Σύνοδος Κορυφής: Με «μικρό καλάθι» η Αθήνα για την ενεργειακή κρίση – Το plan b για νέα μέτρα στήριξης

Στη Σύνοδο Κορυφής, την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή, στρέφει η κυβέρνηση το βλέμμα της, όπου οι «27» θα συζητήσουν τρόπους περιορισμού της άνευ προηγουμένου ενεργειακής κρίσης που τροφοδοτεί τον πληθωρισμό και απειλεί τις οικονομίες των κρατών – μελών με ύφεση.

Οι προετοιμασίες είναι πυρετώδεις, αν και οι προσδοκίες από την Σύνοδο Κορυφής δεν είναι μεγάλες… Από τη μία οι αργοί ρυθμοί της Ευρώπης στη λήψη αποφάσεων, και από άλλη η σθεναρή αντίσταση της Γερμανίας στην προοπτική επιβολής πλαφόν στο φυσικό αέριο, παρά το γεγονός ότι 15 χώρες εκ των 27 (Ελλάδα, Ιταλία, Βέλγιο., Ολλανδία, Πολωνία κ.α.) επιμένουν στην αναγκαιότητα αυτής της λύσης.

Η Αθήνα κρατά μικρό καλάθι

Σύμφωνα δε με πληροφορίες που έρχονται από τις Βρυξέλλες, μια πιθανή συμφωνία των ηγετών μπορεί να αφορά στην ενίσχυση του μηχανισμού της Ε.Ε. για κοινές αγορές φυσικού αερίου και τη δημιουργία ενός νέου δείκτη για το LNG, καθώς είναι κοινή η θέση ότι το σημερινό σημείο αναφοράς, ο δείκτης ΤΤF, δεν αντικατοπτρίζει τα νέα δεδομένα.

Plan b’ για νέα μέτρα στήριξης επεξεργάζεται η Αθήνα

Η Ελλάδα, απέναντι στις αγκυλώσεις των Βρυξελλών, επεξεργάζεται plan b’ για να στηρίξει με νέες παρεμβάσεις νοικοκυριά και επιχειρήσεις και αναζητά νέο δημοσιονομικό χώρο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση στρέφει την προσοχή της σε δύο πεδία:

α) Στα έσοδα που θα προκύψουν από τη φορολόγηση, κατά 33% των υπερκερδών εταιρειών πετρελαίου, φυσικού αερίου και διυλιστηρίων.

β) Στον ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ.

Στο κυβερνητικό επιτελείο φέρεται να μελετούν σοβαρά την υιοθέτηση του μέτρο της φορολόγησης των υπερκερδών, ως εθνική πολιτική, ανεξαρτήτως δηλαδή των αποφάσεων της Ευρώπης.

Τι μπορεί να περιλαμβάνει το νέο πακέτο στήριξης;

Μεταξύ άλλων, φέρεται να συζητείται νέα επιδότηση στο πετρέλαιο κίνησης στην αντλία, ίσως και στο πετρέλαιο θέρμανσης. Το εύρος του νέο πακέτου και το περιεχόμενο του αναμένεται να “κλειδώσει” τον Νοέμβριο.

Κ. Μητσοτάκης: «Κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε…»

«Μπορούμε να διαβεβαιώσουμε τους Έλληνες πολίτες ότι και σε αυτόν τον δύσκολο χειμώνα τον οποίο έχουμε μπροστά μας, θα σταθούμε κοντά τους” δήλωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από την έναρξη των εργασιών της συνόδου των προέδρων ΔΕΕΠ και ΔΗΜΤΟ της Ν.Δ. το Σάββατο.

«Και διαβεβαιώνω ότι το κάνουμε όσο καλύτερα μπορούμε και όσο αποτελεσματικότερα μπορούμε και έχουμε τους πόρους να το κάνουμε ακριβώς επειδή η οικονομία μας αναπτύσσεται πολύ πιο γρήγορα από αυτό το οποίο και εμείς εκτιμούσαμε» πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

Newsit.gr