Ολυμπιακός – ΑΕΚ 0-0 / Άρης-ΠΑΣ Γιάννινα 4-0

Το ντέρμπι έληξε ισόπαλο χωρίς σκορ. Ολυμπιακός και ΑΕΚ έμειναν στο μηδέν, παρότι είχαν τις ευκαιρίες για να σκοράρουν. Οι δύο ομάδες διατήρησαν τη διαφορά τους στους τέσσερις βαθμούς, ενώ ο Παναθηναϊκός αύξησε τη διαφορά από τους κιτρινόμαυρους στους οκτώ και τους ερυθρόλευκους στους δώδεκα.

Σε ένα πολύ καλό και ωραίο – ποδοσφαιρικά και τακτικά – ντέρμπι με αρκετές φάσεις Ολυμπιακός και ΑΕΚ έμειναν στο στείρο 0-0. Ένα σκορ που είναι… φτωχό με βάση τις ευκαιρίες που έγιναν στον αγώνα του Φαλήρου. Πιο καλή η εικόνα της ΑΕΚ στο α’ μέρος, βελτιώθηκε και είχε τις στιγμές του στην επανάληψη ο Ολυμπιακός.

Ολυμπιακός – ΑΕΚ: Πως ξεκίνησαν οι δύο ομάδες

Ο Μίτσελ δεν είχε καμία φοβερή έκπληξη στον Ολυμπιακό. Ο Πασχαλάκης ήταν κάτω από τα δοκάρια, με την άμυνα να αποτελείται από τους Άβιλα, Ντόι, Σωκράτη και Ρέαμπτσιουκ. Στη μεσαία γραμμή ήταν οι Εμβιλά με τον Ινμπόμ Χουάνγκ ενώ μπροστά τους σε ρόλο 10αριού ήταν ο Χάμες Ροντρίγκες. Οι Μασούρας και Μπιέλ ήταν στα 2 άκρα της επίθεσης, με τον Μπακαμπού στην κορυφή.

Για την ΑΕΚ ο Αθανασιάδης ήταν στο τέρμα, ο Βίντα επέστρεψε πλάι στον Μουκουντί στο κέντρο της άμυνας και οι Μοχαμάντι και Ρότα ξεκίνησαν στο αριστερό και στο δεξί άκρο της αμυντικής γραμμής αντίστοιχα. Στη μεσαία γραμμή αριστερά του Γιόνσον ήταν ο Γκατσίνοβιτς και δεξιά ο Άμραμπατ, ελαφρώς πιο μπροστά του στον άξονα ο Πινέδα ενώ στην επίθεση ο Αραούχο είχε τον γνωστό του ρόλο παίζοντας λίγο πιο πίσω από τον προωθημένο Λιβάι Γκαρσία.

Καλύτερη η εικόνα της ΑΕΚ στο α’ μέρος και με σημαντικές ευκαιρίες να ανοίξει το σκορ

Το παιχνίδι ξεκίνησε με περίπου 7 λεπτά καθυστέρησης λόγω των καπνογόνων και για να καθαρίσει η ατμόσφαιρα. Σε αντίθεση με το ματς της Λεωφόρο ο Ολυμπιακός δεν μπήκε καλά στον αγώνα ενώ η ΑΕΚ είχε πιο καλή εικόνα και στον άξονά της έχοντας και ένα έξτρα τρικ με τον Αραούχο ως χαφ σε ορισμένες περιπτώσεις. Στο 12′ ο Άμραμπατ δοκίμασε το πόδι του με τη μπάλα να φεύγει έξω από το σουτ του.

Στο 16′ υπήρξε λάθος του Άβιλα, κλέψιμο του Αραούχο, ο Γκατσίνοβιτς έδωσε σε Λιβάι Γκαρσία και την έβγαλε τη μπάλα πριν περάσει τη γραμμή ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος. Και αυτό καθώς η μπάλα είχε περάσει από τον Πασχαλάκη.

Στο 19′ μετά από τακουνάκι του Γκατσίνοβιτς υπήρξε χαμένο τετ α τετ με τον Ρότα που μετά η φάση ελέγχθηκε για το εάν υπάρχει παράβαση του Σωκράτη Παπασταθόπουλου (για πέναλτι με το ριπλέι πάντως να μην δείχνει παράβαση). Ο Πασχαλάκης ήταν εκείνος που το έβγαλε το σουτ του Ρότα.

Στο 26′ υπήρξε σουτ του Χάμες Ροντρίγκες υπό πίεση που το μπλόκαρε ο Αθανασιάδης. Στο 28′ ο Πασχαλάκης πρόλαβε τον Λιβάι Γκαρσία με έξοδό του μετά το λάθος γύρισμα του Εμβιλά. Στο 31′ ο Λιβάι Γκαρσία είχε ένα σουτ έξω.

Στο 33′ ήρθε ένα σουτ Άμραμπατ που μπλόκαρε ο Πασχαλάκης με 2η προσπάθεια. Στο 37′ χαμένο τετ υπήρξε ένα χαμένο τετ α τετ από τον Λιβάι Γκαρσία. Το α’ μέρος έκλεισε με τους φιλοξενούμενους να έχουν πιο καλό αγωνιστικό πρόσωπο από τον Ολυμπιακό και να έχουν χάσει πιο καλές φάσεις για γκολ.

Ανέβηκε ο Ολυμπιακός και είχε και αυτός τις στιγμές του ενώ του ακυρώθηκε  γκολ

Στο β’ μέρος ο Ολυμπιακός βελτίωσε την εικόνα του στο γήπεδο και έφτασε ιδιαίτερα κοντά στο γκολ. Στο 49′ υπήρξε σημαντική ευκαιρία από κλέψιμο του Μασούρα πάνω στον Βίντα και ένα σουτ του λίγο έξω. Στο 50′ μία μπαλιά στον Μπακαμπού έφερε ένα σουτ του Εμβιλά έξω. Στο 52′ ένα σουτ του Γκατσίνοβιτς πήγε αρκετά έξω.

Στο 59′ ο Χάμες Ροντρίγκες σκόραρε από κοντά για το 1-0, ωστόσο μετά από εξέταση VAR διαπιστώθηκε πως ο Μασούρας ήταν εκτεθειμένος και έτσι σωστά το τέρμα δεν μέτρησε. Μετά τη φάση αυτή υπήρξε μία διακοπή για να καθαρίσει η ατμόσφαιρα λόγω των καπνογόνων με το ματς να επαναρχίζει στο 67′.

Στο 68′ ο Λιβάι Γκαρσία έχασε τετ α τετ με τον Πασχαλάκη να βγάζει το σουτ του. Στο 74′ ο Ολυμπιακός έχασε μεγάλη ευκαιρία για γκολ με διπλή φάση με κεφαλιά Παπασταθόπουλου και μετά σουτ Γκάρι Ροντρίγκες. Στο 83′ ένα σουτ του Βρουσάι πέρασε άουτ. Στο 86′ ο Πασχαλάκης μπλόκαρε κεφαλιά του Μουκουντί μετά από κόρνερ. Στο 88′ μία κεφαλιά του Γιόνσον πάλι από κόρνερ πήγε λίγο έξω.

Στα τελευταία λεπτά του ματς ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος βγήκε εκτός με πρόβλημα στο γόνατο (μπορεί να είναι κάτι σοβαρό καθώς υπέφερε) και γύρισε ο Εμβιλά στόπερ, με τον Ολυμπιακό να μένει με αριθμητικό μειονέκτημα. Το ματς τελείωσε στη συνέχεια στο 0-0.

MVP: Ο Γκατσίνοβιτς για την ΑΕΚ μαζί με τον Πινέδα είχαν ένα θετικό πρόσημο. Ειδικά ο Σέρβος με τις φάσεις που έφτιαξε στο α’ μέρος. Γενικά το κέντρο της ΑΕΚ για σημαντικό διάστημα πήγε πιο καλά από εκείνο του Ολυμπιακού που είχε κυρίως τον Ίνμπομ Χουάνγκ με τον Χάμες να προσπαθούν παραπάνω.

ΣΤΟ ΥΨΟΣ ΤΟΥ: Πασχαλάκης, Σωκράτης Παπασταθόπουλος και Ντόι ήταν κομβικοί για τον Ολυμπιακό σε ορισμένες στιγμές. Ο Παπασταθόπουλος έχει σώσει και ένα σχεδόν βέβαιο γκολ στο πρώτο 45λεπτο.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Πασχαλάκης, Εμβιλά, Χάμες Ροντρίγκες (89′ Φορτούνης), Σωκράτης Παπασταθόπουλος, Μασούρας (60′ Γκάρι Ροντρίγκες), Μπιέλ (82′ Βρουσάι), Άβιλα (89′ Αγκιμπού Καμαρά), Ίνμπομ Χουάνγκ, Ρέαμπτσιουκ, Ντόι και Μπακαμπού (82′ Αραμπί).

ΑΕΚ: Αθανασιάδης, Μουκουντί, Μοχαμάντι, Ρότα, Βίντα, Γιόνσον, Γκατσίνοβιτς, Πινέδα (82′ Μάνταλος), Άμραμπατ (75′ Φαν Βέερτ), Λιβάι Γκαρσία και Αραούχο.

gazzetta,gr

«Αέρας» στο β΄ μέρος ο Άρης

Εκμεταλλευόμενος στο έπακρο τις ευκαιρίες που του παρουσιάστηκαν στο δεύτερο ημίχρονο, ο Άρης πέρασε από τους «Ζωσιμάδες», κερδίζοντας με το επιβλητικό 4-0 τον ΠΑΣ Γιάννινα, στο φινάλε του πρώτου γύρου του πρωταθλήματος της Super League.

Φαμπιάνο Λέισμαν (60’πέν.), Νικολά Ενκουλού (79’), Μόουζες Οντουμπάτζο (81’) και Λουίς Πάλμα (90’+3’) τα γκολ για τους «κίτρινους», ωστόσο η είσοδος του Οντουμπάτζο και οι επεμβάσεις του Χουλιάν Κουέστα ήταν τα «κλειδιά» για το «τρίποντο».

Το πρώτο μέρος ήταν… άοσμο, άχρωμο και άγευστο αν και οι δυο ομάδες έδειξαν διάθεση να παίξουν ποδόσφαιρο. Οι Θεσσαλονικείς είχαν πάνω από 60% κατοχή μπάλας, ωστόσο δεν μπορούσαν να δημιουργήσουν επικίνδυνες καταστάσεις μπροστά στην εστία του Βασίλη Αθανασίου.

Οι Ηπειρώτες, από την πλευρά τους, απείλησαν μία και μοναδική φορά στο 34’, με τον Χουλιάν Κουέστα να αποκρούει δύσκολα το σουτ του Κάρλες Σόρια με το εξωτερικό του δεξιού του ποδιού.

Στο ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου, ο Πάρντιου πέρασε στο ματς τον Οντουμπάτζο. Από το… πουθενά, ο 29χρονος Αγγλονιγηριανός έγινε πρωταγωνιστής για την ομάδα του, καθώς στο 58’ κέρδισε πέναλτι από τον Ικερ Μπιλμπάο.

Την εσχάτη των ποινών εκτέλεσε εύστοχα ο Φαμπιάνο, για το 0-1. Τα λεπτά που ακολούθησαν, πάντως, ήταν μονόλογος για τους γηπεδούχους που ανέβασαν την πίεσή τους αλλά υπολόγισαν χωρίς τον Κουέστα.

Ο Ισπανός τερματοφύλακας σταμάτησε τους Μορέιρα Μέντες (73’), Κλόντιου Μπαλάν (74’) και Παναγιώτη Τζίμα (77’), ο Φαμπιάνο έβαλε σωστά την προβολή στην προσπάθεια του Παμλίδη (75’) ενώ ενδιάμεσα ο Οντουμπάτζο λίγο έλειψε να στείλει την μπάλα στα δίχτυα της ομάδας του, με το 0-1 να μένει άλλοτε πιο εύκολα κι άλλοτε πιο δύσκολα.

Κι αφού δεν ήρθε η ισοφάριση για τον ΠΑΣ, ήρθε το δεύτερο γκολ για τον Άρη. Από εκτέλεση κόρνερ του Πάλμα, ο Μπράιαν Νταμπό πήρε την πρώτη κεφαλιά και από κοντά ο Ενκουλού δεν είχε πρόβλημα να σπρώξει την μπάλα στα δίχτυα για το 0-2.

Οι παίκτες του Θανάση Στάικου κατέρρευσαν. Τόσο που δυο λεπτά μετά, ήρθε και το 0-3. Ο Αθανασίου απέκρουσε εντυπωσιακά το σουτ του Νταμπό, στην επαναφορά ο Οντουμπάτζο πήρε την κεφαλιά και, άθελά του, ο Ροντρίγκο Εραμούσπε έστειλε την μπάλα στα δίχτυα της ομάδας του.

Στο 84’ ο Νταμπό έχασε σπουδαία ευκαιρία να χριστεί κι εκείνος σκόρερ – μικρό το κακό για τον Άρη μιας και στο τρίτο λεπτό των καθυστερήσεων, ο Αντρέ Γκρέι έκανε το γύρισμα και ο Πάλμα, με τη βοήθεια και του δοκαριού, διαμόρφωσε το τελικό 0-4.

Οι Θεσσαλονικείς πήραν δεύτερο σερί «τρίποντο» και σταθεροποίησαν τη θέση τους στην εξάδα. Από την άλλη, δύσκολα τα πράγματα για τον «Άγιαξ της Ηπείρου» που δε θυμίζει σε τίποτα την περυσινή ομάδα που εντυπωσίασε.

Διαιτητής: Δημήτριος Μαλούτας (Ημαθίας)
Κίτρινες: Εραμούσπε – Φαμπιάνο, Εμπακατά, Ετέμπο.

Οι συνθέσεις:

ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ (Θανάσης Στάικος): Αθανασίου, Σόρια, Πήλιος, Παντελάκης, Μπιλμπάο, Μορέιρα, Παμλίδης (87’ Μανσούρ), Εραμούσπε, Τζίμας (87’ Τσίρης), Μπαγκαλιάνης (64’ Ροσέρο), Μπαλάν.

ΑΡΗΣ (Άλαν Πάρντιου): Κουέστα, Εμπακατά, Πίρσμαν, Ενκουλού, Φαμπιάνο, Μάνου Γκαρθία (73’ Νταμπό), Ετέμπο (90’+2’ Σγούρος), Ματέο Γκαρσία, Ζερβίνιο (79’ Γκρέι), Καμάτσο (46’ Οντουμπάτζο), Πάλμα.

Το ντέρμπι του Ολυμπιακού με την ΑΕΚ έληξε ισόπαλο χωρίς σκορ (0-0). Οι δύο ομάδες διατήρησαν τη διαφορά τους στους τέσσερις βαθμούς (δεύτερη είναι η Ένωση), με τον Παναθηναϊκό να αυξάνει τη διαφορά του από τους κιτρινόμαυρους στους οκτώ βαθμούς.

Νωρίτερα σήμερα, ο Άρης πέτυχε άνετη νίκη στην έδρα του ΠΑΣ Γιάννινα επικρατώντας 4-0 και κλείνοντας το παιχνίδι με εμφατικό τρόπο, ο Παναθηναϊκός νίκησε τον Ατρόμητο 2-0 στη Λεωφόρο και ο Παναιτωλικός πέρασε από τη Λαμία με 1-3.