Τα εθνικά θέματα και τα ανθρώπινα δικαιώματα στο επίκεντρο της ομιλίας του Φιλέλληνα Κρις Σμιθ

Ο επιχειρηματίας, φιλάνθρωπος και ηγέτης της ομογένειας της Νέας Ιερσέης Σάββας Τσίβικος με την σύζυγό του Μαρία το απόγευμα της Κυριακής, 23ης Οκτωβρίου 2022 άνοιξαν τις πύλες του σπιτιού τους και υποδέχτηκαν με χαρά τους συγγενείς και φίλους που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά τους για να στηρίξουν την προεκλογική εκστρατεία του φιλέλληνα ομοσπονδιακού βουλευτή της Νέας Ιερσέης Κρις Σμιθ (Christopher Henry Smith).

Αν και ήταν βροχερή ημέρα και σε πολλούς δρόμους της τριπολιτειακής περιοχής υπήρχαν μποτιλιαρίσματα οι ομογενείς ανταποκρίθηκαν και με τον οβολό τους κατέστησαν την ερανική εκδήλωση ως μια από τις πιο επιτυχημένες.

Η εν λόγω εκδήλωση ήταν η δεύτερη που φιλοξένησαν τους δύο τελευταίους μήνες ο Σάββας και η Μαρία Τσίβικου και διαπιστώσαμε ότι πολλοί από τους παρισταμένους συμμετείχαν και στις δύο εκδηλώσεις.

Η πρώτη, όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις», έλαβε χώρα στα τέλη Αυγούστου και είχε ως στόχο την στήριξη της εκστρατεία του Φρανκ Παλόν που εκλέγεται με το Δημοκρατικό Κόμμα, ενώ η προχθεσινή διοργανώθηκε για την υποστήριξη ενός Ρεπουμπλικανού βουλευτή που επανεκλέγεται θριαμβευτικά στην 4η Περιφέρεια της Νέας Ιερσέης και η νίκη του στις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου 2022 θα του παράσχει την δυνατότητα να διανύσει την 22η θητεία στο Κογκρέσο.

Η παρουσία των ιδίων προσωπικοτήτων και στις εν λόγω ερανικές εκδηλώσεις έρχεται να υπενθυμίσει ότι οι ομογενείς στηρίζουν τους φιλέλληνες ανεξάρτητα από τα κόμματα με τα οποία πολιτεύονται και διαμηνύουν και στους πολιτικούς ότι η ομογένεια, η Ελλάδα, η Κύπρος και το Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι υπεράνω των κομματικών πεποιθήσεων.

Στους παρισταμένους στην εν λόγω ερανική εκδήλωση και στους παρισταμένους σε όλες τις ερανικές εκδηλώσεις υπέρ των Ελληνοαμερικανών και φιλελλήνων υποψηφίων οφείλονται οι πρόσφατες επιτυχίες στο Κογκρέσο μεταξύ των οποίων η ψήφιση νομοσχεδίου που απαγορεύει την πώληση είτε και αναβάθμιση των τουρκικών F-16 και των F-35 καθώς επίσης και την άρση του εμπάργκο των όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Ο Σάββας Τσίβικος, αριστερά ενώ υποδέχεται τον ομοσπονδιακό βουλευτή Κρις Σμιθ και δίπλα τους ο Πιέρο Α. Τόζι. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Οι παριστάμενοι σε παρόμοιες εκδηλώσεις αποτελούν το αόρατο – πλην όμως πραγματικό και συνάμα ακαταμάχητο – λόμπι υπέρ των συμφερόντων της Ελλάδας, της Κύπρου και του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Παρακολουθώντας τόσο την εκδήλωση υπέρ του Φρανκ Παλόν όσο και την εκδήλωση υπέρ του Κρις Σμιθ διαπίστωσα ότι οι εκδηλώσεις αυτές αποτελούν σχολή όχι μόνο για τους πολιτικούς, αλλά και για εμάς τους δημοσιογράφους διότι διαπιστώνουμε ότι κάθε ομογενής, είτε είναι αυτός επαγγελματίας και επιχειρηματίας, είτε είναι λαϊκός και κληρικός, είτε καθηγητής και ερευνητής γνωρίζουν εις βάθος τα θέματα που απασχολούν την ομογένεια, την Ελλάδα και την Κύπρο και συνάμα αποτελούν την αιχμή του δόρατος της ομογένειας.

Τον κ. Κρις Σμιθ προλόγισε ο κ. Σάββας Τσίβικος ο οποίος χαρακτήρισε τον συνομιλητή τους υπέρμαχο και υποστηρικτή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, γνώστη της αμερικανικής και διεθνούς διπλωματίας, καθώς επίσης και υποστηρικτής των δικαίων της Ελλάδας, της Κύπρου και του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Η ομιλία του Κρις Σμιθ, την οποία απαθανάτισε η κάμερα των «Αναμνήσεων» είναι διδακτική, διότι παρέχει την δυνατότητα σε όποιον παρακολουθήσει το βίντεο που αναρτήθηκε στο κανάλι των «Αναμνήσεων» YouTube να κατανοήσει καλύτερα τι συμβαίνει σήμερα στην Αμερική, στην Ουκρανία και στην Ανατολική Μεσόγειο και τους λόγους για τους οποίους το Κογκρέσο αποφάσισε να εμποδίσει την πώληση των F-16 και F-35 στην Τουρκία έως ότου να σταματήσει τις προκλήσεις στο Αιγαίο και την προκλητική ρητορική εις βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου.

Οι ερωτήσεις του ακροατηρίου εστιάστηκαν στην οικονομική κατάσταση, στον πληθωρισμό, στην κατάσταση που επικρατεί στα νότια σύνορα με τα καραβάνια των λαθρομεταναστών, με την κατάσταση στην Ουκρανία, καθώς επίσης στην καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θρησκευτικών ελευθεριών στην Τουρκία και την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Τόσο ο κ. Τσίβικος όσο και οι άλλοι ομογενείς που πήραν τον λόγο αναφέρθηκαν στην αναγκαιότητα της μαζικής συμμετοχής στις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου 2022.

Από αριστερά διακρίνονται οι π. Χρίστος Παππάς, Πιέρο Α. Τόζι, Κρις Σμιθ, Σάββας Τσίβικος, π. Γρηγόριος Σταμκόπουλος και ο π. Ανδρέας Ευγενής. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Από αριστερά διακρίνονται οι Πιέρο Α. Τόζι, Κρις Σμιθ και Σάββας Τσίβικος. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Ο κ. Σάββας Τσίβικος ενώ παρουσιάζει στον Κρισ Σμιθ τον ομογενή επιχειρηματία Αντώνιο Παπαμάρκο. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.