Το αργότερο μέχρι τον Φεβρουάριο, η εγγραφή των Αποδήμων στούς ειδικούς εκλογικούς καταλόγους

O γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών αντέκρουσε τις αντιδράσεις των επικριτών της ψήφου των Αποδήμων, επισημαίνοντας πως ο νόμος δεν δίνει δικαίωμα ψήφου σε επιπλέον άτομα από αυτά που ούτως ή άλλως θα ψήφιζαν, εάν βρίσκονταν στην ιδιαίτερη πατρίδα τους στην Ελλάδα κατά την περίοδο των εκλογών.

 

Νέα Υόρκη.- Έκκληση προς τους απόδημους με δικαίωμα ψήφου σύμφωνα με το νέο εκλογικό νόμο να προχωρήσουν την εγγραφή τους στον ειδικό εκλογικό κατάλογο, απηύθυναν ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών Μιχάλης Σταυριανουδάκης και ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου, μιλώντας σε εκπροσώπους των ομογενειακών ΜΜΕ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ομογενειακή εφημερίδα «Εθνικός Κήρυκας», οι Έλληνες αξιωματούχοι επανέλαβαν πως, μετά την προκήρυξη των εκλογών, θα είναι πρακτικά αδύνατη μια πλήρης επεξεργασία των στοιχείων, οπότε οι δικαιούχοι να πρέπει να κινηθούν άμεσα. «Δεν θα είναι εύκολο την τελευταία στιγμή. Η ισχύς του νόμου προβλέπει έως και 3 μέρες από την προκήρυξη των εκλογών. Αυτό, όμως, πρακτικά είναι πολύ δύσκολο», τόνισε ο κ. Σταυριανουδάκης.

Από την πλευρά του, ο κ. Κωνσταντίνου τόνισε ότι ο Φεβρουάριος αναμένεται να αποτελέσει σημείο καμπής. «Εμείς, από την πλευρά του Γενικού Προξενείου, θα προβούμε τις επόμενες εβδομάδες σε μια ενημερωτική εκστρατεία όσον αφορά στις εκλογές ώστε να μπορέσουν, όσοι έχουν το δικαίωμα, να το πράξουν το αργότερο μέχρι τον Φεβρουάριο», ανέφερε ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη.

Ακόμα, ο κ. Σταυριανουδάκης τόνισε ότι η συμμετοχή στις προσεχείς εκλογές είναι σημαντική αφού, εκτός των άλλων, θα αποτελέσει και μοχλό πίεσης για μια ενδεχόμενη επανεξέταση της κείμενης νομοθεσίας. «Η συμμετοχή όσων έχουν σήμερα δικαίωμα, θα αποτελέσει και το κίνητρο για να διεκδικηθεί από το επόμενο Κοινοβούλιο η περαιτέρω βελτίωση των όρων. Δεν μπορούμε να πούμε αθροιστικά το πόσες χιλιάδες έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν από το εξωτερικό. Σίγουρα όμως δεν είναι λίγοι. Είναι πολύ σημαντικό, μέσα από αυτήν την δεξαμενή των ανθρώπων, που είτε είναι στην Αυστραλία, είτε στην Αμερική, είτε και στην Ευρώπη, ειδικά η νεολαία που έχει λιγότερα από 35 χρόνια, εάν από αυτούς δεν υπάρξει ενδιαφέρον αντιλαμβάνεστε ότι θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να έρθει ξανά μια τέτοια συζήτηση στο μέλλον», τόνισε ο κ. Σταυριανουδάκης.

Τέλος, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών αντέκρουσε τις αντιδράσεις των επικριτών της ψήφου των Αποδήμων, επισημαίνοντας πως ο νόμος δεν δίνει δικαίωμα ψήφου σε επιπλέον άτομα από αυτά που ούτως ή άλλως θα ψήφιζαν, εάν βρίσκονταν στην ιδιαίτερη πατρίδα τους στην Ελλάδα κατά την περίοδο των εκλογών.

«Δεν προσθέσαμε ψηφοφόρους. Όλοι αυτοί μπορούν να έρθουν στην Ελλάδα να ψηφίσουν. Πρόθεση της κυβέρνησης ήταν να δοθεί η δυνατότητα να ψηφίσουν από τον τόπο κατοικίας τους», κατέληξε ο κ. Σταυριανουδάκης.

 

Πηγή: ΕΡΤ, Εθνικός Κήρυκας.neoskosmos.com