απαίτηση του Ελπιδοφόρου χωρίς να γνωρίζει το παραμικρό η Εκκλησία της Αμερικής.

Κάποια στιγμή ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος είπε στη Σύνοδο πως έχουμε και μία εκκρεμότητα για την Αμερική και διορίζω την εξής επιτροπή για το Καταστατικό, χωρίς καμία περαιτέρω εξήγηση. Ερωτηθείς ο Πατριάρχης από ιεράρχες για το ποία θα είναι η αρμοδιότητα της Επιτροπής που διόρισε, δηλαδή για το αν θα αναθεωρηθεί εξ’ υπαρχής, εάν θα καταργηθεί ή εάν θα τροποποιηθούν κάποια επί μέρους Αρθρα του Καταστατικού, ο Πατριάρχης απάντησε, πως, «αυτά θα τα συζητήσει η Επιτροπή το όριο της αναθεωρήσεως και τι θα αναθεωρηθεί». Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος ο οποίος κατ’ αυτήν την συνοδική περίοδο είναι συνοδικός πάρεδρος, είπε, πως «εγώ στην πανηγυρική συνεδρίαση που έγινε υπό την προεδρία του Χαλκηδόνος (Εμμανουήλ) έθεσα ερωτήματα για τα οποία δεν έχω λάβει ακόμα απάντηση».

Ερωτηθείς σχετικά ο Αρχιγραμματέας Αρχιμανδρίτης Γρηγόριος Φραγκάκης γιατί δεν εμφανίσθηκε αυτή η έκθεση του Αγίου Αμερικής, φέρεται να απάντησε πως «εστάλη προς ενημέρωση, δεν εστάλη για τίποτε άλλο».

Υπογραμμίζεται πως η διαδικασία αναστολής ή τροποποίησης του Καταστατικού διαλαμβάνεται στο 25ο Αρθρο του, ως εξής: «Το παρόν Σύνταγμα, ρυθμίζον τα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής ως εκκλησιαστικού θεσμού, δύναται να τροποποιηθή εν τω συνόλω ή εν τοις επί μέρους αυτού κατόπιν εισηγήσεως της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου εις το Οικουμενικόν Πατριαρχείον μετά την δέουσαν διεργασίαν παρά τω Αρχιεπισκοπικώ Συμβουλίω και τη Αρχιεπισκοπική Κληρικολαϊκή Συνελεύσει, μετ’ απόφασιν της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Θρόνου, εις ην υποβάλλεται».

Αναφορικά με το ζήτημα που έχει εγερθεί για την βάπτιση που τέλεσε ο Ελπιδοφόρος στη Γλυφάδα στις 9 Ιουλίου και τη θύελλα αντιδράσεων που ξεσηκώθηκε πανταχόθεν και την επίσημη διαμαρτυρία της Εκκλησίας της Ελλάδος, το γράμμα της οποίας το έδωσε ο Πατριάρχης στον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο να το απαντήσει, κατέστη γνωστό εν Συνόδω ότι ο Αρχιεπίσκοπος έστειλε ένα γράμμα στο οποίο «σηκώνει τους νόμους και τους προφήτας» όπως είπαν χαρακτηριστικά αρχιερείς γνώστες της κατάστασης, το οποίο είναι πολυσέλιδο και προβαίνει σε διδασκαλία Βαπτισματικής Θεολογίας.

Αποκαλύπτουμε πως το Φανάρι απλώς θα διαβιβάσει το γράμμα-απάντηση του Ελπιδοφόρου, αλλά επίσημα δεν φαίνεται να προτίθεται να απαντήσει το ίδιο το Φανάρι στην Εκκλησία της Ελλάδος «γιατί πάει πολύ» κατά τα λεχθέντα, τα οποία αρχιερείς συζητούσαν με απορία μετά την λήξη όμως της συνεδρίασης της Συνόδου και τα οποία ήδη έφτασαν μέχρι και τα «ώτα» της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Αρκετοί ιεράρχες του Φαναρίου οι οποίοι ζήτησαν, για τώρα, την προστασία της ανωνυμίας τους για ευνόητους λόγους, διαβεβαίωσαν τον «Εθνικό Κήρυκα» πως ουδείς ιεράρχης εν Φαναρίω υποστηρίζει τον Ελπιδοφόρο.