Πρόεδρος του HECA στο AnatropiNews: Οι ενδιάμεσες εκλογές στις Η.Π.Α. και η σημασία τους για την ομογένεια

Τη σημασία των ενδιάμεσων εκλογών των ΗΠΑ της 8ης Νοεμβρίου για την Ομογένεια και, ευρύτερα, για την Ελλάδα, παρουσιάζει ο Πρόεδρος της ομογενειακής Οργάνωσης Hellenic Congress of America σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε στην Ιστοσελίδα anatropinews.gr.

Το άρθρο του κ. Αποστολόπουλου έχει ως εξής:

Το ερώτημα στο οποίο κληθήκαμε να απαντήσουμε,  σχετικά με τις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ (8 Νοεμβρίου) και την σημασία τους για την ελληνική ομογένεια, είναι επίκαιρο και εξαιρετικά ενδιαφέρον.

Πράγματι, για μας τους Έλληνες ομογενείς που κατοικούμε στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής οι εκλογές –ενδιάμεσες και γενικές- έχουν πάντα ξεχωριστή σημασία.  Ιδιαίτερα καθώς στις επικείμενες ενδιάμεσες εκλογές κατεβαίνουν για πρώτη φορά νέοι ομογενείς υποψήφιοι όπως ο ομογενής Στέφανος Φόρτε (Stefano Forte), ο οποίος είναι υποψήφιος πολιτειακός γερουσιαστής της 11ης εκλογικής Περιφέρειας της Νέας Υόρκης που καταλαμβάνει το Βόρειο και Βορειοανατολικό Κουίνς. Πρόκειται για έναν από τους νεότερους – αν όχι τον νεότερο – υποψήφιο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Πρέπει δε να τονίσουμε, ότι ο κάθε ομογενής πολιτικός υποψήφιος είναι για μας τους ομογενείς σημαντικός και πρέπει να υποστηρίζεται είτε ανήκει στο Δημοκρατικό είτε στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα.  Η ομογένεια έχει στους κόλπους της και Δημοκρατικούς ψηφοφόρους και Ρεπουμπλικάνους. Και, μάλιστα, πρέπει μαζικά οι ομογενείς να συμμετέχουν στις τοπικές εκλογές, ανεξαρτήτως του κόμματος που επιλέγουν. Κάτι που δυστυχώς δεν παρατηρείται καθώς, σύμφωνα με μετρήσεις, μόνον περίπου το 20% των ομογενών με δικαίωμα ψήφου στις ΗΠΑ ασκούν  το δικαίωμά τους.

Γι αυτό, αν και πολυπληθής η Ελληνοαμερικανική Κοινότητα, υστερούμε αριθμητικά σε εκπροσώπηση  στη Βουλή και το Κογκρέσο. Γι αυτό και είναι  επιτακτική ανάγκη να  προωθηθούν  νέοι ομογενείς στην πολιτική ασχέτως σε ποιο κόμμα θα ενταχθούν.

Ως εθνική Κοινότητα χρειαζόμαστε όσο το δυνατόν περισσότερους ομογενείς εκεί  όπου λαμβάνονται όλες οι αποφάσεις που αφορούν όχι μόνο εμάς που ζούμε στην Αμερική, αλλά και την ιδιαίτερη πατρίδα μας, την Ελλάδα.

Πρέπει να μπορούμε ως Κοινότητα να επηρεάζουμε τις αποφάσεις. Σήμερα οι Ομογενείς επιχειρηματίες δραστηριοποιούμενοι στον χώρο της εστίασης– και είναι χιλιάδες- βιώνουν κύμα ακρίβειας που οδηγεί πολλούς από αυτούς στο λουκέτο ενώ παράλληλα άλλοι ομογενείς επιχειρηματίες υφίστανται και την αύξηση των επιτοκίων.

Έτσι, σε τούτες τις εκλογές θα πρέπει να προσέλθουμε μαζικά, αλλά και συγχρόνως αφήνοντας για μία φορά στην άκρη τις ιδεολογικές μας προτιμήσεις και να επικεντρώσουμε την ψήφο μας στα προβλήματα αυτά, αλλά και στο  συμφέρον της Ελλάδας, της πατρίδας που γέννησε τη Δημοκρατία τα ευεργετήματα της οποίας απολαμβάνουν σήμερα οι περισσότερες χώρες του κόσμου.

Να σκεφτούμε δηλαδή ότι το αποτέλεσμα των εκλογών μπορεί να επηρεάσει αποφασιστικά την εσωτερική αλλά και την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ. Κάτι που θα είναι κρίσιμο στοιχείο καθώς ο κόσμος ολόκληρος βρίσκεται σε αναταραχή και ιδιαίτερα η Ευρώπη βιώνει τα καταστροφικά αποτελέσματα της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, αλλά και τον υποβόσκοντα αναθεωρητισμό της προκλητικής Τουρκίας.

Να προσθέσουμε ακόμη πως καθώς η Προεδρία του Τζο Μπάιντεν βρίσκεται στα μισά της θητείας της η αναλογία Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή και τη Γερουσία είναι ένα κρίσιμο πολιτικό στοιχείο.  Διότι στις ενδιάμεσες εκλογές  ανανεώνονται κατά το ήμισυ τα νομοθετικά Σώματα,  γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί είτε να ενισχυθούν οι Δημοκρατικοί είτε να ανατραπεί η σημερινή αναλογία και ενισχυθούν οι Ρεπουμπλικανοί. Και, έτσι, να χάσουν οι Δημοκρατικοί την πλειοψηφία που διαθέτουν σήμερα, με όσες δυσκολίες αυτό θα επιφέρει στην διακυβέρνηση Μπάιντεν.

Εμείς, ως Hellenic Congress of America, που είναι Κίνημα από την βάση της Ομογένειας αποβλέποντας στην ενίσχυσή της, έχουμε ως αποστολή  να ενώσουμε, να εμπνεύσουμε και να κινητοποιήσουμε  Έλληνες και Φιλέλληνες, να συνδέσουμε και να ενθαρρύνουμε άτομα και οργανώσεις και συλλογικές δράσεις, σε τοπικό, εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο καθώς και να ενθαρρύνουμε νέους ομογενείς να ασχοληθούν με την πολιτική σε τοπικό, πολιτειακό ή και δημοτικό επίπεδο, και να προτρέψουμε το εκλογικό ομογενειακό Σώμα να προσέλθει στις κάλπες.

Και πάλι σας ευχαριστώ για την ευκαιρία αυτή.

Νίκος Αποστολόπουλος

Πρόεδρος

Hellenic Congress of America

Πηγή: anatropinews.gr