Αργεντινή – Μεξικό 2-0

Το 1-0 του Μέσι για την Αργεντινή Με γκολάρα του, ο Λιονέλ Μέσι έδειξε στην Αργεντινή τον δρόμο για τη νίκη – επιβίωση επί του Μεξικό (2-0), την οποία σφράγισε με καταπληκτικό τέρμα ο Έντσο Φερνάντες στο 87΄. «Τελικός» πρόκρισης στους «16» με την Πολωνία του Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι (Τετάρτη 30/11, 21:00).

Ο Μέσι έφτασε τον Μαραντόνα και τον Γκιγέρμο Στάμπιλε στα 8 γκολ, με τον Γκαμπριέλ Μπατιστούτα με 10 να είναι ο μοναδικός με περισσότερα στο Μουντιάλ

Το ντέρμπι μεταξύ της Αργεντινής και του Μεξικού για την δεύτερη αγωνιστική του 3ου ομίλου του Μουντιάλ ήταν δυνατό και είχε άπειρες μονομαχίες, όχι όμως μεγάλες φάσεις, μέχρι να έρθει η μαγεία του Λιονέλ Μέσι στο 64ο λεπτό.

Τότε που ο Pulga δέχτηκε τη μπάλα λίγο έξω από τη μεγάλη περιοχή από πάσα του Άνχελ Ντι Μαρία και δεν έχασε χρόνο, με τον σούπερ σταρ της Παρί να εξαπολύσει συρτό αριστερό σουτ και να στέλνει τη μπάλα στην αριστερή γωνία της εστίας του Οτσόα για το 1-0 της αλμπισελέστε.

Έδειξε το δρόμο για τη νίκη

Όλη η Αργεντινή προσεύχονταν εις το όνομα του Λέο, λίγες ώρες μετά την συμπλήρωση δύο χρόνων από τον θάνατο του πρώτου και μεγαλύτερου Θεού της (με κεφαλαίο και χωρίς εισαγωγικά), του Ντίεγκο.

Και ο Λέο δεν την απογοήτευσε. Με σουτάρα που έκανε με όλη τη δύναμη της ψυχής του, ο Λιονέλ Μέσι διέσπασε την μαζική άμυνα του Μεξικό και έδειξε στην Αλμπισελέστε τον δρόμο για τη νίκη επιβίωσης επί των Σομπρέρος (2-0), η οποία την κρατάει ζωντανή στη μάχη της πρόκρισης στους «16» του Παγκοσμίου Κυπέλλου, η οποία και θα κριθεί την Τετάρτη (30/11, 21:00) κόντρα στη σκληροτράχηλη Πολωνία του Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι.

Σε σχέση με το ιστορικό κάζο κόντρα στη Σαουδική Αραβία, ο Λιονέλ Σκαλόνι έκανε πέντε αλλαγές στην ενδεκάδα, τρεις εκ των οποίων στην άμυνα (!), με Μοντιέλ, Λισάντρο Μαρτίνες και Ακούνια αντί των Μολίνα, Ρομέρο και Ταλιαφίκο αντίστοιχα. Στα χαφ, Γκίντο Ροντρίγκες και Αλέξις ΜακΆλιστερ πήραν τις θέσεις των Λεάντρο Παρέδες και Πάπου Γκόμες, ψάχνοντας (μάταια;) βελτίωση σε άμυνα και επίθεση.

Ο Χεράρδο Μαρτίνο, κόντρα στην εθνική ομάδα της χώρας του, της οποίας υπήρξε προπονητής από το 2014 έως το 2016 (με δύο χαμένους τελικούς στο Copa America), άλλαξε τη διάταξη σε σχέση με την πρεμιέρα κόντρα στη Πολωνία από 4-3-3 σε 5-3-2, με νέα πρόσωπα τον Κέβιν Άλβαρες στην άμυνα και τον Αντρές Γκουαρντάντο στην μεσαία γραμμή.

Άφαντος ο Μέσι, άφαντο και το ποδόσφαιρο

Πολύ άγχος, πολύ ξύλο, πολλές διακοπές και ελάχιστη μπάλα στο πρώτο 45λεπτο, με τον Ιταλό διαιτητή Ντανιέλε Ορσάτο να… αντιστέκεται για ένα 20λεπτο να δείξει κάρτα, αλλά να βγάζει από μια σε κάθε ομάδα μήπως και ρίξει τους τόνους.

Φάσεις άξιες αναφοράς; Ελάχιστες! Ο Μέσι ήταν πολύ καλά κλεισμένος από έναν και δύο παίκτες κάθε φορά και οι δύο ομάδες προσπαθούσαν να απειλήσουν κυρίως με στατικές φάσεις (εκτελέσεις φάουλ και κόρνερ).

Ο αρχηγός και το «10» της Αλμπισελέστε ήταν ο πρώτος σε λανθασμένες πάσες στο πρώτο 45λεπτο, αλλά και ο μοναδικός που απείλησε (σχετικά), με φάουλ – γέμισμα το οποίο ο Γκιγιέρμο Οτσόα έδιωξε δύσκολα με τις γροθιές, για παν ενδεχόμενο.

Άντε, χαριστικά, υπήρξε και μια κεφαλιά του Λαουτάρο Μαρτίνες που έφυγε άουτ ύστερα από ενέργεια και σέντρα του Άνχελ Ντι Μαρία, ο οποίος έψαχνε να εκμεταλλευτεί, χωρίς επιτυχία, τα κενά που θα άφηνε η άμυνα του Μεξικό, ούσα επικεντρωμένη στον Λέο.

Οι Μεξικανοί, οι οποίοι άκουγαν «Όλε, όλε» από τους φιλάθλους τους στις εξέδρες όταν έπαιρναν την μπάλα στα πόδια τους και έχασαν με τραυματισμό τον πολύ έμπειρο Γκουαρντάντο, απείλησαν… λίγο περισσότερο.

Πρώτα με τον Έκτορ Μορένο να μην φτάνει οριακά τη μπάλα στο δεύτερο δοκάρι ύστερα από φάουλ – σέντρα και, στο φινάλε του πρώτου ημιχρόνου, όταν ο Αλέξις Βέγκα υποχρέωσε (με νέα εκτέλεση φάουλ) τον Εμιλιάνο Μαρτίνες να «πετάξει» στο δεξί παραθυράκι της εστίας του για να μπλοκάρει πειστικά την μπάλα.

Λιονέλ Μέσι; Επιτέλους, παρών!

Η κακή κατάσταση και το άγχος του Μέσι επιβεβαιώθηκαν και μετά την πρώτη, καλή ενέργειά του στο παιχνίδι. Στο 50’ έτρεξε κάθετα προς την αντίπαλη περιοχή, ανατράπηκε από τον Έρικ Γκουτιέρες λίγο έξω από αυτή αλλά η μπάλα, σε φάουλ από ιδανική θέση για το αριστερό του πόδι, έφυγε μέτρα μακριά πάνω από την μεξικανική εστία.

Επτά λεπτά αργότερα, ο Σκαλόνι έκανε την πρώτη παρεμβατική του κίνηση, με τον (εξαιρετικό φέτος με τη Μπενφίκα) Έντσο Φερνάντες να παίρνει την θέση του Γκίντο Ροντρίγκες στη μεσαία γραμμή.

Ο Μέσι γύριζε πλέον πιο πίσω για να πάρει την μπάλα και να κάνει παιχνίδι, με το Μεξικό να κλείνεται στο δικό του μισό και, επί της ουσίας, να ψάχνει μόνο τις αντεπιθέσεις για να επιχειρήσει να κάνει ζημιά στους Αργεντινούς.

Νέες παρεμβατικές κινήσεις του Σκαλόνι, με τον Ναουέλ Μολίνα να αντικαθιστά τον Γκονσάλο Μοντιέλ και τον Χουλιάν Άλβαρες να παίρνει την θέση του άφαντου Λαουτάρο Μαρτίνες, καλά κλεισμένο στην περιοχή.

Και, χωρίς να παίξουν ρόλο οι συγκεκριμένες αλλαγές, ήρθε το 1-0! Ο Μέσι πήρε τη μπάλα λίγο έξω από την μεγάλη περιοχή από τον Ντι Μαρία, έπιασε το δυνατό, συρτό σουτ και, αιφνιδιάζοντας τον Οτσόα, την έστειλε στο βάθος της εστίας και τις καρδιές των Αργεντινών, με πρώτη την δική του, στις θέσεις τους (64’).

Ο Μαρτίνο γνώριζε ότι πλέον δεν είχε το περιθώριο να παίξει άλλο… ταμπούρι και άμεσα έκανε δύο αλλαγές, με Ουριέλ Αντούνα και Ραούλ Χιμένες να αντικαθιστούν Βέγκα και Άλβαρες αντίστοιχα, με το σχήμα να γίνεται πιο επιθετικό.

Ο Σκαλόνι, πολύ πιο δραστήριος σε σχέση με την πρεμιέρα, απάντησε στον αντίπαλο στη μάχη των πάγκων με Κρίστιαν Ρομέρο και Εσεκιέλ Παλάσιος αντί ΜακΆλιστερ και Ντι Μαρία, ώστε να έχει πλέον τρία στόπερ σε φάση άμυνας.

Οι χώροι ήταν πλέον πολλοί περισσότεροι και λίγο έλειψε ο Μολίνα, στη πρώτη του επαφή με την μπάλα, να τους εκμεταλλευτεί για να διπλασιάσει τα τέρματα της Αργεντινής, με την μπάλα να φεύγει άουτ σε σουτ του, εντελώς αμαρκάριστος, από το ύψος της μεγάλης περιοχής.

Γκολάρα α λα Μέσι του Έντσο Φερνάντες!

Το Μεξικό, παρά τις αλλαγές του Μαρτίνο, φάνηκε ανήμπορο να δημιουργήσει τον παραμικρό κίνδυνο στην σαφώς πιο σοβαρή, σε σχέση με το πρώτο παιχνίδι, αμυντική γραμμή των Αργεντινών.

Και, σαν να μην (του) έφτανε αυτό, είδε στο 87’ τον Έντσο Φερνάντες να… ζηλεύει τη δόξα του Μέσι και του θρύλου του οποίου το όνομα φέρει (Έντσο Φραντσέσκολι) και, με καταπληκτική ενέργεια και curler μέσα από την περιοχή, να νικάει ξανά τον Οτσόα και να σφραγίζει τη νίκη, σε ένα τουρνουά όπου τα γκολ παίζουν σημαντικό ρόλο στις ισοβαθμίες.

Πλέον, η Αργεντινή μοιράζεται τη δεύτερη θέση με τη Σαουδική Αραβία (από τρεις βαθμούς έκαστη), πίσω από την Πολωνία (τέσσερις) και μπροστά από το Μεξικό (έναν), με τις τέσσερις ομάδες να έχουν ελπίδες πρόκρισης για την τελευταία, συναρπαστική αγωνιστική της Τετάρτης (30/11, 21:00): Πολωνία – Αργεντινή και Σαουδική Αραβία – Μεξικό και… όποια αντέξει!

Αργεντινή (Λιονέλ Σκαλόνι): Ε. Μαρτίνες – Μοντιέλ (63’ Μολίνα), Οταμέντι, Λισάντρο Μαρτίνες, Ακούνια – Ντε Πολ, Ροντρίγκες (57’ Έντσο Φερνάντες), ΜακΆλιστερ (70’ Ρομέρο) – Ντι Μαρία (70’ Παλάσιος), Μέσι – Λαουτάρο Μαρτίνες (63’ Άλβαρες).

Μεξικό (Χεράρδο Μαρτίνο): Οτσόα – Άλβαρες (66’ Χιμένες), Αραούχο, Μόντες, Μορένο, Γκαγιάρδο – Τσάβες, Ερέρα, Γκουαρδάδο (41’ λ. τρ. Γκουτιέρες) – Λοσάνο (73’ Αλβαράδο), Βέγκα (66’ Αντούνα).

gazzetta.gr