Σωτήρης Δελής: Για το θέμα δασκάλων στα ελληνόγλωσσα Σχολεία

Στο θέμα με την ανάγκη συμπλήρωσης των θέσεων διδασκάλων στα ελληνόγλωσσα Σχολεία του Παρισιού πήρε θέση και ο ομογενής επ.  βουλευτής Σουηδίας Σωτήρης Δελής, επ. μέλος της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελλήνων (ΠαΔΕΕ).  Σε e mail του προς την Panhellenic Post,  από την Σουηδία, αναφέρει τα ακόλουθα:

Κύριε Μαλασπίνα,

Διαβάζοντας στην Panhellenic Post την καταγγελία και την δραματική έκκληση των γονέων και φορέων στην περιοχή του Παρισιού για την κατάσταση των ελληνόγλωσσων τμημάτων και την έλλειψη διδακτικού προσωπικού θλίβομαι.

Διερωτώμαι σε πόσες άλλες ελληνικές κοινότητες η ίδια η και ακόμη χειρότερη κατάσταση επικρατεί.

Δεν χρειάζεται καν να τονιστεί η σπουδαιότητα της διατήρησης της ελληνικής ταυτότητας στις νέες γενιές των Ελλήνων σε ολόκληρο τον κόσμο, μέσα από την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας.

Η γέφυρα με την Πατρίδα, είναι η Γλώσσα που μέσω αυτής οι νέες γενιές των νεων Ελλήνων διδάσκονται για τις ρίζες των παππούδων τους, την κοινή μας ιστορία και τις παρακαταθήκες της. Η γλώσσα είναι ένα μέρος της εθνικής μας ταυτότητας και της ελληνικότητας μας.

Έχω λοιπόν δυσκολία να καταλάβω την πολιτική της ”σιγής ιχθύος” ως και την συμπεριφορά τύπου ”νίπτουμε τας χείρας μας συλλογικά” του υπουργείου Παιδείας όταν η διπλανή Τουρκία και πολλές άλλες χώρες με μεγάλο αριθμό Ομογένειας στο εξωτερικό υποστηρίζουν τους ομογενείς τους όχι μόνο στα λόγια αλλά και στα έργα.

Με την σειρά μου παρακαλώ την υπουργό Παιδείας κ Κεραμεως να δείξει κατανόηση στο δίκαιο αυτό αίτημα των συμπατριωτών μας.

Οι μελλοντικοί Έλληνες της Ομογένειας θα πρέπει να παραμείνουν Έλληνες στο μυαλό και στην ψυχή.

Άλλωστε για κάθε κυβέρνηση με εθνική συνείδηση και υπευθυνότητα η διατήρηση της ελληνικής γλώσσας και των αξιών της στην Ομογένεια αποτελεί την μόνη προτεραιότητα.

Σωτήρης Δελής

Επ. μέλος της σουηδικής Βουλής

Επ. μέλος ΠΑΔΕΕ

Σουηδία