Στον νεοελληνιστή Χανς Αϊντενάιερ το βραβείο Διδώ Σωτηρίου 2022 Εταιρείας Συγγραφέων

Η Εταιρεία Συγγραφέων ανακοίνωσε ότι «το Βραβείο Διδώ Σωτηρίου 2022 απονέμεται στον Χανς Αϊντενάιερ για την πολύπλευρη προσφορά του στα Γράμματα τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, με ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας».

Τελετή απονομής στις 7 Δεκεμβρίου στο Μεγάρο

Στην τελετή που θα διοργανωθεί την Τετάρτη, 7 Δεκεμβρίου στις 7μμ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, θα γίνει η υποδοχή των νέων μελών καθώς και η παρουσίαση του Ημερολογίου 2023 «Εγώ κι ο Άλλος (ταυτότητα/ετερότητα)» (εκδ. Σοκόλη)

Τα νέα μέλη θα καλωσορίσει εκ μέρους της Εταιρείας Συγγραφέων, ο Πρόεδρός της Ιωσήφ Βεντούρας, ενώ το Ημερολόγιο 2023 με θέμα «Εγώ κι ο Άλλος (ταυτότητα/ετερότητα)», που θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Σοκόλη, θα παρουσιάσει η Γενική Γραμματέας της Εταιρείας Συγγραφέων Άννα Αφεντουλίδου. Την εκδήλωση οργανώνει και συντονίζει η Αντιπρόεδρος του Δ.Σ., Έλενα Χουζούρη.

Την εκδήλωση θα πλαισιώσουν μουσικά οι Μαρία Παπαπετροπούλου στο πιάνο και η Λυδία Παναγιωταρέα στο τσέλο. Τις βιντεοπροβολές έχει επιμεληθεί ο Παντελής Αναστασιάδης.

Ποιος είναι ο Χανς Αϊντενάιερ – Συν δημιουργός του εκδοτικού οίκου Romiosini Verlag

Ο Χανς Αϊντενάιερ (Hans Eideneier) γεννήθηκε το 1937 στη Στουτγάρδη της Γερμανίας. Σπούδασε κλασική φιλολογία, βυζαντινολογία, νεοελληνική φιλολογία, ιστορία, φιλοσοφία και γλωσσολογία στα πανεπιστήμια τουΤύμπιγκεν, του Αμβούργου, της Θεσσαλονίκης και του Μονάχου.

Στη συνέχεια δίδαξε Βυζαντινή και νεοελληνική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο της Κολωνίας και μετά στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου (1994-2002), έως τη συνταξιοδότησή του.

Επιμελήθηκε τις κριτικές εκδόσεις στα γερμανικά βυζαντινών έργων όπως ο «Σπανός», ο «Πτωχοπρόδρομος» και ο «Κρασοπατέρας».

Επίσης, μαζί με τη σύζυγό του, τη φιλόλογο, συγγραφέα και μεταφράστρια, Νίκη Αναστασιάδη-Αϊντενάιερ, δημιούργησαν το 1982 στην Κολωνία τον εκδοτικό οίκο Romiosini Verlag, στον οποίο εξέδωσαν μεγάλο αριθμό έργων νεοελληνικής λογοτεχνίας σε γερμανική μετάφραση (των Παύλου Μάτεση, Θανάση Βαλτινού, Μάρως Δούκα, Άλκης Ζέη, κ.ά.)

Λίγα λόγια για την Εταιρεία Συγγραφέων

Η Εταιρεία Συγγραφέων είναι μη κερδοσκοπικό σωματείο που συγκεντρώνει διακεκριμένα ονόματα της πνευματικής παραγωγής για πάνω από 35 χρόνια εμβληματικής παρουσίας. Με περισσότερα από 350 μέλη σήμερα, αποτελεί τον μείζονα φορέα ποιητών, πεζογράφων, δοκιμιογράφων, συγγραφέων βιβλίων για παιδιά, μεταφραστών και κριτικών από την Ελλάδα και την Κύπρο, ενώ επίσης μέλη της είναι επιφανείς ξένοι συγγραφείς και νεοελληνιστές.

Πηγή: https://bookpress.gr/