Δημοκρατία της Μολδαβίας εκδήλωση αφιερωμένη στην Εθνική Εορτή της Ελλάδας – OXI

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ της Εταιρείας Ελληνικού Πολιτισμού «Ελευθερία» (Ελληνική Διασπορά) στη Δημοκρατία της Μολδαβίας για την πραγματοποίηση  εκδήλωσης αφιερωμένη στην Εθνική Εορτή της Ελλάδας – OXI

 

Στις 30 Οκτωβρίου 2022, στην αίθουσα συνεδριάσεων στον Οίκο των Εθνοτήτων (π. Κισινάου), η Εταιρεία Ελληνικού Πολιτισμού «Ελευθερία» (Ελληνική Διασπορά) στη Δημοκρατία της Μολδαβίας πραγματοποίησε την  εκδήλωση αφιερωμένη στην Εθνική Εορτή της Ελλάδας – OXI ( Ημέρα 28ης Οκτωβρίου 1940 – η έναρξη της πανελλαδικής αντιφασιστικής αντίστασης στον ιταλογερμανικό φασισμό).

Στη γιορτή (φθινοπωρινή συγκέντρωση της Εταιρείας Ελλήνων Μολδαβίας) συμμετείχαν: μέλη και φίλοι της Ελληνικής Κοινότητας στη Μολδαβία, φοιτητές των μαθημάτων της Νεοελληνικής γλώσσας που λειτουργούν υπό την Κοινότητα, επιχειρηματίες και Έλληνες πολίτες που εργάζονται, σπουδάζουν και ζουν στη Μολδαβία, καθώς και καλεσμένοι  στην Εκδήλωση.

 

Σύμφωνα με την καθιερωμένη παράδοση, πριν από την εορταστική εκδήλωση στον Οίκο  των Εθνοτήτων, στον Ελληνικό Ναό του Αγίου Μεγαλομάρτυρα Παντελεήμονα, τελέστηκε λειτουργία στη μνήμη των πεσόντων ηρώων της Ελλάδας και για την υγεία του λαού της Ελλάδας και των Ελλήνων που κατοικούν στη Δημοκρατία της Μολδαβίας, την οποία είχε ο πρύτανης του Ναού – ο πατέρας Βαλέριι.

Στην αρχή, στην αίθουσα συνεδριάσεων στον Οίκο των Εθνοτήτων, διακοσμημένη με θεματικές αφίσες αφιερωμένες στον αγώνα του ελληνικού λαού για την ανεξαρτησία και τις εθνικές σημαίες της Ελλάδας και της Μολδαβίας, τα σύμβολα της Ελληνικής Κοινότητας,  ψάλλονταν οι ύμνοι της Ελλάδας και της Μολδαβίας.

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας στη Μολδαβία, ο Βλαδίμηρος Γιάνιεφ απευθύνθηκε στο κοινό και ανακοίνωσε για τα συγχαρητήρια που έλαβε η Κοινότητα από την Ελλάδα, από την Ελληνική διασπορά και Οργανώσεις από διάφορες χώρες, σημείωσε συνοπτικά τα τελευταία νέα από τη ζωή τησ Ελληνικής διασποράς.

Η κύρια αναφορά για τα γεγονότα του ελληνικού εθνικοαπελευθερωτικού κινήματος του 1940-44 εκπονήθηκε από την δασκάλα  της Ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού Κωνσταντίνα Δανιήλ. Έγιναν σύντομες θεματικές αναφορές και ομιλίες με ποιήματα και τραγούδια της εποχής του πολέμου που παρουσίασαν οι μαθητές των μαθημάτων της Νέας Ελληνικής Γλώσσας και οι φίλοι της Ομογένειας στη Μολδαβία. Τα μηνύματα των ομιλητών συνόδευαν ποικίλη Ελληνική μουσική, θεματικές εικόνες βίντεο και φωτογραφίες που μεταδίδονταν σε μεγάλη οθόνη βιντεοπροβολέα εγκατεστημένο στο κεντρικό τμήμα της αίθουσας συνεδριάσεων.

Στη γιορτή παρουσιάστηκαν πολλά θεματικά τραγούδια και ποιήματα στα Ελληνικά, ενώ παρουσιάστηκαν στο κοινό δημιουργικές παραστάσεις που ετοίμασαν τα παιδιά και οι νέοι της Κοινότητας, που έτυχαν ιδιαίτερης συγκίνησης και θερμής υποδοχής από τους παρευρισκόμενους.

Σε όλους τους συμμετέχοντες του προγράμματος της συναυλίας δόθηκαν λουλούδια και γλυκά δώρα από την Ελληνική Κοινότητα της Μολδαβίας.

 

Η εορταστική εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τους ήχους της ελληνικής μουσικής με τσάι, καφέ και κρασί, με τραγούδια και χορούς, καθώς και με επικοινωνία όλων των παρευρισκομένων. Εκφράστηκαν λόγια ευγνωμοσύνης και εκτίμησης προς όλους τους συμμετέχοντες και τους  διοργανωτές της Εορταστικής Συνάντησης για το κόπο.

Ο Βλαδίμηρος  Γιάνιεφ,

Πρόεδρος της Εταιρείας Ελληνικού Πολιτισμού «Ελευθερία»

(Ελληνική διασπορά) στη Δημοκρατία της Μολδαβίας

 

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ. Φωτογραφίες επισυναπτόμενες στο Δελτίο Τύπου.