Τα πάνω – κάτω στα αεροπορικά ταξίδια: Η μεγάλη αλλαγή που έρχεται

Αθήνα.- Όσοι έχουν ταξιδέψει έστω και μια φορά με αεροπλάνο στη ζωή τους, το γνωρίζουν πολύ καλά. Με το που κάθεσαι στη θέση σου καλείσαι να κάνεις δύο πράγματα. Το πρώτο είναι να δέσεις τη ζώνη ασφαλείας και το δεύτερο είναι να κλείσεις το κινητό σου ή να το βάλεις σε λειτουργία πτήσης.

Ωστόσο, όπως όλα δείχνουν, για μια από τις δύο αυτές «υποχρεώσεις» έρχεται το τέλος.

Ζώνη θα συνεχίζουμε ακόμα να φοράμε στα αεροπλάνα, ευτυχώς. Αυτό όμως που αλλάζει είναι το κλείσιμο του κινητού μας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, η λειτουργία πτήσης πρόκειται πολύ σύντομα να… μπει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.

Αυτό διότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζεται να ορίσει συγκεκριμένες συχνότητες του νέου δικτύου 5G, οι οποίες και θα επιτρέπουν στα κινητά μας να παραμένουν ανοιχτά και συνδεδεμένα στο διαδίκτυο ακόμα και όταν πετάμε.

«Ο ουρανός δεν αποτελεί πλέον όριο όσον αφορά τις δυνατότητες που προσφέρει η υπερταχεία συνδεσιμότητα υψηλής χωρητικότητας» τόνισε για την εξέλιξη αυτή ο επίτροπος για την εσωτερική αγορά, Τιερί Μπρετόν.

Πώς θα λειτουργεί

Μέχρι τώρα, οι κανονισμοί υποχρεώνουν στους επιβάτες το να απενεργοποιούν τα κινητά τους τηλέφωνα (ή να ενεργοποιούν τη λειτουργία πτήσης) ως μέτρο ασφαλείας για την αποφυγή παρεμβολών στα ηλεκτρικά και τηλεπικοινωνιακά συστήματα του αεροπλάνου.

Πλέον ωστόσο, η σύνδεση στο διαδίκτυο μέσω των τηλεφώνων, των tablet και των φορητών υπολογιστές θα είναι δυνατή μέσω ενός εσωτερικού δικτύου Wi-Fi που προσφέρει η αεροπορική εταιρεία.

Περιμένετε πριν χαρείτε. Η υπηρεσία αναμένεται να δίνεται στον επιβάτη επί πληρωμή.

Όπως όλα δείχνουν, οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας και οι αεροπορικές εταιρείες αναμένεται να ορίζουν μια ειδική τιμή για τη χρήση της υπηρεσίας, καθώς η σύνδεση μπορεί να περιλαμβάνει επιμέρους σύνδεση σε δίκτυα από πολλές χώρες.

Επιπλέον, οι αεροπορικές εταιρείες θα πρέπει να κάνουν σημαντικές και κοστοβόρες διαφοροποιήσεις στον εξοπλισμό τους για να είναι δυνατή η χρήση διαδικτύου. Συνεπώς, δεν θα το προσφέρουν και τσάμπα.

Αρχικά, το δίκτυο θα λειτουργεί μόνο σε χαμηλά υψόμετρα και υπό ευνοϊκές καιρικές συνθήκες ενώ ο κυβερνήτης του αεροσκάφους θα έχει τη δυνατότητα να διατάξει απενεργοποίηση των κινητών τηλεφώνων οποιαδήποτε στιγμή, σε περίπτωση που το κρίνει σκόπιμο.

«Το 5G θα επιτρέψει καινοτόμες υπηρεσίες για τους ανθρώπους και ευκαιρίες ανάπτυξης για τις ευρωπαϊκές εταιρείες» δήλωσε ο Μπρετόν.

Μάλιστα, η Επιτροπή εισήγαγε επίσης καινοτομίες και όσον αφορά τις οδικές μεταφορές, καθώς το Wi-Fi με ζώνες συχνοτήτων 5GHz θα μπορεί να λειτουργεί σε αυτοκίνητα, λεωφορεία και άλλα μέσα μεταφοράς. Το μέτρο αναμένεται να τεθεί σε ισχύ το αργότερο το καλοκαίρι του 2023.

in.gr