Ο Πούτιν κήρυξε στρατιωτικό νόμο στις 4 ουκρανικές περιφέρειες

Σε ισχύ από τα μεσάνυχτα της Πέμπτης – Όλες οι ρωσικές επαρχίες θα πρέπει «να επιβάλουν μέτρα για την διασφάλιση κρίσιμων εγκαταστάσεων» – Περιορίζονται οι μετακινήσεις εντός και εκτός ρωσικών περιοχών που συνορεύουν με την Ουκρανία.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κήρυξε στρατιωτικό νόμο στις τέσσερις ουκρανικές περιφέρειες που προσάρτησε η Μόσχα τον περασμένο μήνα – Λουχάνσκ, Ντονέτσκ, Ζαπορίζια, Χερσώνα – και συμπλήρωσε πως όλες οι ρωσικές επαρχίες θα πρέπει να επιβάλουν «μέτρα για την διασφάλιση κρίσιμων εγκασταστάσεων».

Ακριβώς μετά την ομιλία Πούτιν, το Κρεμλίνο εξέδωσε διάταγμα με το οποίο ανήγγειλε την έναρξη ισχύος του στρατιωτικού νόμου σε αυτά τα εδάφη από τα μεσάνυχτα της Πέμπτης.

Διάταγμα επίσης που εκδόθη, περιορίζει τις μετακινήσεις εντός και εκτός ρωσικών περιοχών που συνορεύουν με την Ουκρανία.

Τα μέτρα αυτά αφορούν τις επαρχίες Κρασνοντάρ, Μπέλγκοροντ, Μπριάνσκ, Βορόνεζ, Κούρσκ και Ροστόφ, που συνορεύουν με την Ουκρανία, καθώς και στην Κριμαία και την Σεβαστούπολη, που η Ρωσία προσάρτησε το 2014.

Μιλώντας σε μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του, σε ομιλία του που μεταδόθηκε τηλεοπτικά, ο Πούτιν έδωσε επίσης εντολή στην κυβέρνηση να συγκροτήσει ένα ειδικό συντονιστικό συμβούλιο υπό την ηγεσία του πρωθυπουργού Μιχαήλ Μισούστιν για να συνεργαστεί με περιφέρειες της Ρωσίας για την ενίσχυση της πολεμικής προσπάθειας της Μόσχας στην Ουκρανία.

Οι κινήσεις αυτές, σχεδόν οκτώ μήνες μετά τον πόλεμο, σηματοδοτούν την τελευταία κλιμάκωση του Πούτιν για να αντιμετωπίσει μια σειρά από ήττες που έχει υποστεί ο ρωσικός στρατός από τις ουκρανικές δυνάμεις από τις αρχές Σεπτεμβρίου.

Ο Πούτιν δήλωσε ότι τα μέτρα που διέταξε θα αυξήσουν τη σταθερότητα της οικονομίας, της βιομηχανίας και της παραγωγής για να υποστηρίξουν την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία που η Μόσχα αποκαλεί ειδική στρατιωτική επιχείρηση.

«Εργαζόμαστε για την επίλυση πολύ περίπλοκων, μεγάλης κλίμακας αποστολών, για να διασφαλίσουμε ένα αξιόπιστο μέλλον για τη Ρωσία, το μέλλον του λαού μας», είπε.

Νωρίτερα σήμερα, οι πολίτες της νότιας ουκρανικής περιφέρειας της Χερσώνας κλήθηκαν να ξεκινήσουν την εκκένωση της περιοχής και να περάσουν στην αριστερή όχθη του Δνείπερου, σε ρωσικό έδαφος, καθώς οι διορισμένες από την Μόσχα αρχές εκτιμούν ότι ο ουκρανικές δυνάμεις «θα αρχίσουν σύντομα μια επίθεση εναντίον της πόλης της Χερσώνας».

Την ίδια ώρα, η ρωσική παραστρατιωτική οργάνωση Wagner ανακοίνωσε ότι κατασκευάζει γραμμή άμυνας στην επαρχία Λουχάνσκ. 

Η αντίδραση του Κιέβου μετά τις ανακοινώσεις του Πούτιν

Άμεση ήταν η απάντηση της Ουκρανίας λίγη ώρα αφότου ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν προέβη σε εμπρηστική κίνηση, υπογράφοντας διάταγμα για την επιβολή στρατιωτικού νόμου στις τέσσερις περιοχές που προσαρτήθηκαν.

«Συνεχίζουμε με την απελευθέρωση και την ανακατάληψη των περιοχών μας» υπογράμμισε ο σύμβουλος του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, Μιχαήλ Ποντόλιακ.

«Η θέσπιση ”στρατιωτικού νόμου” στα κατεχόμενα από τη Ρωσία εδάφη θα πρέπει να θεωρείται μόνο ψευδονομιμοποίηση της λεηλασίας της ουκρανικής περιουσίας. Δεν αλλάζει τίποτα για μας: συνεχίζουμε την απελευθέρωση και την ανακατάληψη των εδαφών μας» σημείωσε ειδικότερα στο Twitter.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ