Τι απαντά η κυβέρνηση για τα 33 ονόματα που καταγγέλλεται ότι παρακολουθούνταν με το Predator

Την παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρου Ντογιάκου προκάλεσε το δημοσίευμα της εφημερίδας Documento για παρακολουθήσεις των τηλεφωνικών συνομιλιών μελών της κυβέρνησης και των συζύγων τους, βουλευτών άλλων κομμάτων, επιχειρηματιών, πρώην δημοσιογράφων κ.α. προσώπων με το παράνομο λογισμικό predator.

Ο κ. Ντογιάκος απέστειλε παραγγελία – στην περιλαμβάνει και τη λίστα με τα 33 ονόματα – στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, να διενεργήσει ποινική προκαταρκτική εξέταση για τις παρακολουθήσεις για τις οποίες μιλά η εφημερίδα.

‘Ήδη, όπως ζήτησε, πρώτος καλείται ενώπιον της Δικαιοσύνης ο εκδότης της εφημερίδας, Κώστας Βαξεβάνης, και εκτός απροόπτου περνά σήμερα το κατώφλι του Αρείου Πάγου.

Από την πρώτη στιγμή που δημοσιεύτηκε η λίστα με τα 33 ονόματα από την εφημερίδα, ξέσπασε έντονη πολιτική αντιπαράθεση.

Τι απαντά η κυβέρνηση

“Πλεονάζουν οι αφηγήσεις, απουσιάζουν τα στοιχεία” ήταν η άμεση αντίδραση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου στο δημοσίευμα.

Ο Γιάννης Οικονόμου επανέλαβε ότι ούτε η πολιτεία και ούτε καμία δημόσια αρχή αγόρασαν ή χρησιμοποίησαν το predator.

Στο Μέγαρο Μαξίμου βλέπουν προσπάθεια κάποιων κέντρων που… «θα προτιμούσαν μια άλλη Κυβέρνηση, πιο βολική, και έναν άλλο Πρωθυπουργό, αδύναμο και ελέγξιμο».

Βλέπουν μια επιχείρηση να πληγεί η κυβέρνηση και στρατηγική σκληρού ροκ από τον ΣΥΡΙΖΑ ως τις εκλογές.

«Όσα αναφέρονται στην εφημερίδα του κ. Βαξεβάνη χρειάζεται να διερευνηθούν διεξοδικά από τις αρμόδιες αρχές και ιδιαίτερα από την ελληνική Δικαιοσύνη παρότι δεν προκύπτει καμία τεκμηρίωση του δημοσιεύματος. Η ελληνική πολιτεία θα αξιολογήσει κάθε πτυχή του ζητήματος αυτού. Κανένας τυφλοπόντικας δεν θα μείνει κρυμμένος» δήλωσε με έμφαση ο κ. Οικονόμου.

Παράλληλα το Μέγαρο Μαξίμου τονίζει ότι η Κυβέρνηση έχει επιδιώξει από την πρώτη στιγμή τη διερεύνηση της υπόθεσης αυτής και βρίσκεται σε εξέλιξη ανοιχτή δικαστική έρευνα.

Ανησυχία στη «γαλάζια» Κοινοβουλευτική Ομάδα

Στη «γαλάζια» Κοινοβουλευτική Ομάδα επικρατεί αναβρασμός.

Είναι πολλά τα στελέχη που εκτιμούν ότι η υπόθεση αυτή θα παραμείνει στην πρώτη θέση της καθημερινής αντιπολιτευτικής ατζέντας του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων κομμάτων, προκαλώντας ενδεχομένως ζημιά στην εικόνα της κυβέρνησης.

Άμεσες αντιδράσεις

Θέση για το δημοσίευμα πήρε από την πρώτη στιγμή η πλευρά του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, το όνομα του οποίου περιλαμβάνεται στη λίστα που δημοσιεύει η εφημερίδα.

«Είναι αδιανόητο και επικίνδυνο να υπονοείται ότι ο Πρωθυπουργός παρακολουθούσε τον Υπουργό Εξωτερικών. Η χώρα λαμβάνει συνεχώς μέτρα για την ασφάλεια των επικοινωνιών του Υπουργού Εξωτερικών και των μελών του ΚΥΣΕΑ, καθώς πολλοί εντός και εκτός Ελλάδας θα ήθελαν να ακούνε τις συνομιλίες τους» δήλωναν κύκλοι του υπουργού Εξωτερικών.

Άδωνις Γεωργιάδης: Προσπάθεια να συρθεί στο βούρκο η χώρα

Για προσπάθεια να συρθεί η χώρα στο βούρκο μιλά ο Άδωνις Γεωργιάδης, που επίσης περιλαμβάνεται στη λίστα μαζί με τη σύζυγο του, αφήνοντας σαφείς αιχμές για συμπόρευση του ΣΥΡΙΖΑ με τον εκδότη Κώστα Βαξεβάνη στην υπόθεση αυτή.

«Σπρώχνουν τη χώρα στο βούρκο και στη λάσπη από το πάθος τους να επιστρέψουν στην εξουσία. Έτσι θα πάμε σε εκλογές; Αυτά όλα είναι γελοιότητες! Δεν είχε άλλη δουλειά ο Μητσοτάκης από το να ακούει στο τηλέφωνο τι λέει η Ευγενία (Μανωλίδου) ή η Πόπη (Καλαντζή – Χατζηδάκη) ή η Μαρίνα (Πατούλη)» δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Ανάπτυξης.

Σιγή ιχθύος, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, τηρεί ο πρώην Πρωθυπουργός και Πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς.

Για το θέμα των υποκλοπών αναμένεται να τοποθετηθεί απόψε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη που παραχωρεί στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ANT1.

Πηγή: newsit.gr