Ξεκάθαρος ο Μενέντεζ για Τουρκία και Ερντογάν σε εκδήλωση ομογενών στο Σικάγο

Ο γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ. Φωτογραφία αρχείου: Ευρωκίνηση/Γιάννης Παναγόπουλος.

Σικάγο.- Αποφασισμένος να συνεχίσει την σκληρή πολιτική στάση απέναντι στην Τουρκία δήλωσε ο φιλέλληνας πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, Μπομπ Μενέντεζ (Bob Menendez), κατά την εκδήλωση που διοργάνωσαν προς τιμήν του εκπρόσωποι της Ομογένειας στο Σικάγο.

Ο κ. Μενέντεζ επανέλαβε για μια ακόμη φορά την απόλυτη στήριξή του στις ελληνικές θέσεις και ξεκαθάρισε, με αφορμή και την διατήρηση της πλειοψηφίας από το Δημοκρατικό Κόμμα στην Γερουσία, ότι, ενόσω παραμένει πρόεδρος της Επιτροπής, δεν πρόκειται να εγκρίνει την πώληση ή αναβάθμιση εξοπλισμού στην Τουρκία.

«Ενόσω είμαι πρόεδρος της Επιτροπής και έχω λόγο στην πώληση στρατιωτικού υλικού, δεν πρόκειται να συμφωνήσω στην πώληση των F-16. Δεν θα πρέπει να επιβραβεύσουμε μια χώρα που ενεργεί ενάντια στην γείτονά της, που είναι επιθετική, δημιουργεί ρήγμα στο ΝΑΤΟ με την φιλοπολεμικότητά της, παραβιάζει τον νόμο των ΗΠΑ και τις κυρώσεις της CAATSA και έχει περισσότερους δημοσιογράφους στην φυλακή από κάθε άλλη χώρα στον Κόσμο. Μπορείτε να φανταστείτε τι σημαίνει αυτό», είπε ο κ. Μενέντεζ.

Παράλληλα, ο φιλέλληνας γερουσιαστής αναφέρθηκε στον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον οποίο και χαρακτήρισε «απολυταρχικό» και «πολεμοχαρή», τονίζοντας πως άπαντες βρίσκονται σε επαγρύπνηση για κάθε κίνησή του, ενόψει μάλιστα και της συγκυρίας των επερχόμενων τουρκικών εκλογών.

«Ο Ερντογάν τελεί υπό πρόκληση. Είναι απολυταρχικός, είναι πολεμοχαρής, η Οικονομία του είναι στο ναδίρ οπότε ανησυχούμε ότι μπορεί να κάνει κάτι για να αποσπάσει την προσοχή των Τούρκων πολιτών ενόψει των εκλογών. Είμαστε σε επαγρύπνηση γι’ αυτό, ήδη στέλνουμε τα μηνύματά μας. Επιβάλαμε κυρώσεις στην Τουρκία και την θέσαμε εκτός προγράμματος F-35 λόγω του ρωσικού πυραυλικού συστήματος», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στην συνέχεια, ο Μπομπ Μενέντεζ έπλεξε το εγκώμιο της HALC και του Εντυ Ζεμενίδη, που ήταν «παρών» στην εκδήλωση, τονίζοντας πως θα πρέπει να γίνει γνωστή, ακόμη και σε αυτούς που δεν γνωρίζουν, η στρατηγική σημασία της Ελλάδας και της Ανατολικής Μεσογείου για τα συμφέροντα των ΗΠΑ.

«Πρέπει να μιλάτε αλλά και να εκπαιδεύετε. Δεν αντιλαμβάνονται όλοι την Ιστορία και την στρατηγική σημασία της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο και την τριμερή σχέση μεταξύ Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ. Πιστεύουμε ότι αυτό θα διασφαλίσει την ευημερία για μεγάλο βαθμό, είναι καλό για την Ελλάδα αλλά και τις ΗΠΑ», ήταν τα λόγια του κ. Μενέντεζ.

Τέλος, ο φιλέλληνας γερουσιαστής μίλησε με θερμά λόγια για την δραστηριότητα του ομογενούς πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα, Γιώργο Τσούνη, ιδίως στον τομέα της προσέλκυσης αμερικανικών επενδύσεων Ελλάδα.

Πηγή:ekirikas.com