Cinema made in Italy στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος με 12 νέες ιταλικές ταινίες

Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος, η Cinecittà, η πολιτιστική πρωτοβουλία της Πρεσβείας της Ιταλίας Tempo Forte και το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών φέρνουν το άρωμα της Ιταλίας στην οθόνη μας και παρουσιάζουν δώδεκα νέες ιταλικές ταινίες από τα μεγαλύτερα διεθνή φεστιβάλ με σημαντικά βραβεία στις αποσκευές τους.

Μετά την περσινή επιτυχία, το δεύτερο αφιέρωμα Cinema made in Italy/Athens θα πραγματοποιηθεί στις 21 – 27 Oκτωβρίου, στη μεγάλη αίθουσα της Ταινιοθήκης της Ελλάδος προβάλλοντας ό, τι πιο φρέσκο έχει να παρουσιάσει το ιταλικό σινεμά σήμερα. Τρεις ταινίες θα είναι διαθέσιμες και μέσα από την πλατφόρμα της Ταινιοθήκης online.tainiothiki.gr («Η ιστορία του Κάβουρα», «Ο λεγεωνάριος» και «Καλιφόρνια»).

Ελληνικές πρεμιέρες, συζητήσεις και εκλεκτοί καλεσμένοι συνθέτουν ένα υπέροχο ταξίδι στην πατρίδα του Φελίνι, του Βισκόντι, του Παζολίνι και του Αντονιόνι. Θα προβληθούν ταινίες μυθοπλασίας και τεκμηρίωσης νέας παραγωγής, πολλές από αυτές σε ελληνική ή αθηναϊκή πρεμιέρα. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει και τη θρυλική «Περιπέτεια» του Μικελάντζελο Αντονιόνι, μία προβολή-φόρο τιμής στη σπουδαία Μόνικα Βίτι που απεβίωσε πρόσφατα.

«Περιπέτεια»
«Περιπέτεια»

Εκτός από πρώτες και δεύτερες ταινίες του «νέου αίματος» του ιταλικού κινηματογράφου, το πρόγραμμα περιλαμβάνει τις νέες ταινίες του 91χρονου Πάολο Ταβιάνι και του Μάρκο Μπελόκιο.

Όπως γράφει στον κατάλογο του αφιερώματος η Μαρία Κομνηνού, πρόεδρος της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, με 12 ταινίες νέων και βετεράνων σκηνοθετών που προβλήθηκαν και απέσπασαν διακρίσεις σε μεγάλα διεθνή φεστιβάλ, το Cinema made in Italy φέρνει στο κοινό ένα πλούσιο πανόραμα από τις νέες τάσεις του Ιταλικού κινηματογράφου και υποδέχεται σκηνοθέτες και ηθοποιούς, που θα έρθουν στην Αθήνα για την εκδήλωση. Από την κρίση της αστικής τάξης που αποτυπώνεται στην κλασική Περιπέτεια του Αντονιόνι (1960) περνάμε σε ένα σύγχρονο καλειδοσκόπιο ταινιών μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ, που αποτυπώνουν τα προβλήματα της σύγχρονης Ιταλίας, της νεολαίας, των μεταναστών, των κατοίκων των μεγαλουπόλεων και της επαρχίας, αλλά και την τοποθετημένη στο 19ο αιώνα Ιστορία του βασιλιά κάβουρα που έχει γίνει θερμά αποδεκτή από την κριτική και το κινηματογραφόφιλο κοινό. Δεν λείπουν και σημαντικές αναδρομές είτε στον Πιραντέλλο δια χειρός Πάολο Ταβιάνι είτε στην ιστορία μιας οικογένειας που σημαδεύτηκε από την αυτοκτονία του δίδυμου αδελφού του Μάρκο Μπελόκιο, o οποίος διερευνά το γεγονός, μετά από πενήντα χρόνια».

Ταινία έναρξης

H έναρξη του αφιερώματος (είσοδος μόνο με προσκλήσεις) θα πραγματοποιηθεί με την ελληνική πρεμιέρα της ταινίας «Ξηρασία» (Siccità) του Paolo Virzì στην οποία συμμετέχει μια πλειάδα ιταλών ηθοποιών, μεταξύ των οποίων η Μόνικα Μπελούτσι και ο Σίλβιο Ορλάντο -γνωστός από τις ταινίες του Νάνι Μορέτι.

«Ξηρασία» (Siccità)
«Ξηρασία» (Siccità)
@Greta De Lazzaris

Η ξηρασία που επικρατεί στην Ρώμη εδώ και τρία χρόνια και η έλλειψη πόσιμου νερού έχει αλλάξει τη ζωή όλων. Ενώ οι αυστηροί κανόνες αυξάνουν τη δυστυχία των ανθρώπων, κάποιες περίεργες φιγούρες περιφέρονται στους δρόμους της πρωτεύουσας. Οι παρίες, οι κερδοσκόποι, τα θύματα και οι παραβάτες αποτελούν μέρος της ίδιας τραγικής εικόνας και όλοι αναζητούν το ίδιο πράγμα: τη λύτρωση.

Η ταινία προβλήθηκε στο Φεστιβάλ Βενετίας εκτός συναγωνισμού.

Θα πραγματοποιηθεί και επαναληπτική προβολή για το κοινό την Τρίτη 25/10.

Τι θα δούμε

Το φεστιβάλ περιλαμβάνει 9 ταινίες μυθοπλασίας και 3 ντοκιμαντέρ νέας παραγωγής, εκ των οποίων οι 7 παρουσιάζονται σε ελληνική πρεμιέρα, και οι 4 σε αθηναϊκή. Πρόκειται για 12 ταινίες μεγάλου μήκους, στην πλειονότητά τους οι πρώτες (6) ή οι δεύτερες του κάθε σκηνοθέτη, που ξεχώρισαν στα σπουδαιότερα φεστιβάλ του κόσμου, όπως του Βερολίνου, των Καννών, του Λοκάρνο και βέβαια της Βενετίας.

Οι ταινίες προβάλλονται με ελληνικούς υπότιτλους. Όλες οι ταινίες, πλην των ταινιών Λεονόρα αντίο και Η Περιπέτεια, θα έχουν και αγγλικούς υπότιτλους.

Info

Εισιτήρια

Ηλεκτρονική προπώληση: https://tickets.tainiothiki.gr/

Εισιτήριο: 5€. Κάρτα 5 προβολών: 15.

Ταινίες online: 3€. Πακέτο 3 ταινιών: 5€

Περισσότερες πληροφορίες και πρόγραμμα στην ιστοσελίδα της Ταινιοθήκης (http://www.tainiothiki.gr) και στις σελίδες της στο Facebook (https://www.facebook.com/tainiothikigr) και το Ιnstagram (https://www.instagram.com/tainiothikigr).