ΑΕΚ: Η πίεση και η ένταση με τον Αλμέιδα συνεχίζουν να κάνουν τη διαφορά

Δύο από τα βασικά στοιχεία του παιχνιδιού του Ματίας Αλμέιδα στην ΑΕΚ, η πίεση και η ένταση, παίζουν καθοριστικό ρόλο και ενδεχομένως να αποτελέσουν «κλειδί» και στο κυριακάτικο εκτός έδρας ματς με τον Αστέρα Τρίπολης.

Η δουλειά που έγινε το καλοκαίρι κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας βγαίνει και με το παραπάνω στην ΑΕΚ καθώς το σύνολο του Ματίας Αλμέιδα διατηρεί σε υψηλά επίπεδα τα τρεξίματα και την ενέργεια υπηρετώντας άψογα το στυλ παιχνιδιού του Αργεντινού τεχνικού. Η πίεση ψηλά στην άμυνα του αντιπάλου και γενικότερα το ασφυκτικό πρέσινγκ σε κάθε σημείο του γηπέδου αποτελεί το σήμα κατατεθέν της φετινής ΑΕΚ υπό τις οδηγίες του «Πελάδο». Μια φιλοσοφία που δεν έχει μόνο σφίξει σε εξαιρετικό βαθμό την ανασταλτική λειτουργία της ΑΕΚ, αλλά έχει συμβάλλει ουσιαστικά και στην επιθετική της ανάπτυξη.

Όπως είχαμε σημειώσει μετά το παιχνίδι με τον Λεβαδειακό, η σημαντική αύξηση των ανακτήσεων μπάλας είχε φέρει τα μισά γκολ της ΑΕΚ στο πρωτάθλημα, ενώ από ακόμα δύο ανακτήσεις ήρθαν και τα τέρματα στο νικηφόρο 2-0 επί του ΠΑΟΚ. Φυσικά και το γεγονός ότι η ΑΕΚ μετά από 10 αγωνιστικές έχει παθητικό μόλις τεσσάρων γκολ οφείλεται στην αγωνιστική νοοτροπία που έχει καθιερώσει ο Ματίας Αλμέιδα αποτρέποντας τον αντίπαλο να απειλήσει με την ευκολία που το έκανε τα δύο τελευταία χρόνια.

 

Πρώτη σε πίεση και ένταση η ΑΕΚ του Αλμέιδα

Όλα αυτά αποτυπώνονται βέβαια στη στατιστική και στους δείκτες πίεσης στην πλατφόρμα του Wyscout. Συγκεκριμένα στον δείκτη PPDA που μετράει τις πάσες που επιτρέπει μια ομάδα στον αντίπαλο μέχρι να αρχίσει την πρώτη της ανασταλτική ενέργεια, η ΑΕΚ είναι πρώτη με 5,8. Δηλαδή επιτρέπει μόλις 5,8 πάσες πριν αρχίσει το πρέσινγκ για την ανάκτηση της μπάλας, με τον ΠΑΟΚ να έρχεται δεύτερος με 7,15 και τον Άρη τρίτο με 8,32.

Η ΑΕΚ βρίσκεται στην πρώτη θέση της στατιστικής του Wyscout και στον τομέα της έντασης. Στον δείκτη Challenge Intensity που μετράει τις μονομαχίες, τα τάκλιν και τα κοψίματα μιας ομάδας κάθε λεπτό που ο αντίπαλος έχει την κατοχή, η Ένωση έχει 7,9 ενέργειες, με τον ΠΑΟΚ να έρχεται δεύτερος με 6,6 και τον Παναθηναϊκό τρίτο με 6,2.

 

Μπορεί να αποτελέσει «κλειδί» στο ματς της Τρίπολης

Οι δύο παραπάνω κατηγορίες της πίεσης και της έντασης ενδεχομένως να παίξουν καθοριστικό ρόλο και στο ματς της Κυριακής στην Τρίπολη κόντρα στον Αστέρα. Κι αυτό γιατί οι δύο ομάδες παρουσιάζουν σημαντική διαφορά με τους Αρκάδες να κινούνται χαμηλά και στους δύο τομείς.

Για παράδειγμα ο Αστέρας στον τομέα της πίεσης επιτρέπει στον αντίπαλο 13 πάσες μέχρι να ξεκινήσει η πρώτη του αμυντική ενέργεια, ενώ όσον αφορά την ένταση, η ομάδα της Τρίπολης βρίσκεται και εκεί στις τελευταίες θέσεις με 4,9 ενέργειες κάθε λεπτό που ο αντίπαλος έχει την κατοχή.

Πηγή:gazzetta.gr