Κροατία – Καναδάς 4-1 Νίκη κορυφής και ήττα… αποκλεισμού!

Η Κροατία με σούπερ τον Κράμαριτς διέλυσε 4-1 τον Καναδά, τον έστειλε… σπίτι του, ενώ έβαλε πολύ γερά θεμέλια πρόκρισης.

Η Κροατία έκανε επίδειξη δύναμης κόντρα στον Καναδά και με το 4-1 χάρη στους Αντρέι Κράμαριτς και Μάρκο Λιβάγια κρατάει στο χέρι της την υπόθεση πρόκριση από τον 6ο όμιλο του Μουντιάλ 2022, αποκλείοντας τον αντίπαλό της, που πέτυχε το πρώτο γκολ του στην ιστορία της διοργάνωσης με τον Αλφόνσο Ντέιβις.

Η Κροατία δέχθηκε γκολ στο 1:08 από τον Αλφόνσο Ντέιβις, το πρώτο του Καναδά στην ιστορία του στο Μουντιάλ, όμως στη συνέχεια δεν βρήκε αντίπαλο στον αγωνιστικό χώρο του “Καλίφα”. Με σκόρερ τους Αντρέι Κράμαριτς, Μάρκο Λιβάγια και Λόβρο Μάγερ πήρε τη νίκη με 4-1 και έπιασε το Μαρόκο στην κορυφή του 6ου ομίλου του Μουντιάλ 2022, έπειτα από το πέρας της 2ης αγωνιστικής.

Η νίκη αυτή δίνει σημαντικό προβάδισμα πρόκρισης στους Κροάτες που την προσεχή Πέμπτη θα έχουν την ευκαιρία να πετάξουν εκτός διοργάνωσης το Βέλγιο, όπως έκαναν σήμερα με τον Καναδά.

Ο Καναδάς έκανε ουτοπική αρχή στον αγώνα, αφού ο Αλφόνσο Ντέιβις με κεφαλιά σκόραρε στο 68ο δευτερόλεπτο. Το πρώτο γκολ της χώρας του στον πέμπτο αγώνα της σε Μουντιάλ αποδείχθηκε μια… φούσκα, αφού στη συνέχεια οι συμπαίκτες του επαναπαύτηκαν και δεν κατάφεραν να διατηρήσουν το ίδιο επίπεδο.

Ο ποδοσφαιριστής της Μπάγερν και οι κούρσες του προβλημάτισαν για λίγα λεπτά τους Κροάτες, μέχρι να αρχίσουν να θυμίζουν την ομάδα που πριν από 4,5 χρόνια έφτασε στον τελικό ή που πιο πρόσφατα πέρσε στο Final Four του Nations League.

Η κυκλοφορία των Κροατών και τα κενά των Καναδών, τόσο στην άμυνα όσο και στο κέντρο όπου ο 39χρονος Ατίμπα Χάτσινσον δεν μπορούσε να ακολουθήσει το ρυθμό (στην 100ή διεθνή συμμετοχή του) δημιούργησαν αρκετές ευκαιρίες. Ο Μάρκο Λιβάγια ήταν μέσα στις περισσότερες, αρχικά για αρνητικό λόγο αφού από δικό του οφσάιντ δεν μέτρησε γκολ του Αντρέι Κράμαριτς, αλλά στη συνέχεια για θετικούς λόγους.

Στο 35′ ο Λιβάγια είχε μια καλή στιγμή και στο επόμενο λεπτό ο Ίβαν Πέρισιτς βρήκε τον Κράμαριτς που σκόραρε για δεύτερο σερί Μουντιάλ. Στο 44′ ήταν σειρά του πρώην επιθετικού της ΑΕΚ να χριστεί σκόρερ, με σουτ από το ημικύκλιο της περιοχής.

Το 2ο ημίχρονο άρχισε με την ίδια εικόνα. Οι Κροάτες είχαν το πόδι στο γκάζι και είχαν κλείσει τους Καναδούς στο γήπεδό τους, ενίοτε και στην περιοχή του. Ένα σουτ του Τζόναθαν Ντέιβιντ ήταν η εξαίρεση, με τον κανόνα να είναι τα σουτ των Λούκα Μόντριτς και Κράμαριτς, που στο 70′ έκανε το 3-1.

Ακόμα και έπειτα από αυτό το γκολ και τις αλλαγές του Τζον Χέρντμαν, ο Καναδάς δεν αναθάρρυσε. Ο Ντόμινικ Λιβάκοβιτς αποσόβησε κάθε κίνδυνο και ο Μίλαν Μπόριαν ήταν ο τερματοφύλακας με την περισσότερη δουλειά. Κράτησε το 3-1 μέχρι τις καθυστερήσεις, όταν ένα τραγικό λάθος του Καμάλ Μίλερ έδωσε τη δυνατότητα στον Λόβρο Μάγερ να γράψει το τελικό 4-1.

ΚΡΟΑΤΙΑ: Λιβάκοβιτς, Γιουράνοβιτς, Λόβρεν, Γκβάρντιολ, Σόσα, Μόντριτς (86′ Πάσαλιτς), Μπρόζοβιτς, Κόβατσιτς (86′ Μάγερ), Λιβάγια (60′ Πέτκοβιτς), Κράμαριτς (73′ Βλάσιτς), Πέρισιτς (86′ Όρσιτς)

ΚΑΝΑΔΑΣ: Μπόριαν, Τζόνστον, Βιτόρια, Μίλερ, Λαριέα (62′ Χόιλετ), Χάτσινσον (72′ Αντεκούγκμπε), Εουστάκιο (46′ Κονέ), Ντέιβις, Μπουκάναν, Λάριν (46′ Οσόριο), Ντέιβιντ (72′ Καβαλίνι)

Μουντιάλ 2022, Κροατία - Καναδάς 4-1: Κράμαριτς και Λιβάγια απέκλεισαν τον Καναδά