Έρχεται εκλογικός μαραθώνιος από την άνοιξη: Το «crash test» για ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Μετά από την κάλπη της απλής και της ενισχυμένης αναλογικής – που πιθανότατα θα στηθεί αν δεν επιτευχθεί πλειοψηφία «151» βουλευτών – οι ψηφοφόροι δεν θα σταματήσουν να πηγαίνουν στα παραβάν.

Τη άνοιξη η “αποχή” από τις κάλπες σταματάει. Μπορεί στην Ελλάδα να μην έχουν καταγραφεί φαινόμενα Ιταλίας ή Μεγάλης Βρετανίας όπου οι πρωθυπουργοί «αλλάζουν σαν τα πουκάμισα», ωστόσο από το 1974 και μετά έχουν πραγματοποιηθεί 18 βουλευτικές εκλογικές αναμετρήσεις. Αυτό σημαίνει πως ο μέσος όρος ζωής των κυβερνήσεων σε αυτά τα 48 χρόνια είναι λίγο παραπάνω από τα 2,5 έτη. Για το πότε θα στηθούν οι επόμενες κάλπες στα σχολεία όλης της χώρας πολλές ημερομηνίες έχουν πέσει στο τραπέζι. Οι δυο πρώτες Κυριακές του Απριλίου στις 2 και 9 του μήνα φαίνεται πως είναι ιδανικές, καθώς η κυβέρνηση επιθυμεί να προλάβει την Κυριακή του Πάσχα. Με πολύ ισχυρό το ενδεχόμενο να ακολουθήσει και δεύτερη αναμέτρηση η πλειοψηφία είναι αυτονόητο πως θέλει να αποφύγει να παρέμβει  στα «μπάνια του λαού». Εκλογές στην καρδιά του καλοκαιριού, παρά την πόλωση που θα υπάρξει, σίγουρα θα αποτρέψει αρκετούς νέους από το να ψηφίσουν, πολλούς παραθεριστές, καθώς και τους εργαζόμενους στον τουρισμό.

Το σίγουρο είναι πως τα κόμματα δεν θα σβήσουν τις μηχανές. Τι θα ακολουθήσει μετά την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2023; Ένας εκλογικός μαραθώνιος. Μετά από την κάλπη της απλής και της ενισχυμένης αναλογικής – που πιθανότατα θα στηθεί αν δεν επιτευχθεί πλειοψηφία «151» βουλευτών – οι ψηφοφόροι δεν θα σταματήσουν να πηγαίνουν στα παραβάν. Τον ερχόμενο Οκτώβριο θα πραγματοποιηθούν οι δημοτικές – περιφερειακές εκλογές και τον Μάιο του 2024 οι ευρωεκλογές. Συνεπώς η όποια κυβέρνηση εκλεγεί ή ο συνασπισμός δυνάμεων που θα αναλάβει την εξουσία θα δοκιμαστεί ακόμα δυο φορές. Και η αντιπολίτευση θα έχει την ευκαιρία με ένα ευνοϊκό αποτέλεσμα να αμφισβητήσει τη νομιμοποίησή της. Οι εκλογές στους ΟΤΑ, που είναι διπλές, πάντα βοηθούν στη δημιουργία συνεργασιών σε τοπικό επίπεδο και για τα δυο μεγάλα κόμματα θα είναι ένα καθοριστικό «crash test». Για τη ΝΔ να ξαναβάψει τον χάρτη της Ελλάδας μπλε, καθώς πριν από τρία χρόνια μόνο η περιφέρεια της Κρήτης είχε παραμείνει στα χρώματα του ΣΥΡΙΖΑ. Για τη σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση να αποδείξει ότι μετά από δέκα χρόνια κατάφερε να οργανωθεί σε τοπικό επίπεδο και να ξεπεράσει τον κακό της εαυτό του 2014 και του Μαΐου του 2019. Ήδη όλες οι δυνάμεις προετοιμάζονται σε δήμους και νομούς της χώρας, φτιάχνοντας τις λίστες τους. Δεν συμπαρασύρονται από το γεγονός πως θα προηγηθούν οι εθνικές εκλογές. Τα ψηφοδέλτια της άνοιξης είναι μια άλλη διαδικασία που σιγά – σιγά θα ολοκληρωθεί στις αρχές του νέου έτους.

Οι ευρωεκλογές συνήθως αποτελούν μια ευκαιρία να εκφραστεί και μια ψήφος διαμαρτυρίας Με αυτό ως δεδομένο δεν αποκλείεται να ευνοηθούν νέοι σχηματισμοί. Επειδή, όμως θα πραγματοποιηθούν κοντά στις προηγούμενες εθνικές κάλπες θα αποτελέσουν και ψήφο εμπιστοσύνης ή αποδοκιμασίας για τον πρωθυπουργό που θα έχει αναλάβει ένα χρόνο πριν τα ηνία της χώρας.

Πηγή: skai.gr