«Οι επενδύσεις μας κρατάνε εκτός ύφεσης» – Οι προβλέψεις για την ελληνική οικονομία

Προϋπολογισμός 2023:

Μέτρα στήριξης 4,2 δισ., αυξήσεις στις συντάξεις, κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, είναι μόνο μερικά από τα «δώρα» για το 2023

Αθήνα.- Αλήθεια ποιος θα περίμενε ότι θα έφτανε η στιγμή που οι αξιωματούχοι του Υπουργείου Οικονομικών θα σχολίαζαν με αυτόν τον τρόπο ένα κείμενο προϋπολογισμού; Κι όμως αυτό συμβαίνει φέτος.

Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2023 που κατατέθηκε στη Βουλή η ιδιωτική κατανάλωση μόλις που θα αυξηθεί κατά 1% ενώ η δημόσια θα υποχωρήσει 1,5%. Παράλληλα οι εξαγωγές θα αυξηθούν αρκετά βραδύτερα από τις εισαγωγές ενώ η τουλάχιστον οι μισές χωρες της Ευρωζώνης σύμφωνα με το ΔΝΤ θα μπουν σε ύφεση. Παρ’όλα αυτά η ελληνική οικονομία θα αυξηθεί 6 φορές περισσότερο από την Ευρωζώνη , 1,8%, και όλα οφείλονται στις επενδύσεις οι οποίες θα αυξηθούν 15,5%. Συγκεκριμένα στην Ελληνική οικονομία υπολογίζεται ότι θα “πέσουν” περισσότερα από 15δισ€ δημοσίων επενδύσεων, 8,3δισ€ θα έρθουν από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και 7δισ€ από το Ταμείο Ανάκαμψης στο οποίο έχουν ήδη ενταχθεί 440 έργα κι επενδύσεις.

Αυτή οι οικονομική μεγέθυνση θα βοηθήσει τη χώρα να επανέλθει σε πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 0,7% χωρίς να μπει ούτε ένας νέος φόρος. Κι όχι μόνο δεν θα μπει ούτε ένας νέος φόρος αλλά η κυβέρνηση θα συνεχίζει να στηρίζει νοικοκυριά, επιχειρήσεις αλλά και το κοινωνικό κράτος.

Ο Προϋπολογισμός προβλέπει μέτρα στήριξης 4,2δισ€. Οι αυξήσεις στις συντάξεις θα είναι ύψους 7,75% και θα κοστίσουν 910εκατ€, η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα 1,2δισ€, η διατήρηση των μειωμένων εισφορών στον ιδιωτικό τομέα 871εκατ€ και 275εκατ€ η διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ σε μεταφορές, εστίαση, πολιτισμό κι αθλητισμό έως το τέλος Ιουνίου.

Παράλληλα έχει διατηρηθεί κι ένα επιπλέον αποθεματικό 1δισ€ ( πέρα από το 1δισ€ του κλασσικού αποθεματικού που πηγαίνει σε κάθε είδους δικαστικές αποφάσεις και φυσικές καταστροφές) για την αντιμετώπιση τυχόν έκτακτων αναγκών που προκύψουν από την ενεργειακή κρίση. Αν πάντως η τιμή το φυσικού αερίου παραμείνει το 2023 κάτω από τα 120€/Mwh κατά μέσο όρο , τότε αυτά τα χρήματα θα “περισσέψουν” αφού το πράσινο ταμείο θα μπορεί να τα βγάζει πέρα με τις επιδοτήσεις του ηλεκτρικού ρεύματος.

Φόροι καινούριοι μπορεί να μην μπαίνουν , τα φορολογικά έσοδα όμως θα αυξηθούν κατά 1,8δισ€. 700εκατ€ θα φέρει επιπλέον στα δημόσια ταμεία ο ΦΠΑ αντανακλώντας το γεγονός ότι ο πληθωρισμός θα είναι υψηλός και το 2023, υπολογίζεται στο 5% ( ο ίδιος φόρος συνέβαλε σε αύξηση εσόδων 1,5δισ€ το φέτος). 700Εκατ€ περισσότερα σε σχέση με φέτος θα φέρει ο φόρος εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων εξαιτίας της αύξησης των εισοδημάτων μέσα στο 2022 σε σχέση με το 2021 που εν πολλοίς ήταν χρονιά πανδημίας.

Η ανάπτυξη θα φέρει και σημαντική αποκλιμάκωση του χρέους το οποίο στο τέλος του 2023 θα έχει υποχωρήσει κάτω από το 160% του ΑΕΠ (159,3%) θα έχει μειωθεί δηλαδή 35 μονάδες μέσα σε 2 χρόνια.

Πηγή: skai.gr