Εισβολή στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ: Επίσημη Κλήτευση Τραμπ για κατάθεση

H επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ, η οποία ερευνά την εισβολή στο Καπιτώλιο στις 6/1/2021 απέστειλε την Παρασκευή επίσημα κλήτευση στον Ντόναλντ Τραμπ, ανοίγοντας το δρόμο για μια δικαστική διαμάχη μιας και ο πρώην πρόεδρος όπως όλα δείχνουν θα αποφύγει να συμμορφωθεί.

Η κλήτευση προς τον κ. Τραμπ του ζητεί να υποβάλει ορισμένα έγγραφα μέχρι τις 4 Νοεμβρίου καθώς και να παρουσιαστεί για κατάθεση στις 14 Νοεμβρίου.

«Έχουμε συγκεντρώσει συντριπτικά αποδεικτικά στοιχεία, μεταξύ άλλων από δεκάδες πρώην διορισθέντες από σας και του προσωπικού σας, ότι εσείς προσωπικά ενορχηστρώσατε και επιβλέπατε μια πολυμερή προσπάθεια για την ανατροπή των προεδρικών εκλογών του 2020 και την παρεμπόδιση της ειρηνικής μεταβίβασης της εξουσίας», αναφέρει μια συνοδευτική επιστολή που υπογράφεται από τον πρόεδρο της επιτροπής, Μπένι Τόμπσον Thompson και την αντιπρόεδρο, Λιζ Τσέινι.

Το προσωπικό του Τραμπ δεν απάντησε σε αίτημα της HuffPost για σχολιασμό και μέχρι τα μέσα της Παρασκευής, το απόγευμα, ο Τραμπ δεν είχε αντιδράσει στην κλήτευσή του στην προσωπική του πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, Truth Social.

Η επιστολή προς τον Τραμπ αναφέρει ότι «σκόπιμα και κακόβουλα» διέδωσε ψέματα για «απάτη» στις εκλογές, προσπάθησε να αναγκάσει το Υπουργείο Δικαιοσύνης να προβεί σε ψευδείς δηλώσεις υπέρ του, ενορχήστρωσε και επέβλεψε ένα σχέδιο υποβολής ψεύτικων εκλεκτόρων στα Εθνικά Αρχεία και το Κογκρέσο, και πίεσε τον αντιπρόεδρό του Μάικ Πενς να τον ανακηρύξει μονομερώς νικητή των εκλογών στις 6 Ιανουαρίου 2021.

Σημειώνει επίσης ότι κατέθεσε «ψευδείς πληροφορίες, ενόρκως, στο ομοσπονδιακό δικαστήριο» και κάλεσε τους οπαδούς του στην Ουάσινγκτον, «γνωρίζοντας ότι ήταν θυμωμένοι και κάποιοι οπλισμένοι, [και] τους έστειλε στο Καπιτώλιο».

Η επιστολή αναφέρει μια συγκεκριμένη ανάρτηση του Τραμπ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στην οποία καταδίκαζε τον Αντιπρόεδρο Πενς για την άρνησή του να βοηθήσει την προώθηση του σχεδίου του και, στη συνέχεια, την αποτυχία του να λάβει οποιαδήποτε δράση «επί ώρες», ενώ ο όχλος του εισέβαλε στο Καπιτώλιο και εκείνος παρακολουθούσε τα δρώμενα στην τηλεόραση από τον Λευκό Οίκο.

«Αναγνωρίζουμε ότι η κλήτευση σε έναν πρώην πρόεδρο είναι μια σημαντική και ιστορική ενέργεια. Δεν παίρνουμε αυτή την ενέργεια επιπόλαια», αναφέρει η επιστολή, επισημαίνοντας ότι οι προηγούμενοι πρόεδροι των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των Τζον Κουίνσι Άνταμς, Χέρμπερτ Χούβερ, Χάρι Τρούμαν και Τζέραλντ Φορντ, είχαν όλοι καταθέσει στο Κογκρέσο μετά την αποχώρησή τους από το Λευκό Οίκο.

Πηγή:Huffpost.gr