Ουκρανία: Μπαράζ επιθέσεων με ρωσικούς πυραύλους και drones-καμικάζι – Σειρήνες πολέμου σε όλη τη χώρα

Στο Κίεβο «υπέστησαν ζημιές ενεργειακές υποδομές και μία πολυκατοικία», επεσήμανε ο Σμιγκάλ, λίγα λεπτά αφού ο δήμαρχος της ουκρανικής πρωτεύουσας, ο Βιτάλι Κλίτσκο, δήλωσε ότι μία γυναίκα σκοτώθηκε από τον βομβαρδισμό πολυκατοικίας.

Το Κίεβο, από το πρωί της Δευτέρας, δέχεται μπαράζ επιθέσεων, από μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Οι ρωσικές δυνάμεις να εξαπολύουν συνεχόμενες επιθέσεις κατά αμάχων αλλά και κατά ενεργειακών εγκαταστάσεων στις κεντρικές και βόρειες περιοχές της χώρας, βυθίζοντας στο σκοτάδι ένα τεράστιο μέρος της χώρας, ανάμεσά τους και το πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια.

Τρεις νεκροί, ανάμεσά τους και μία έγκυος γυναίκα είναι ο τραγικός απολογισμός από το βομβαρδισμό συγκροτήματος κατοικιών στο Κίεβο

Η εταιρεία που διαχειρίζεται το δίκτυο ηλεκτροδότησης της Ουκρανίας, η Ukrenergo, επεσήμανε ότι από τις ρωσικές επιθέσεις προκλήθηκαν ζημιές στις υποδομές ενέργειας σε κεντρικές και βόρειες περιφέρειες της χώρας, αλλά πρόσθεσε ότι η κατάσταση βρίσκεται υπό έλεγχο και έχουν ξεκινήσει οι επισκευές.

Σε ανάρτησή της στο Telegram η Ukrenergo κάλεσε τους πολίτες να περιορίσουν τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας, κυρίως το βράδυ, προκειμένου να μην επιβαρυνθεί το σύστημα.

«Το κέντρο διανομής της Ukrenergo δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να εκδοθεί πρόγραμμα έκτακτων διακοπών» στην ηλεκτροδότηση, πρόσθεσε.

Στο Κίεβο «υπέστησαν ζημιές ενεργειακές υποδομές και μία πολυκατοικία», επεσήμανε ο Σμιγκάλ, λίγα λεπτά αφού ο δήμαρχος της ουκρανικής πρωτεύουσας, ο Βιτάλι Κλίτσκο, δήλωσε ότι μία γυναίκα σκοτώθηκε από τον βομβαρδισμό πολυκατοικίας, η οποία κατέρρευσε εν μέρει, στο κέντρο της πόλης.

Τα «βέλη» στην Τεχεράνη

Η Ουκρανία έχει αναφέρει αύξηση των ρωσικών επιθέσεων με ιρανικής κατασκευής drones Shahed-136 τις τελευταίες εβδομάδες. Το Ιράν αρνείται ότι παρέχει αυτά τα τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη στη Ρωσία, ενώ το Κρεμλίνο δεν έχει κάνει κανένα σχόλιο.

«Το Ιράν ευθύνεται για τις δολοφονίες των Ουκρανών. Η χώρα που καταπιέζει τον ίδιο της τον λαό δίνει τώρα όπλα στα ρωσικά τέρατα για μαζικές δολοφονίες στην καρδιά της Ευρώπης. Αυτό σημαίνουν οι ατέλειωτες δουλειές και οι παραχωρήσεις στον ολοκληρωτισμό. Αυτό συμβαίνει όταν οι κυρώσεις δεν επαρκούν», έγραψε ο Ποντολιάκ στο Twitter.

Τι λέει η ΕΕ

Η EE παρακολουθεί την προμήθεια drones από το Ιράν.  Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ που συναντώνται σήμερα στο Λουξεμβούργο θα συζητήσουν τη μεταφορά ιρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών στη Ρωσία με το ενδεχόμενο νέων κυρώσεων να βρίσκεται στο τραπέζι. Ο κορυφαίος διπλωμάτης της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ επισήμανε ότι η ΕΕ αναζητά «συγκεκριμένα στοιχεία» για οποιαδήποτε ανάμειξη του Ιράν στον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Ωστόσο, αρκετοί υπουργοί Εξωτερικών έχουν ήδη δηλώσει ότι είναι βέβαιοι ότι το Ιράν προμηθεύει τη Ρωσία με drones

 

Για «μαζική επίθεση» μιλά η Μόσχα
Στο μεταξύ το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι εξαπέλυσε «μαζική» επίθεση εναντίον στρατιωτικών στόχων και υποδομών ενέργειας σε όλη την Ουκρανία, χρησιμοποιώντας υψηλής ακρίβειας όπλα.

Στην καθημερινή του ενημέρωση το υπουργείο επεσήμανε ότι έπληξε όλους τους «προκαθορισμένους στόχους» κατά τον πιο πρόσφατο βομβαρδισμό ουκρανικών πόλεων, ενώ πρόσθεσε ότι απέτρεψε μια απόπειρα των ουκρανικών στρατευμάτων να σπάσουν την άμυνά της Μόσχα στη νότια επαρχία της Χερσώνας.

Πηγή:newpost.gr