8 φορές ισόβια και 50 έτη καθειρξη στον ψευτογιατρό

Η τελική ποινή που επιβλήθηκε μάλιστα στον κατηγορούμενο είναι από τις μεγαλύτερες ποινές με τις οποίες έχει τιμωρηθεί κατηγορούμενος στα ποινικά χρονικά των τελευταίων τριάντα ετών.

Αθήνα.- Οκτώ φορές ισόβια και επιπλέον πενήντα χρόνια κάθειρξη, με εκτιτέα τα είκοσι εξ αυτών, καθώς και χρηματική ποινή 327.000 ευρώ ήταν ο ποινικός απολογισμός στο τέλος της δίκης για τον αποκαλούμενο «ψευτογιατρό» ο οποίος ψύχραιμος άκουσε την ομόφωνη ετυμηγορία  του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας.

Οι δικαστές δεν αναγνώρισαν κανένα ελαφρυντικό στον κατηγορούμενο και τον τιμώρησαν με μεγαλύτερη ποινή που προβλέπεται από τις διατάξεις του Ποινικού Κώδικα τόσο για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας όσο και για αυτό που αφορά στην παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών.
Η τελική ποινή που επιβλήθηκε μάλιστα στον κατηγορούμενο είναι από τις μεγαλύτερες ποινές με τις οποίες έχει τιμωρηθεί κατηγορούμενος στα ποινικά χρονικά των τελευταίων τριάντα ετών.
Ανάλογη ποινή είχε επιβληθεί στον καταδικασμένο ως αρχηγό της αποκαλούμενης εταιρείας δολοφονιών στις αρχές της δεκαετίας του 1990.
Παρόντες στο δικαστήριο ήταν και οι συγγενείς των θυμάτων του ψευτογιατρού οι οποίοι περίμεναν με αγωνία την κρίση της δικαιοσύνης.

Μέσα σε κλίμα έντονης φόρτισης και συγκίνησης ακόμα και από την πρόεδρο του δικαστηρίου ολοκληρώθηκε η διαδικασία στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας για τη δική του αποκαλούμενου ψευτογιατρού.

Λίγο πριν κηρύξει το πέρας της διαδικασίας η πρόεδρος του δικαστηρίου εμφανώς συγκινημένη  ευχαρίστησε όλους τους παράγοντες της δίκης, τους συνηγόρους της, τους δικηγόρους τις πολιτικής αγωγής και τη γραμματέα της έδρας .

«Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους παράγοντες. Συγκινούμαι… ήταν μια πολύμηνη δίκη που όλοι συνέβαλαν. Εύχομαι και τα δικά μου παιδιά να έχουν μια πορεία όπως εσείς» είπε απευθυνόμενη στους παράγοντες της δίκης σε μια ανθρώπινη τοποθέτηση της που βρήκε ιδιαίτερη απήχηση κυρίως στις δύο μητέρες που  πλήρωσαν με τη ζωή των ανήλικων παιδιών τους την εμπιστοσύνη που έδειξαν στον κατηγορούμενο.

Όσα είπε η πρόεδρος του δικαστηρίου προκάλεσαν την έντονη συγκίνηση και το χειροκρότημα από την πλευρά των συγγενών των θυμάτων που με τη σειρά τους απηύθυναν ένα μεγάλο ευχαριστώ στους δικαστές.

Ποιος ήταν ο «Dr. Kontos»

Επί οκτώ μήνες οι δικαστές του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου άκουσαν τους δεκάδες μάρτυρες μίας από τις πιο συγκλονιστικές υποθέσεις που έχουν φθάσει ποτέ στην ελληνική Δικαιοσύνη. 12 ανθρωποκτονίες, μεταξύ των οποίων και δύο ανήλικων παιδιών, και δεκατέσσερις απόπειρες ανθρωποκτονιών βαριά πασχόντων ασθενών.

Πρωταγωνιστής ένας άνθρωπος χωρίς την παραμικρή σχέση με την ιατρική, που επί σειρά ετών, με την βοήθεια μίας ομάδας προσώπων, προσποιούμενος τον κορυφαίο επιστήμονα “Dr. Kontos” οδήγησε στον θάνατο ή σε σοβαρότατες βλάβες τα θύματα του.

Σύμφωνα με τα όσα κατέθεσαν οι μάρτυρες ο “Dr Kontos” που περιγράφεται στο κατηγορητήριο. Ο εμφανιζόμενος ως διακεκριμένος ογκολόγος ή νευρο-ογκολόγος, που υποσχόταν ίαση σε καρκινοπαθείς και ασθενείς με βαριές νοσήσεις σήμερα καλείται να λογοδοτήσει για τα πεπραγμένα του. Πεπραγμένα, που σύμφωνα με τη δικογραφία, έτυχαν της συνδρομής άλλων 16 συγκατηγορουμένων τού “Dr Kontos” γιατρών, στελεχών συγκεκριμένης κλινικής, μίας μοναχής και άλλων, που φέρονται να ενίσχυαν σε ασθενείς την πεποίθηση ότι ο “ψευτογιατρός” ήταν υψηλού επιστημονικού κύρους.

Στη λίστα των θυμάτων περιλαμβάνονται ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας που τους έπεισε πως θεραπεύεται πλήρως η ασθένεια τους, η περίπτωση ασθενούς που μετά από χειρουργείο σε ιδιωτική κλινική παρουσία του “δόκτορος Κόντος” για τραυματισμό στην σπονδυλική στήλη λόγω πτώσης με αλεξίπτωτο, κατέστη σε ποσοστό 92% ανάπηρος.

Η διαδικασία ενώπιον του ΜΟΔ ανέδειξε τη δυνατότητα που είχε ο 49χρονος να κυκλοφορεί φορώντας την ιατρική ποδιά σε γνωστή κλινική, ίσως και σε άλλες, όπου μερίδα του προσωπικού τον αποκαλούσε γιατρό. Ανέδειξε παράλληλα τον ρόλο συγκεκριμένης Μονής όπου οι προσκυνητές “έκαναν ουρά” για τους δει ο επιστήμονας «που θεράπευσε πλήρως από καρκίνο μία μοναχή».

in.gr/naftemporiki.gr