Υπό έρευνα ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ

Ο φιλέλληνας δημοκρατικός γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ, ο οποίος εκλέγεται στη Νέα Ιερσέη, τελεί υπό έρευνα από τις Ομοσπονδιακές Αρχές, όπως ανέφερε το τηλεοπτικό δίκτυο ABC επικαλούμενο πηγές του.

Η έρευνα για τον κ. Μενέντεζ, ο οποίος ως γνωστόν είναι ο πλέον θερμός υποστηρικτής της Ελλάδας και της Κύπρου σήμερα, διεξάγεται από εισαγγελικές Αρχές του Μανχάταν, ενώ δεν αναφέρονται λεπτομέρειες για τις αιτιάσεις, οι οποίες φαίνεται να ανασύρονται εκ νέου, ενώ είχαν αναφερθεί και εξαντληθεί στο παρελθόν και συγκεκριμένα το 2018.

Το NBC αναφέρει ότι ο Μενέντεζ έμαθε προχθές Τετάρτη, για την έρευνα, αλλά όχι και για το εύρος της. «Ο γερουσιαστής και το γραφείο του θα παράσχουν κάθε βοήθεια αν τους ζητηθεί», ανέφερε σύμβουλος του γερουσιαστή. Την υπόθεση ανέφερε πρώτη η ιστοσελίδα Semafor.

Προϊστορία
Κατά του Μενέντεζ είχε ασκηθεί το 2015 δίωξη από την ομοσπονδιακή δικαιοσύνη για διαφθορά. Αφορμή ήταν η παράνομη αποδοχή “διευκολύνσεων” που παρείχε ο Σάλομον Μέλγκεν, οφθαλμίατρος από τη Φλόριντα.

Μεταξύ των «παροχών» του γιατρού ήταν η πτήση με ιδιωτικό τζετ προς το θέρετρο του Μέλγκεν στη Δομηνικανή Δημοκρατία, τρεις νύχτες σε ξενοδοχείο πέντε αστέρων στο Παρίσι και δωρεά ποσού άνω των 700.000 δολαρίων για τον Μενέντεζ και τους Δημοκρατικούς.

Δύο χρόνια αργότερα, οι ένορκοι δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε ομόφωνη ετυμηγορία. Το NBC ανέφερε ότι αρκετοί ένορκοι έλεγαν ότι τα στοιχεία των κατηγόρων δεν ήταν πειστικά.

Το 2018 ομοσπονδιακοί εισαγγελείς αποφάσισαν ότι ο γερουσιαστής δεν θα παραπεμφθεί εκ νέου σε δίκη.

Κλείσιμο

Έτσι, είναι άγνωστο το γιατί η υπόθεση ανακινείται τώρα και εάν από πίσω βρίσκεται κάποιος ξένος «δάκτυλος», που έχει να κάνει με τις φιλελληνικές θέσεις του Μενέντεζ και την προσπάθειά του να βάλει «φρένο» στην πώληση αμερικανικών F-16 στην Τουρκία.

Οι δικηγόροι του Μενέντεζ είπαν στη δίκη ότι με τον Μέλγκεν ήταν απλώς φίλοι. Το Semafor σημειώνει ότι οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς σπάνια χάνουν δίκη και ότι στην περίπτωση του Μενέντεζ η αποτυχία τους να τον καταδικάσουν ήταν «μια ταπεινωτική αποτυχία».

Εν τω μεταξύ, ο Μέλγκεν καταδικάστηκε το 2017 για απάτη σχετικά με το σύστημα υγείας, αλλά του έδωσε χάρη ο πρόεδρος Τραμπ το 2021.

Υπενθυμίζεται ότι ο Μενέντεζ εκλέγεται στη Γερουσία, στη Νιου Τζέρσεϊ, από το 2006, ενώ παλαιότερα ήταν μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων. Η εξαετής θητεία του στη Γερουσία λήγει το 2024.