Ο Ερντογάν φωτογραφίζεται με τον Γκουτέρες την ώρα που οι Κούρδοι σκοτώνονται

Άλλο ένα μήνυμα από την τουρκική προεδρία

Στο Κατάρ μετέβη ο Ταγίπ Ερντογάν, με το αξίας 800 εκατ. δολαρίων αεροπλάνο του, προκειμένου να παρακολουθήσει την έναρξη του Παγκόσμιου Κυπέλλου. Νωρίτερα, είχε δώσει εντολή για ανελέητους βομβαρδισμούς ενάντια στους Κούρδους της Συρίας.

Αίσθηση προκάλεσε μια φωτογραφία που δείχνει τον Τούρκο πρόεδρο να κάθεται δίπλα στον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, και να τα λένε.

Τη φωτογραφία μάλιστα έσπευσε να κοινοποιήσει στα κοινωνικά δίκτυα η τουρκική προεδρία, σε ένα σαφές μήνυμα την ώρα που τα μαχητικά της Άγκυρας επιτίθεντο εναντίον βάσεων Κούρδων μαχητών στη βόρεια Συρία και στο βόρειο Ιράκ.

Η Τουρκία κατηγορεί Κούρδους μαχητές για τη βομβιστική επίθεση στις 13 Νοεμβρίου στη λεωφόρο Ιστικλάλ της Κωνσταντινούπολης που προκάλεσε τον θάνατο έξι ανθρώπων και τον τραυματισμό τουλάχιστον 80. Καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη και το PKK και οι υπό κουρδική ηγεσία Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (ΣΔΔ) έχουν αρνηθεί κάθε ανάμιξη.

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν έγραψε χθες στο Twitter: «Είναι καιρός να πληρωθεί ο λογαριασμός για την Ιστικλάλ».

 

Το δράμα των Κούρδων

Στο μεταξύ, ένας ολόκληρος πληθυσμός ζει στο φόβο.

«Όλες οι ευρωπαϊκές και διεθνείς χώρες μπορούν να δουν τι κάνει ο πρόεδρος της Τουρκίας Ερντογάν σ’ εμάς και στο λαό μας, αλλά κανείς δεν κάνει τίποτα» λέει στο BBC μια γυναίκα από το βορειοανατολικό τμήμα της Συρίας που βομβαρδίζεται ανελέητα από την Άγκυρα.

«Ακόμα και αν καταφέρει να καταλάβει τη γη μας, εμείς θα εξακολουθούμε να είμαστε Σύροι. Αλλά δεν καταλαβαίνουμε γιατί δεν γίνεται τίποτα, παρόλο που η Τουρκία μάς σκοτώνει. Καλούμε όλους, και τις ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων, να σταματήσουν αυτή την επιθετικότητα εναντίον μας».

Μόλις σε 24 ώρες, όλα άλλαξαν στην περιοχή της. Προχθές οι καφετέριες ήταν γεμάτες κόσμο, η αγορά γεμάτη ανθρώπους και θόρυβο. Χθες, τα ίδια μέρη ήταν σχεδόν άδειες.

Υπάρχει μια πραγματική αίσθηση νευρικότητας. Οι άνθρωποι νιώθουν ότι οπουδήποτε βρίσκονται μπορεί να είναι πιθανός στόχος, γι’ αυτό αποφεύγουν τα μέρη όπου αισθάνονται ευάλωτοι. Στους αυτοκινητοδρόμους υπάρχουν πλέον ελάχιστα αυτοκίνητα, καθώς οι οδηγοί φοβούνται ότι θα μπορούσαν να βρεθούν στο στόχαστρο μιας επίθεσης.

Το PKK αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμειξη με την επίθεση στην Κωνσταντινούπολη. Το ίδιο έκαναν και οι SDF, οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις. Σήμερα, ο υπεύθυνος μέσων ενημέρωσης Siyamend Ali ερευνά τις ζημιές στη Συρία από τους βομβαρδισμούς του Ερντογάν.

«Όλοι γνώριζαν ότι δεν είχαμε καμία σχέση με την επίθεση στην Κωνσταντινούπολη, την καταδικάσαμε» λέει. Πολεμήσαμε εναντίον του ISIS [της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος] εδώ, αλλά η Τουρκία ψάχνει έναν λόγο για να δικαιολογήσει τις επιθέσεις εναντίον μας. Αυτό ωφελεί μόνο τον Ερντογάν και το καθεστώς του, για να βρίσκουν δικαιολογίες για τις επιχειρήσεις τους στην περιοχή μας. Προχθές το βράδυ σκότωσαν 11 πολίτες και οι SDF έχασαν μερικούς από τους μαχητές μας».

Πηγή: in.gr