Επιχείρηση Irini: Μπλόκο σε φορτίο με τεθωρακισμένα οχήματα με προορισμό τη Λιβύη

Τα τεθωρακισμένα κατασχέθηκαν και το πλοίο εκτράπηκε σε ευρωπαϊκό λιμάνι για περαιτέρω επιθεώρηση –  Αυτή τη στιγμή μεταφέρει φορτίο από το Βόλο στο Λίβερπουλ

Στην κατάσχεση ενός εμπορικού πλοίου στα ανοικτά των ακτών της Λιβύης, προχώρησε η επιχείρηση IRINI, όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς υπήρχαν υποψίες ότι παραβίαζε το εμπάργκο όπλων που έχει επιβληθεί στην ταλανιζόμενη από τον εμφύλιο πόλεμο χώρα.

Συγκεκριμένα, στις 11 Οκτωβρίου, η επιχείρηση EUNAVFOR MED IRINI προχώρησε στην επιθεώρηση του εμπορικού σκάφους MV MEERDIJK στα ανοικτά των ακτών της Λιβύης. Το πλοίο διαπιστώθηκε ότι μετέφερε οχήματα τροποποιημένα για στρατιωτική χρήση στη Λιβύη για τα οποία όμως υπάρχουν σοβαρές υποψίες ότι παραβιάζουν το εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ.

«Μετά από αίτημα της Επιχείρησης Irini και βάσει της σχετικής απόφασης του ΟΗΕ η Ολλανδία υπό τη σημαία της οποίας ταξίδευε το πλοίο έδωσε την συναίνεσή της, χωρίς καθυστέρηση, για τον έλεγχο και στις 11 Οκτωβρίου μια ομάδα επιβιβάστηκε στο πλοίο για να διακριβώσει τη φύση αυτών των οχημάτων» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Υπενθυμίζεται ότι αυτή είναι η δεύτερη φορά που η επιχείρηση IRINI προχωρά σε κατάσχεση, σε εφαρμογή της απόφασης 2292 (2016) του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (UNSCR) σε λιγότερο από τρεις μήνες.

Τα οχήματα κατασχέθηκαν και το πλοίο εκτράπηκε σε ευρωπαϊκό λιμάνι για περαιτέρω επιθεώρηση, όπως επισημαίνει η ανακοίνωση. Μετά την επιθεώρηση από την ομάδα εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ, τα οχήματα μεταφέρθηκαν και αποθηκεύτηκαν στην ξηρά. Σύμφωνα με πληροφορίες η εκφόρτωση έγινε στη Μασσαλία.

Σημειώνεται ότι το πλοίο MEERDIJK έχει ήδη μισθωθεί από άλλη εταιρεία και ακολουθεί το δρομολόγιο του μεταφέροντας φορτίο από Βόλο προς Λίβερπουλ.

Πηγή: skai.gr

Σχόλια Facebook

Σχολιάστε