Με σπασμένα φρένα και στη Λιβαδειά η ΑΕΚ!

Το σερί που τη διατηρεί σοβαρή διεκδικήτρια του τίτλου επέκτεινε και στη Λιβαδειά η ΑΕΚ!

Παρόλο που δεν έπιασε την απόδοση προηγούμενων αγώνων, η «Ένωση» επικράτησε 2-0 του Λεβαδειακού και επιστρέφοντας στη δεύτερη θέση, διατήρησε το -6 από την κορυφή.

Με πατημένο το γκάζι στο δεύτερο ημίχρονο, οι παίκτες του Αλμέιδα σοβαρεύτηκαν και με πρωταγωνιστή τον Λιβάι Γκαρσία (50’, 70’ πεν.) έφτασαν στην έκτη συνεχόμενη νίκη σε πρωτάθλημα και Κύπελλο (με 11-1 γκολ).

Καθοριστικός για τους «κιτρινόμαυρους» ο Ελίασον (που ξεκλείδωσε την άμυνα με ασίστ στο πρώτο γκολ), όπως και ο Γκατσίνοβιτς, που έκανε τα πάντα στο β’ 45λεπτο (συμπεριλαμβανομένου του πέναλτι που κέρδισε και κλείδωσε το τρίποντο).

Λεβαδειακός-ΑΕΚ 0-2

Στο… μυαλό των κόουτς

Με διάταξη 4-1-4-1 παρέταξε τον Λεβαδειακό ο Γιάσμινκο Βέλιτς. Ο Βόσνιος τοποθέτησε κάτω από τα δοκάρια τον Μάρκοβιτς και στην άμυνα -από δεξιά προς τ’ αριστερά- τους Τσάπρα, Βινίσιους, Λιάγκα και Παναγιώτου. Ρόλο αμυντικού χαφ είχε ο Χάμοντ, εσωτερικοί μέσοι ήταν οι Νίκας-Μεχία, οι Μουτίνιο και Λούα-Λούα βρίσκονταν στα άκρα, με προωθημένο τον Τόρο.

Ο Ματίας Αλμέιδα, από την άλλη, διατήρησε το πετυχημένο 4-4-2 με ρόμβο και ελλείψει αριστερού μπακ προτίμησε τελικά να βάλει τον Σιντιμπέ αντί του Ραντόνια. Κατά τ’ άλλα, οι Βίντα-Μουκουντί ήταν στα στόπερ, ο Ρότα στο άλλο άκρο της άμυνας και ο Σιμάνσκι σε ρόλο «σκούπας» μπροστά από την άμυνα. Οι Γκατσίνοβιτς και Ελίασον διατήρησαν τις θέσεις ως εσωτερικοί μέσοι, ο Πινέδα ήταν «δεκάρι» και οι Αραούχο-Γκαρσία συνέθεσαν πάλι το δίδυμο στην επίθεση.

Λεβαδειακός-ΑΕΚ 0-2

Το ματς

Αν και είχε στ’ αυτιά τις φωνές των 4.000 φίλων της που έκαναν κατάληψη στις εξέδρες, η ΑΕΚ φάνηκε να μπαίνει κοιμισμένη στο ματς. Οι παίκτες του Αλμέιδα κατάφεραν σχετικά γρήγορα να πάρουν την μπάλα στα πόδια τους, αλλά δεν ήξεραν τι να την κάνουν. Ή μάλλον τους μείωνε ο Λεβαδειακός τις επιλογές τους. Διότι οι καλά διαβασμένοι Βοιωτοί δεν απειλούσαν σχεδόν καθόλου στην επίθεση, αλλά είχαν κλείσει όλους τους χώρους προς την άμυνά τους.

Ακόμα λοιπόν και στις περιπτώσεις όπου οι «κιτρινόμαυροι» κατάφερναν κάποιες από τις γνωστές τους συνεργασίες (κυρίως από τ’ αριστερά), δυο ήταν οι εκδοχές στην κατάληξη της φάσης: Είτε επιπόλαιες τελικές πάσες, είτε άψυχα σουτ (όπως τα δυο του Γκατσίνοβιτς από καλή θέση). Έτσι, η ΑΕΚ περιοριζόταν στο να γυροφέρνει την περιοχή των γηπεδούχων και να καταγράφει ένα βολέ του Αραούχο έξω απ’ αυτή ως τη μόνη πραγματικά καλή ευκαιρία στο πρώτο μέρος.

Λεβαδειακός-ΑΕΚ 0-2

Όσο άνευρη εμφανίστηκε όμως μέχρι να πάει στ’ αποδυτήρια, άλλο τόσο… αγριεμένη επέστρεψε απ’ αυτά! Με τα γκάζια του Αλμέιδα να έχουν παίξει πιθανότατα τον ρόλο τους, οι παίκτες του μπήκαν φουριόζοι. Κι αφού προειδοποίησαν με κοντινό πλασέ του Γκαρσία και μακρινό σουτ του Ελίασον, υλοποίησαν την… απειλή τους πριν συμπληρωθεί πεντάλεπτο: Χάρη σε (ένα ακόμα) κλέψιμο του Πινέδα, υποδειγματική (και άμεση) ανάπτυξη από δεξιά και σέντρα πάρε-βάλε του Ελίασον για την εύστοχη κεφαλιά του Γκαρσία.

Λεβαδειακός-ΑΕΚ 0-2

Αυτό ήταν… Έχοντας ξεκλειδώσει πλέον τη σφιχτή άμυνα του Λεβαδειακού, οι «κιτρινόμαυροι» απελευθερώθηκαν ψυχολογικά. Και διατηρώντας το ίδιο ασφυκτικό τέμπο, φαινόταν θέμα χρόνου να φτάσουν στο δεύτερο γκολ που θα κλείδωνε τη νίκη. Ανάμεσα λοιπόν στα… πράματα και θάματα που έκανε ο μεταμορφωμένος Γκατσίνοβιτς στο β’ ημίχρονο, κέρδισε και το πέναλτι (που του έκανε ο Χάμοντ και επιβεβαίωσε και στο VAR ο διαιτητής). Κι αφού ο Γκαρσία αποδείχθηκε εύστοχος (και) από τη βούλα, η συνέχεια ήταν διαδικαστική.

Διότι ο Λεβαδειακός, από την πλευρά του, δεν την αντιμετώπισε έτσι και προσπάθησε ν’ αντιδράσει. Εκμεταλλευόμενος και τη χαλάρωση της ΑΕΚ, κέρδισε μέτρα στο γήπεδο. Ωστόσο δεν μπόρεσε (αν και το προσπάθησε) να τα εξαργυρώσει έστω με το γκολ της τιμής. Παρόλο λοιπόν που απειλήθηκε από τον δραστήριο Μουτίνιο (με διαγώνιο σουτ και επικίνδυνη σέντρα) και χρειάστηκε να επέμβει ο Αθανασιάδης σε σουτ του Σκβάρκα, η «Ένωση» δεν ανησύχησε ποτέ ότι μπορεί να κινδυνεύσει η νίκη, με την οποία έμεινε στο… κατόπι του Παναθηναϊκού.

Λεβαδειακός-ΑΕΚ 0-2

ΜVP

Με την πληθωρική εμφάνιση που έκανε στο β’ ημίχρονο (και τη μεταμόρφωσή του σε σχέση με το πρώτο) ο Γκατσίνοβιτς θα άξιζε τον τίτλο. Ωστόσο σε παιχνίδι που τελειώνει 2-0 και σκόρερ είναι ένας, δεν γίνεται να μην θεωρηθεί πολυτιμότερος. Όχι ότι γίνεται χάρη στον Λιβάι Γκαρσία, αφού εκείνος ξεκλείδωσε την αντίπαλη άμυνα και ο ίδιος… κλείδωσε τη νίκη με την επιβλητική εκτέλεση πέναλτι.

Λεβαδειακός-ΑΕΚ 0-2

Η «σφυρίχτρα»

Δεν είχε άλλη δύσκολη φάση πλην αυτής του πέναλτι ο Βεργέτης. Παρόλο που κλήθηκε από τον Ζαμπάλα να ξαναδεί το μαρκάρισμα, επέμεινε στην απόφαση να στήσει την μπάλα στη βούλα και είχε δίκιο. Διότι ο Χάμοντ δεν κλώτσησε «γεμάτα» τον Γκατσίνοβιτς, ωστόσο υπήρξε επαφή με το πόδι του Σέρβου, απ’ αυτές που πλέον τιμωρούνται στην εποχή του VAR.

Λεβαδειακός-ΑΕΚ 0-2

Οι συνθέσεις των δύο ομάδων

ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ (Γιάσμινκο Βέλιτς): Μάρκοβιτς, Τσάπρας, Βινίσιους, Λιάγκας, Παναγιώτου, Χάμοντ (82’ Σκβάρκα), Μουτίνιο, Νίκας, Μεχία, Λούα-Λούα (85’ Γιαννιώτας), Τόρο (63’ Πέτρε)

AEK (Ματίας Αλμέιδα): Αθανασιάδης, Ρότα, Βίντα, Μουκουντί, Σιντιμπέ, Σιμάνσκι, Ελίασον (79’ Μάνταλος), Γκατσίνοβιτς, Πινέδα (73’ Γιόνσον), Αραούχο, Γκαρσία (90’+2’ Γαλανόπουλος)