Δύο άγνωστα στην επιστήμη ορυκτά βρέθηκαν πάνω σε μετεωρίτη 17 τόνων που έπεσε στη Σομαλία

Δύο άγνωστα μέχρι σήμερα για τον πλανήτη μας ορυκτά, βρέθηκαν μέσα σε ένα μικρό κομμάτι του μετεωρίτη El Ali (συνολικού βάρους 16,5 τόνων) που το βάρος του δεν ξεπερνάει στο 70 γραμμάρια, ο οποίος συνετρίβη στη Γη το 2020.

Οι επιστήμονες ονόμασαν τα ορυκτά «elaliite».

.
University of Alberta

Η ανακάλυψη αυτή θεωρείται πολύ σημαντική από τους επιστήμονες καθώς μπορεί να περιέχουν σημαντικές ενδείξεις για το πώς σχηματίζονται οι αστεροειδείς, αναφέρει το Live Science.

«Κάθε φορά που βρίσκεις ένα νέο ορυκτό, αυτό σημαίνει ότι οι γεωλογικές συνθήκες και η χημεία του πετρώματος, ήταν διαφορετικές από αυτές που γνωρίζαμε στο παρελθόν», δήλωσε ο Κρις Χερντ, καθηγητής στο Τμήμα Επιστημών της Γης και της Ατμόσφαιρας στο Πανεπιστήμιο της Αλμπέρτα.

.
University of Alberta

Ο El Ali έχει ταξινομηθεί ως μετεωρίτης του συμπλέγματος IAB IAB, που αποτελείται από μετεωρικό σίδηρο με μικροσκοπικά κομμάτια πυριτικών αλάτων.

Οι επιστήμονες θέλουν πάντως να εξετάσουν περαιτέρω το θραύσμα, για να κατανοήσουν τις συνθήκες κάτω από τις οποίες σχηματίστηκε ο «μητρικός» του αστεροειδής.

Οι ερευνητές σκοπεύουν να ερευνήσουν περαιτέρω τους μετεωρίτες προκειμένου να κατανοήσουν τις συνθήκες υπό τις οποίες σχηματίστηκε ο μητρικός αστεροειδής τους.

«Αυτή είναι η εξειδίκευσή μου. Το πώς ξεχωρίζεις τις γεωλογικές διεργασίες και τη γεωλογική ιστορία του αστεροειδούς στον οποίο ανήκε κάποτε αυτός ο βράχος», υπογράμμισε ο Χερντ και πρόσθεσε: «Ποτέ δεν πίστευα ότι θα συμμετείχα στην περιγραφή ολοκαίνουργιων ορυκτών μόνο επειδή δούλευα πάνω σε έναν μετεωρίτη», σημείωσε.

Ο μετεωρίτης έχει μεταφερθεί τώρα στην Κίνα σε αναζήτηση πιθανού αγοραστή, ο οποίος θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει την έρευνα των επιστημόνων.

Πήγή: Live Science/Huffpost.gr