Βραδιά γεμάτη Ελλάδα στον «Πλάτωνα» Φλόριδας

Τάμπα- Φλόριδα. Ατμόσφαιρα ελληνικής γραφικής ταβέρνας, με αναμμένες λάμπες σε σειρές από πάνω και αναρριχητικά φυτά στους τοίχους, είχε η Ελληνική Βραδιά, που οργάνωσε το περασμένο Σάββατο, η Ακαδημία «Πλάτων», η οποία διαθέτει εννέα σχολεία τσάρτερ στη Φλόριδα.

«Σκοπός της εκδήλωσης αυτής ήταν να γιορτάσουμε την ελληνικότητα των σχολείων μας και να ενισχύσουμε οικονομικά την επέκταση των ελληνικών προγραμμάτων τους», δήλωσε στον «Εθνικό Κήρυκα» ο αρμόδιος για την επέκταση του Ελληνικού Προγράμματος της Ακαδημίας, Μιχάλης Αλεξάνδρου, που ήταν και υπεύθυνος της Βραδιάς.

Η μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων του «Πλάτωνα» στο Κλίαργουότερ, ήταν γεμάτη από κόσμο, ο οποίος διασκέδασε μέχρι αργά το βράδυ.

Μαθητές και μαθήτριες από τα σχολεία της Ακαδημίας του Κλίαργουότερ, υπό τη διεύθυνση των Κώστα Αρετή και Γεωργίου Μπενάκη και του Λάργκο, υπό τη διεύθυνση του Γιάννη Γιαβάρα, παρουσίασαν τρεις ελληνικούς χορούς και ερμήνευσαν ένα τραγούδι, αποσπώντας τα χειροκροτήματα των παραβρεθέντων.

Η εντυπωσιακή είσοδος του S. Christopoulos Hall της Ακαδημίας Πλάτωνος στο Κλίαργουότερ, Φλόριδας, όπου πραγματοποιήθηκε η Ελληνική Βραδιά. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΕΥΓΕΝΙΚΗ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΜΗΤΕΛΟΥΔΗΣ

Η πρόεδρος του Superior Schools, Τζένη Τσαντίλα, αναφέρθηκε στη μεγάλη ανάπτυξη και επιτυχία της Ακαδημίας από τον αείμνηστο Στιβ Χριστόπουλο, το όνομα του οποίου φέρει η μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου στο Κλίαργουότερ. Δώρισε, εξ άλλου, στον «Πλάτωνα» μια κορνίζα με εντυπωσιακό ενθύμιο από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 στην Ελλάδα. Η χρονιά αυτή συμπίπτει και με την ίδρυση της Ακαδημίας.

Η γενική διευθύντρια των σχολείων της Ακαδημίας Πλάτωνα, Ντανιέλ Σισέτι, παρουσίασε μαζί με τον κ. Αλεξάνδρου, τιμητική πλακέτα, την οποία επέδωσε στη συνέχεια ο γενικός πρόξενος της Ελλάδος στην Τάμπα, Λουκάς Τσώκος, στους νικητές κατά τον φετινό παναμερικανικό διαγωνισμό Ιστορίας. Πρόκειται για τους Βασίλειο Μακριλό, Μαρίνα Σταθοπούλου και Βασίλειο Σταθόπουλο που είναι μαθητές στο σχολείο τσάρτερ του «Πλάτωνα» στο Τάρπον Σπρινγκς, καθώς και τον δάσκαλό τους στην Ιστορία, Ανδρέα Μαντέλο.

Μιλώντας ο κ. Τσώκος αναφέρθηκε στη σημασία του έργου της Ακαδημίας, καθώς και της διατήρησης και διάδοσης της ελληνικής γλώσσας. Βεβαίωσε, επίσης, για το ενδιαφέρον της ελληνικής πολιτείας και του ιδίου, προσωπικά, να βοηθήσει κάθε σχετική προσπάθεια. Ευχήθηκε, ακόμα, για την δημιουργία και άλλων ακόμα σχολείων από τον «Πλάτωνα».

Ο κόσμος διασκέδασε με την ορχήστρα Demetri and the Islanders του Δημήτρη Κουσαθάνα, ενώ προσφέρθηκαν νόστιμα παραδοσιακά και άλλα ελληνικά φαγητά, ιδιαίτερα το κοντοσούβλι, καθώς και ποτά.

«Οσοι ήλθαν στην Ελληνική Βραδιά του ‘Πλάτωνα’, έφυγαν με τις καλύτερες εντυπώσεις, όπως μου είπαν», δήλωσε ο κ. Αλεξάνδρου. «Μάλιστα, μας ζητάνε να γίνεται, χωρίς διακοπή, κάθε χρόνο, όπως παλαιότερα. Λόγω του κορωνοϊού είχαν σταματήσει τα τελευταία χρόνια αυτές οι εκδηλώσεις. Στην τελευταία αυτή μας εκδήλωση, εργάστηκαν πάρα πολύ καλά οι εθελοντές μας. Συγχαίρω και ευχαριστώ τον Σύλλογο Γονέων και Δασκάλων, τα μέλη του οποίου βοήθησαν τόσο πολύ για τη διακόσμηση όλου του χώρου της Ελληνικής Βραδιάς».

Η ορχήστρα Demetri and the Islanders που διασκέδασε τον κόσμο στην Ελληνική Βραδιά του “Πλάτωνα”. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΕΥΓΕΝΙΚΗ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΜΗΤΕΛΟΥΔΗΣ

Ο κ. Αλεξάνδρου αναφερόμενος στην πλακέτα που επιδόθηκε στους νικητές του παναμερικανικού Διαγωνισμού Ιστορίας, είπε ότι θα τοποθετηθεί στο σχολείο της Ακαδημίας στο Τάρπον Σπρινγκς.

Υπενθυμίζεται ότι οι πιο πάνω τρεις μαθητές, μετά τις νίκες τους στους διαγωνισμούς κομητείας και πολιτείας, είχαν νικήσει και στον παναμερικανικό διαγωνισμό Ιστορίας και είχαν πάρει το τρίτο βραβείο στην κατηγορία τους.

Το θέμα με το οποίο είχαν λάβει μέρος στον Διαγωνισμό, ήταν: «Συζήτηση για τα σύνορα της Ελλάδας: Το λίκνο των διπλωματικών συνθηκών και του εθνικισμού».

Εκτός από την έκθεση φωτογραφιών και άλλων στοιχείων που είχαν ετοιμάσει, οι τρεις ομογενείς μαθητές είχαν συγγράψει και σχετική εργασία 49 σελίδων, με στοιχεία ιστορίας, βιβλιογραφίες, συνεντεύξεις και άλλο υλικό. Για τις συνεντεύξεις, υπήρχε συζήτηση, μεταξύ άλλων και με τον ομοσπονδιακό βουλευτή Φλόριδας, Γκας Μπιλιράκη.

Ο παναμερικανικός διαγωνισμός, διεξήχθη διαδικτυακά, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, γίνεται δε κάθε χρόνο στα πλαίσια της Ημέρας Εθνικής Ιστορίας, και διεξάγεται από τα πανεπιστήμιο του Μέριλαντ, όπου συγκεντρώνονται για την τελική φάση οι νικητές όλων των αμερικανικών πολιτειών. Για φέτος, ο εθνικός διαγωνισμός είχε οριστεί να διεξαχθεί από τις 12 μέχρι τις 16 Ιουνίου.

Μετά τη νίκη των τριών μαθητών στον προηγηθέντα διαγωνισμό πολιτείας, είχε επισκεφτεί το σχολείο τους, ο γενικός πρόξενος, κ. Τσώκος, ο οποίος αφού ενημερώθηκε σχετικά, συνεχάρη τους τρεις μαθητές και τον δάσκαλό τους στην Ιστορία.

Ο κ. Τσώκος είχε δηλώσει ότι «αυτό που έχουν επιτύχει είναι καταπληκτικό. Εχουν βάλει πολύ ψηλά τον πήχη και για τα παιδιά που θα ακολουθήσουν και για τα άλλα παραρτήματα του ‘Πλάτωνα’. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι του χρόνου θα υπάρξει ανάλογη συνέχεια και θα συνεχιστεί αυτή η σημαντική παράδοση διακρίσεων από τα ελληνικά σχολεία τσάρτερ και από την ‘Αθηναϊκή Ακαδημία’ και από τον ‘Πλάτωνα’. Δηλαδή, να διακρίνονται και στο επίπεδο της Φλόριδας και πανεθνικά. Είναι σημαντικό τα παιδιά αυτά να διατηρούν τη σχέση τους με τον Ελληνισμό, με την ελληνική γλώσσα στο μέτρο του δυνατού και να τους δίνεται το κίνητρο, ώστε όταν μεγαλώσουν να έχουν ένα προσωπικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα και να την επισκέπτονται, όσο πιο συχνά μπορούν».

Πηγή:ekrikas.com