Παρά την δυνατή βροχή η Μελβούρνη τίμησε σήμερα την 195η επέτειο της Ναυμαχίας του Ναυαρίνου

Στιγμιότυπο από την σημερινή εκδήλωση στη Μελβούρνη. Φώτο: Κ. Ντεβές

Την 195η επέτειο της Ναυμαχίας του Ναυαρίνου τίμησε σήμερα στη Μελβούρνη το Ίδρυμα Αυστραλοελληνικού Μνημείου, με την υποστήριξη της Παμμεσσηνιακής Αδελφότητας «Παπαφλέσσας» και το Σύλλογο Καλαμάτας «23 Μαρτίου», στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.
Η εκδήλωση έγινε στο Αυστραλοελληνικό Μνημείο το Σάββατο 22 Οκτωβρίου στις 10:00, και μεταξύ άλλων παρέστησαν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς και ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος.

Λόγω της βροχής η συμμετοχή του κόσμου ήταν περιορισμένη.
Η Ναυμαχία του Ναυαρίνου αποτελεί την κορύφωση των πολεμικών επιχειρήσεων στην θάλασσα κατά την Ελληνική Επανάσταση. Στις 20 Οκτωβρίου του 1827, στη σημερινή Πύλο, οι συμμαχικοί στόλοι των Βρετανών, των Ρώσων και των Γάλλων υπό τις διαταγές του Άγγλου ναυάρχου Έντουαρντ Κόδριγκτον συνέτριψαν τις αντίστοιχες τουρκοαιγυπτιακές δυνάμεις.
Στόχος των συμμάχων ήταν να ανακόψουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ιμπραήμ στην Πελοπόννησο επιβάλλοντας έτσι τη Συνθήκη του Λονδίνου (1827), σύμφωνα με την οποία ιδρυόταν αυτόνομο ελληνικό κράτος υπό την επικυριαρχία του Σουλτάνου.
Στον κόλπο του Ναβαρίνου, ο στόλος των τριών Μεγάλων Δυνάμεων αποτελούμενος από 27 πλοία κατέστρεψε –σχεδόν ολοσχερώς– τον κατά πολύ ισχυρότερο, αριθμητικά, στόλο των Οθωμανών (106 πλοία).