Εκλογές στο Ισραήλ: Νίκη Νετανιάχου υποδεικνύουν τα exit polls

photo: Ammar Awad via Reuters

Τα exit polls στο Ισραήλ την Τρίτη υποδείκνυαν πως ο πρώην πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου και οι σύμμαχοί του φαίνονται να κερδίζουν αρκετές έδρες για να πάρουν ξανά την εξουσία, εξασφαλίζοντας μικρή πλειοψηφία στην επόμενη Κνεσέτ (το ισραηλινό κοινοβούλιο). Παράλληλα, το ακροδεξιό κόμμα του Ίταμαρ Μπεν Γκβιρ και του Μπεζαλέλ Σμότριτς φαίνεται να γίνεται το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα στο κοινοβούλιο.

Ένα από τα exit polls έδινε στον συνασπισμό του Νετανιάχου 62 από τις 120 έδρες της Κνεσέτ, ενώ ένα άλλο 61. Ο αντίπαλος συνασπισμός εξασφάλιζε 54 ή 55 έδρες. Ωστόσο τα τελικά αποτελέσματα μπορεί να αλλάξουν.

Οι Ισραηλινοί ψήφισαν για πέμπτη φορά μέσα σε λιγότερο από 4 χρόνια την Τρίτη. Μετά από χρόνια αδιεξόδου, η δυσαρέσκεια των ψηφοφόρων απέναντι στα κόμματα έχει αυξηθεί, μα η έξαρση της υποστήριξης για το υπερεθνικιστικό μπλοκ του Θρησκευτικού Σιωνισμού έχει αυξήσει την ένταση τόσο για τους υποστηρικτές όσο και για τους αντιπάλους του συν-αρχηγού του κόμματος, Ίταμαρ Μπεν Γκβιρ.

Ο Νετανιάχου, ο μακροβιότερος πρωθυπουργός του Ισραήλ, δικάζεται για κατηγορίες διαφθοράς που ο ίδιος αρνείται, μα το δεξιό Λικούντ του αναμενόταν από πριν να καταλήξει το μεγαλύτερο κόμμα του κοινοβουλίου. Η ασφάλεια στους δρόμους και οι αυξανόμενες τιμές βρίσκονται στην κορυφή των προβληματισμών των ψηφοφόρων σε μια εκστρατεία που χαρακτηρίστηκε από αποστασίες στον κυβερνώντα συνασπισμό δεξιών, κεντρώων και αραβικών κομμάτων που σχηματίστηκε μετά από τις τελευταίες εκλογές.

Η προεκλογική εκστρατεία, που άρχισε εβδομάδες μετά από μια σύντομη αναμέτρηση με την Ισλαμική Τζιχάντ στη Γάζα τον Αύγουστο, εξελίχθηκε επίσης με φόντο την αύξηση της βίας στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, με σχεδόν καθημερινές επιδρομές και συγκρούσεις.

Ωστόσο στην προεκλογική περίοδο δέσποζε ο Νετανιάχου, οι δικαστικές μάχες του οποίου τροφοδορούν το αδιέξοδο στην ισραηλινή πολιτική από τότε που απαγγέλθηκαν κατηγορίες σε βάρος του για δωροδοκία, απάτη και άλλα το 2019.

Ρίχνοντας την ψήφο του στην Ιερουσαλήμ ο Νετανιάχου, αφού προειδοποίησε τους υποστηρικτές του για την εν δυνάμει υψηλή προσέλευση των αντιπάλων του, είπε «σας είπα ότι ανησυχώ λίγο μα Θεού θέλοντος…θα τελειώσουμε την ημέρα με χαμόγελο».

Ο Μπεν Γκβιρ και ο έτερος ακροδεξιός ηγέτης Μπεζαλέλ Σμότριτς έφθειραν την παραδοσιακή «σκληρή» βάση του Λικούντ και ο άλλοτε περιθωριακός Θρησκευτικός Σιωνισμός φαίνεται να οδεύει να γίνει το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα στο κοινοβούλιο. Ο Μπεν Γκβιρ, πρώην μέλος της Καχ, που θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση σε Ισραήλ και ΗΠΑ, έχει μετριάσει κάποιες θέσεις του παρελθόντος, μα η προοπτική ένταξής του σε συνασπισμό προκαλούσε ανησυχία στην Ουάσινγκτον.

Από πλευράς του ο Γιαΐρ Λαπίντ «πόνταρε» στη διπλωματική πρόοδο με χώρες μεταξύ των οποίων η Τουρκία και Λίβανος, καθώς και στις καλές επιδόσεις της ισραηλινής οικονομίας μετά την πανδημία. Μιλώντας σε υποστηρικτές του έξω από εκλογικό κέντρο στο Τελ Αβίβ, είπε πως «αυτές οι εκλογές είναι ανάμεσα στο μέλλον και στο παρελθόν».

Με πληροφορίες από Haaretz, Associated Press, Reuters