O Ελπιδοφόρος πλέκει το εγκώμιο του αειμνήστου Αρχιεπισκόπου Ιακώβου για την Ηγεσία των 100

Η Εκτελεστική Διευθύντρια της Ηγεσίας των 100 Πωλέτ Πούλου ομιλεί στην ολομέλεια του 29ου Συνεδρίου της Οργάνωσης. Διακρίνονται ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος και ο πρώην Πρόεδρος της Ηγεσίας των 100 Αργύρης Βασιλείου. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ GOA/DIMITRIOS PANAGOS

 

Νέα Υόρκη.- Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος σε εγκύκλιό του με αφορμή την Κυριακή της Ηγεσίας των 100, πλέκει το εγκώμιο του αειμνήστου Αρχιεπισκόπου Ιακώβου, καθότι θεσπίσθηκε επί Αρχιεπισκοπίας του.

Αναφέρει, ανάμεσα στα άλλα, πως «η Κυριακή, κατά την οποία διοργανώνουμε εκδηλώσεις προς τιμήν της Ηγεσίας των 100 συμπίπτει με την ημέρα της ονομαστικής εορτής του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Ιακώβου, του ιεράρχου που οραματίστηκε τη δημιουργία ενός αποθεματικού ταμείου για την υποστήριξη της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού, του μακροβιότερου πρώτου ιεράρχου στο θρόνο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής».

Τονίζει μάλιστα, πως «μιμούμενος τον άγιο Ιάκωβο τον αδελφόθεο, πρώτο επίσκοπο των Ιεροσολύμων, ο Αρχιεπίσκοπος Ιάκωβος γνώριζε ότι ‘η πίστις χωρίς των έργων νεκρά εστι’ (Ιακωβ. 2:26). Αντιλαμβανόταν την αλήθεια του ρητού ‘Ευλογημένος ο άνθρωπος που φυτεύει δέντρα, εκ των οποίων δε θα απολαύσει τη σκιά τους’. Πράγματι, το όραμά του για το μέλλον της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής αποδίδει καρπούς. Αυτούς μεν τους καρπούς δεν τους γεύτηκε ποτέ, αλλά τους παρέδωσε γενναιόδωρα, ως πολύτιμο θησαυρό, στους διαδόχους του, συμπεριλαμβανομένης και της ελαχιστότητός μου και αισθάνομαι ευτυχής για αυτό. Η Ηγεσία των 100 έχει χρηματοδοτήσει με περισσότερα από εβδομήντα εκατομμύρια δολάρια διάφορες δράσεις της διακονίας της Εκκλησίας από το έτος 1989, επτά έτη πριν από την αποχώρηση του Αρχιεπισκόπου Ιακώβου από το θρόνο της Αρχιεπισκοπής Αμερικής».

Σε άλλο σημείο αναφέρει πως «προτρέπω αυτή την Κυριακή στις 23 Οκτωβρίου, ημέρα της εορτής του πρώτου επισκόπου των Ιεροσολύμων, του μεγάλου αγίου Ιακώβου του αδελφοθέου, να μνημονεύσουμε το δικό μας μεγάλο Ιάκωβο, τον πρώτο ιεράρχη της Ιεράς Αρχιεπισκοπής μας, την οποία υπηρέτησε για τριάντα επτά συναπτά έτη. Η προορατική του φροντίδα για την Αρχιεπισκοπή μας ενέπνευσε την Ηγεσία των 100, τον μεγαλύτερο μεμονωμένο ευεργέτη της Εκκλησίας στις ΗΠΑ, με μεγαλύτερο ευεργετούμενο το Ελληνικό Κολλέγιο και τη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού».

Πηγή: ekirikas.com