Εκρηκτική η κατάσταση στο Ιράν – Ένας νεκρός και 14 τραυματίες από τις νέες αναταραχές

Η Μη κυβερνητική οργάνωση Human Rights Activists News Agency (HRANA), ανέφερε ότι ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας πυροβόλησαν σήμερα εναντίον διαδηλωτών στην Ζαχεντάν

Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε από πυρά «άγνωστης προέλευσης» και άλλοι 14, μεταξύ των οποίων μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια «ταραχών» που ξέσπασαν σήμερα στην πόλη Ζαχεντάν, μια πόλη στην επαρχία Σιστάν-Μπαλουτσιστάν, στο νοτιοανατολικό Ιράν, σύμφωνα με κρατικά μέσα ενημέρωσης.

«Ως αποτέλεσμα των σημερινών ταραχών στο Ζαχεντάν, ένας πολίτης έχασε τη ζωή του ως αποτέλεσμα πυροβολισμών άγνωστης προέλευσης και 14 άτομα, μεταξύ των οποίων μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, τραυματίστηκαν», ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων Irna, επικαλούμενο το Συμβούλιο Ασφαλείας της επαρχίας.

Πλάνα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειξαν τις δυνάμεις ασφαλείας να πυροβολούν πλήθη, τέσσερις εβδομάδες αφότου δολοφονήθηκαν δεκάδες σε διαδηλώσεις εκεί για καταγγελίες βιασμού μιας έφηβης από ανώτερο αστυνομικό.

Νωρίτερα η μη κυβερνητική οργάνωση Human Rights Activists News Agency (HRANA), ανέφερε ότι ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας πυροβόλησαν σήμερα εναντίον διαδηλωτών στην Ζαχεντάν, έναν μήνα μετά τις ταραχές που στοίχισαν τη ζωή σε δεκάδες ανθρώπους στην πόλη αυτή.

«Οι ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας κατέστειλαν τη διαδήλωση και πυροβόλησαν το πλήθος» που συγκεντρώθηκε μετά τη προσευχή της Παρασκευής στη Ζαχεντάν, έγραψε στο Twitter η HRANA.

Στις 30 Σεπτεμβρίου, ταραχές ξέσπασαν στην πόλη κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων διαμαρτυρίας για τον βιασμό μιας νεαρής κοπέλας από έναν αστυνομικό. Σύμφωνα με την ΜΚΟ Iran Human Rights, τουλάχιστον 93 άνθρωποι σκοτώθηκαν.

Στο Ζαχεντάν, έχουν ξεσπάσει τα πιο βία επεισόδια μέχρι στιγμής. Οι διαδηλώσεις στην πόλη ξέσπασαν εν μέρει λόγω καταγγελίας για βιασμό εναντίον ανώτερου αστυνομικού, όπου σε συνδυασμό με τις διαμαρτυρίες για τον θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμινί τον Σεπτέμβριο έχουν προκαλέσει τεράστιες διαδηλώσεις στην περιοχή.

Εβδομάδες μετά το θάνατο της Αμινί, οι γυναίκες συνεχίζουν να αφαιρούν τα χιτζάμπ τους κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων στους δρόμους, καθώς η διεθνής πίεση αυξάνεται στην κυβέρνηση του Ιράν για την καταστολή των διαδηλωτών.

Πηγή: skai.gr