Εκδήλωση της AHEPA στην Αθήνα για τα 100 χρόνια από την ίδρυσή της

Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα George Tsunis, μιλάει στο επετειακό Συμπόσιο το οποίο διοργανώθηκε από την American Hellenic Educational Progressive Association (AHEPA) επ’ ευκαιρία της εκατονταετηρίδας της, στην Αθήνα, Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2022. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΥΠΕΘΑ, STR

Αθήνα.-Επετειακό συμπόσιο διοργανώθηκε χθες από την American Hellenic Educational Progressive Association (AHEPA) στην Αθήνα, επ’ ευκαιρία της εκατονταετηρίδας της, στο πλαίσιο του οποίου βραβευθηκαν μεταξύ άλλων οι αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων Εθνικής ‘Αμυνας στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, Στρατού αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, Ναυτικού αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης και Αεροπορίας αντιπτέραρχος Θεμιστοκλής Μπουρολιάς και στα πρόσωπά τους το σύνολο των στελεχών, των οπλιτών θητείας, των εφέδρων και των εθνοφυλάκων των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων για την επιχειρησιακή τους ετοιμότητα, την αποτρεπτική τους ικανότητα και αποτελεσματικότητα, υπεράσπισης των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων και της διαφύλαξης της ακεραιότητας της χώρας μας στη ξηρά, στον αέρα και στη θάλασσα.

Αντίστοιχα για τις Κυπριακές Ένοπλες Δυνάμεις βραβεύθηκε ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης.

Ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νικόλαος Χαρδαλιάς με αρχηγούς των Επιτελείων στο επετειακό Συμπόσιο το οποίο διοργανώθηκε από την American Hellenic Educational Progressive Association (AHEPA) επ’ ευκαιρία της εκατονταετηρίδας της, στην Αθήνα, Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2022. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΥΠΕΘΑ, STR

Στην ομιλία του ο παριστάμενος υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς, μεταξύ άλλων:

– Εξήρε την AHEPA για τη διαχρονική συνεισφορά της στην προαγωγή των συμφερόντων του ελληνισμού εκτός των συνόρων της πατρίδας, αλλά και για την αποφασιστικότητα και την αποτελεσματικότητά της στη συσπείρωση των νεότερων γενεών της ελληνοαμερικανικής κοινότητας αλλά και των απανταχού φιλελλήνων γύρω από τις διαχρονικές αξίες που εκπροσωπούνται από κοινού μέσω της Γαλανόλευκης και της Αστερόεσσας.

– Σχολιάζοντας ότι «η εισβολή της Ρωσίας σε ένα ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος δεν είναι μόνο παράλογη και ανεύθυνη, αλλά αποτελεί ταυτόχρονα την επιτομή του αναθεωρητισμού και μια ξεκάθαρη παραβίαση των αρχών του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών», κατέστησε σαφές ότι «η Ελλάδα, που εδώ και μισό αιώνα ζει με τις οδυνηρές συνέπειες μιας ανάλογης εισβολής, αυτής που διέπραξε η Τουρκία στην Κύπρο, δεν θα μπορούσε να μην συνταχθεί από την πρώτη στιγμή απέναντι στον αυταρχισμό και τον αναθεωρητισμό, τασσόμενη στην πλευρά της νομιμότητας, του ευρωπαϊκού κεκτημένου, των διεθνών συνθηκών, των παγκόσμιων αξιών και του Διεθνούς Δικαίου».

-Έκανε ιδιαίτερη αναφορά σε «μία διαρκώς εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα, που δεν αφήνει πολλά περιθώρια συνεννόησης και αποκλιμάκωσης της έντασης. Έντασης η οποία εστιάζεται σε μια αναθεωρητική εμπρηστική ρητορική και μια παραβατική στο πεδίο συμπεριφορά, που συνιστούν ταυτόχρονα κατάφωρη παραβίαση των αρχών καλής γειτονίας και της διεθνούς τάξης δικαίου. Συγκεκριμένα η Τουρκία αμφισβητεί την ισχύ διεθνών συνθηκών, όπως τη Συνθήκη της Λωζάννης, ενώ εστιάζει τη ρητορική της στην αποστρατικοποίηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, συνδέοντάς την μάλιστα κατά τρόπο παράλογο και καινοφανή, με την κυριαρχία τους. Συνάπτει παράνομες και ανυπόστατες συμφωνίες, όπως το τουρκολιβυκό μνημόνιο, το οποίο καταπατά κάθε έννοια του Δικαίου της Θάλασσας, αφού αγνοεί προκλητικά τα νησιά του Αιγαίου. Προκρίνει επίσης σε κάθε ευκαιρία την απαράδεκτη ρητορική του “casus belli”, εφόσον η Ελλάδα ασκήσει το αναφαίρετο κυριαρχικό της δικαίωμα να επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη της στα 12 ν.μ. Ταυτόχρονα, παραβιάζει σε καθημερινή βάση τον εθνικό εναέριο χώρο της, εκτελώντας υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά. Τέλος, εργαλειοποιεί τη μεταναστευτική και προσφυγική κρίση, φθάνοντας μάλιστα στο σημείο να κατηγορεί ψευδώς την Ελλάδα για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, εξαιτίας των χειρισμών της στον Έβρο και στο Αιγαίο».

-Επισήμανε ότι «σε αυτή την ασφαλώς προκλητική συμπεριφορά, η πατρίδα αντιδρά με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα, χωρίς να παρασύρεται στην ακραία και αντιπαραγωγική ρητορική της ‘Αγκυρας, παραμένοντας βαθιά προσηλωμένη στις αρχές της διεθνούς νομιμότητας και του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Η κυβέρνησή μας σκεί πλέον μια νέα αμυντική και εξωτερική πολιτική. Έχουμε υιοθετήσει και εφαρμόζουμε μια νέα προσέγγιση, συνδυάζοντας την πάγια προσήλωση της χώρας μας στο Διεθνές Δίκαιο με την άσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων που είχαν μείνει επί καιρό ανενεργά. Και αυτή η πολιτική μας αποδίδει καρπούς, αφού είναι φανερό ότι έχει πλέον διαμορφωθεί ένα επίπεδο διεθνούς αντίδρασης απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις, και ταυτόχρονα πλήρους στήριξης και αλληλεγγύης των εθνικών μας θέσεων. Η πίστη μας στις νομικές μας θέσεις είναι απόλυτη, οι ισχυρές μας συμμαχίες είναι πασίδηλες, η ικανότητα των Ενόπλων Δυνάμεων να διασφαλίσουν την εθνική ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Πατρίδας αδιαμφισβήτητη», διαβεβαίωσε.

-Ευχαριστησε ολόκληρη της ελληνοαμερικανική κοινότητα για την ανιδιοτελή τους αγάπη, τη στήριξη και την αμέριστη βοήθειά τους απέναντι στην πατρίδα, αλλά και για τις άοκνες προσπάθειες που καταβάλλουν εδώ και δεκαετίες, ώστε να διατηρείται η συνεργασία μεταξύ της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών σε υψηλό επίπεδο, στο υψηλότερο ίσως επίπεδο όλων των εποχών, κάνοντας αναφορά στην πενταετή επέκταση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας με τις ΗΠΑ και το εν εξλίξει εξοπλιστικό πρόγραμμα των Ενόπλων Δυνάμεων, στο πλαίσιο της εν λόγω συνεργασίας. Ο κ. Χαρδαλιάς αναφέρθηκε στην αναβάθμιση μέρους των μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην έκδοση VIPER, στην επικείμενη προμήθεια των μαχητικών αεροσκαφών F-35, καθώς και στην απόκτηση ανθυποβρυχιακών ελικοπτέρων MH-60 «Romeo».

Τέλος προέτρεψε τους ομογενείς να είναι υπερήφανοι για την Ελλάδα γιατί:

– Η αξιόπιστη εξωτερική της πολιτική και οι επιδόσεις της στην οικονομία, συνθέτουν την εικόνα μιας χώρας που μπορεί και θέλει να συμμετέχει στο ευρωπαϊκό και παγκόσμιο γίγνεσθαι, όχι ως ο «φτωχός» συγγενής του παρελθόντος, αλλά ως συνδιαμορφωτής των εξελίξεων, εμφανίζοντας ανταγωνιστικές επιδόσεις μεταξύ των εταίρων της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

– Η Ελλάδα του 2022 είναι αναμφίβολα ισχυρότερη γεωπολιτικά και αμυντικά από ό,τι στο παρελθόν, αναπτύσσοντας μια πολυμερή διπλωματία με συμμαχίες σε πολλά επίπεδα, που έχουν ενδυναμώσει τη θέση της και την έχουν αναδείξει σε παράγοντα ειρήνης και σταθερότητας, στην περιοχή των Βαλκανίων, του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου.

– Η Ελλάδα υπήρξε πάντα στη σωστή πλευρά της ιστορίας, στο πλευρό των διαχρονικών συμμάχων μας μεταξύ των οποίων και των Αμερικανών, ενάντια σε κάθε μορφή βαρβαρότητας και μισαλλοδοξίας, γεγονός που της επιτρέπει να στέκεται ακλόνητη στην υπεράσπιση των εθνικών της θέσεων, σταθερά προσηλωμένη στην ισχύ του Διεθνούς Δικαίου, στην αρχή pacta sunt servanda (οι συμφωνίες είναι τηρητέες) και στην άσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων με βάση οικουμενικά αποδεκτούς κανόνες του Δικαίου της Θάλασσας, απορρίπτοντας οποιαδήποτε συζήτηση ή προσέγγιση του τύπου «η ισχύς παράγει δίκαιο». Παράλληλα εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι σε αυτή την πορεία επιτυχίας και ανάκαμψης που ακολουθεί η χώρα, ο απόδημος ελληνισμός της Αμερικής θα παίζει πάντα καθοριστικό ρόλο, με την ενεργή στήριξη, το κύρος και την ισχύ του εντός της πολιτικής και επενδυτικής κοινότητας των Ηνωμένων Πολιτειών. «Χρειαζόμαστε το πάθος και την αγάπη των ομογενών μας, αρωγό και συμπαραστάτη στη συλλογική προσπάθεια όλων των Ελλήνων, ώστε η χώρα να κατακτήσει τη θέση που της αρμόζει στο παγκόσμιο γίγνεσθαι. Είμαι βέβαιος, ότι οι ομογενείς μας το κατανοούν και θα κάνουν πάντα το καλύτερο δυνατό για την Ελλάδα μας», κατέληξε.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν επίσης ο γενικός γραμματέας Αποδήμου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας Γιάννης Χρυσουλάκης ως εκπρόσωπος του υπουργού Εξωτερικών, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, η αναπληρωτής υπουργός Υγείας Ασημίνα Γκάγκα, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα George Tsunis, ο ύπατος πρόεδρος της AHEPA Jimmy Kokotas κ.ά.