Κόρινθος : Η δράση της σπείρας που εξαπατούσε πολίτες μέσω διαδικτύου – 2 εκατ. ευρώ η λεία τους – Στον ανακριτή οι δράστες

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ NEWPOST

Τόσο για τις «επιχειρησιακές» τους όσο και για τις προσωπικές τους επικοινωνίες χρησιμοποιούσαν «Chost numbers» που έχουν εκδοθεί σε αλλοδαπούς υπηκόους  (αχυρανθρώπους ). Χρησιμοποίησαν συνολικά 48 συσκευές και 153 τηλεφωνικές συνδέσεις.

Το κατώφλι του ανακριτή Κορίνθου θα περάσουν σήμερα τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης που κατηγορούνται ότι εξαπάτησαν μέσω διαδικτύου 262 πολίτες  και έχοντας στήσει το επιχειρησιακό τους κέντρο στο Ζευγολατιό Κορίνθου. Το Newpost σας αποκαλύπτει τη δράση της σπείρας όπως αποτυπώνεται στο διαβιβαστικό της αστυνομίας.

Η  εγκληματική οργάνωση είχε συγκεκριμένους ρόλους ανάμεσα στα 19 μέλη της. Ως αρχηγοί φέρονται δύο αδέρφια και η δομή είναι ως εξής:

Διευθυντής – Συντονιστής – Διαχειριστής

Υποδιευθυντής – Άμεσος βοηθός Συντονιστή – Διαχειριστή

Τηλεφωνητής

Τεχνικός

Εισπράκτορας

Προμηθευτής

Διαμεσολαβητής

Εξωτερικός Συνεργάτης

Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης  ήταν καλά οργανωμένα προκειμένου να αποφύγουν τις συλλήψεις.

Τόσο για τις «επιχειρησιακές» τους όσο και για τις προσωπικές τους επικοινωνίες χρησιμοποιούσαν «Chost numbers» που έχουν εκδοθεί σε αλλοδαπούς υπηκόους  (αχυρανθρώπους ). Χρησιμοποίησαν συνολικά 48 συσκευές και 153 τηλεφωνικές συνδέσεις.

Νοίκιαζαν τραπεζικούς λογαριασμούς από άτομα «money mules» που είχαν οικονομική ανάγκη. Έδιναν 200-500 ευρώ για να νοικιάσουν τους τραπεζικούς λογαριασμούς.

Για να εξαπατήσουν τους πολίτες είχαν σκαρφιστεί τρεις μεθόδους:

1.Προσποιούνταν τους πωλητές  και έπειθαν τα  θύματά τους να τους δώσουν ..καπάρο προκειμένου να κλείσουν την συμφωνία για την αγορά προϊόντος .

Σε περίπτωση που διαπίστωναν ότι υπάρχει δυσπιστία είχαν εφεύρει ένα μελετημένο τέχνασμα. Ζητούσαν από τον παθόντα αριθμό λογαριασμού προκειμένου να τους μεταφέρουν οι  ίδιοι χρήματα για να μην …χαθεί δήθεν το προϊόν  και να ετοιμάσουν τα τιμολόγια. Τους έστελναν απόκομμα από άλλη τράπεζα ότι δήθεν κατατέθηκαν τα χρήματα και στη συνέχεια οι πελάτες ανυποψίαστοι μετέφεραν τα χρήματα στο λογαριασμό των δραστών.

2.Τα μέλη της σπείρας είχαν άριστη γνώση της τεχνολογίας και του διαδικτύου  και έπειθαν με διάφορα τεχνάσματα τα θύματα να τους δώσουν προσωπικά τους στοιχεία  και στη συνέχεια υπέκλεπταν  τις ηλεκτρονικές εφαρμογές τους .

3.Τους έστελναν sms δήθεν από τράπεζες και ζητούσαν να ανοίξουν ένα Link και να βάλουν κωδικούς.

Οι κωδικοί που χρησιμοποιούσαν 

Τα μέλη της οργάνωσης  είχαν συμφωνήσει μεταξύ τους και τους κωδικούς που χρησιμοποιούσαν

Κάρτα -λογαριασμός ALPHA BANK  : «μπλε» ή «μπύρα άλφα»

Κάρτα -λογαριασμός Εθνικής : πράσινη ή παναθηναϊκός ή εβέρ

Κάρτα -λογαριασμός Τράπεζας Πειραιώς :κίτρινη ή μπανάνα

Κάρτα -λογαριασμός Eurobank : Κόκκινη ή Eurovision

Kάρτα -λογαριασμός που έχει χρησιμοποιηθεί ξανά :μεταχειρισμέ

Δικαιούχοι καρτών -λογαριασμοί : μπαλαμοί

Τηλεφωνικοί αριθμοί συνδέσεις : ντανέ

Χρήματα : Λοβέ

Κάρτες ή Λογαριασμούς ή Συνδέσεις : Πράγματα .

Οι δράστες ψάρευαν τα θύματά τους μέσω facebook  και χρησιμοποιούσαν ψεύτικα προφίλ  και η δράση τους ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2021 και θύματά τους είναι σε ολόκληρη την Ελλάδα.Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση μίας ξενοδόχου στο Ρέθυμνο από την οποία κατάφεραν να αποσπάσουν  70.000 ευρώ με πρόσχημα ότι θέλουν να νοικιάσουν δωμάτιο .Κατάφεραν να υποκλέψουν τα προσωπικά της στοιχεία βάζοντας ως βιτρίνα μία γυναίκα που εμφανίστηκε ως πελάτισσα. Η τελευταία απάτη έγινε στις 15 Σεπτεμβρίου όπου κατάφεραν να αποσπάσουν από μία γυναίκα κάτοικο  Ρόδου συνολικού ποσού 16.835 ευρώ.

Ο Νίκος Ρουσσόπουλος δικηγόρος κατηγορουμένων δήλωσε στο Newpost:

«Μετά από ενδελεχή μελέτη της δικογραφίας υπάρχουν πάρα πολλά κενά καθώς επίσης και θέματα που άπτονται σε αυθαίρετα συμπεράσματα που εξάγουν οι διωκτικές αρχές. Είναι απορίας άξιον πως οι άνθρωποι αυτοί, οι οποίοι είναι αναλφάβητοι, μπόρεσαν και διέλυσαν τα συστήματα ασφαλείας των τραπεζών. Βέβαια, ούτε είναι δυνατόν να θεωρείται ότι ένα ποσό που όπως το υπολογίζουν οι διωκτικές αρχές, ύψους  2.000.000 ευρώ, να χρησιμοποιήθηκε για αναβάθμιση παλαιών αυτοκινήτων ή επισκευή τρακαρισμένων οχημάτων».

Οι κατηγορούμενοι με τα χρήματα των πολιτών αγόραζαν αυτοκίνητα και ανακαίνιζαν σπίτια ενώ στις δήθεν αγορές τους  στόχευαν δήθεν σε αγορά και πώληση αυτοκινήτων.

Πηγή: newpost.gr