Στους 16 του Μουντιάλ το Μαρόκο κέρδισε τον Καναδά 2-1

Με γκολ των Ζιγές και Εν Νεσιρί στο πρώτο ημίωρο το Μαρόκο έκαμψε με 2-1 την αντίσταση του Καναδά και πήρε πανηγυρικά το εισιτήριο για τους 16 του Μουντιαλ, παίρνοντας μάλιστα την πρώτη θέση στον 6ο όμιλο.

Ποιο Βέλγιο και ποια Κροατία; Το Μαρόκο ολοκλήρωσε την έκπληξη, επικράτησε 2-1 του αποκλεισμένου Καναδά και τερμάτισε πρώτο στον 6ο όμιλο, κλειδώνοντας το εισιτήριο για τους «16» του Μουντιάλ!

Πόσοι άραγε θεωρούσαν «ζωντανό» το Μαρόκο σε έναν όμιλο παρέα με τις υπερδυνάμεις Βέλγιο και Κροατία; Και πόσοι από αυτούς περίμεναν πως οι Αφρικανοί όχι μόνο θα μπουν σφήνα για την πρόκριση, αλλά θα τις άφηναν και τις δυο πίσω τους για να κλειδώσουν μια ανέλπιστη πρωτιά; Όποια κι αν είναι η απάντηση, στην πραγματικότητα δεν έχει μεγάλη σημασία. Το Μαρόκο άλλωστε φρόντισε να τα βάλει με τις πιθανότητες και να ολοκληρώσει το δικό του «μίνι θαύμα», αφού επικράτησε (και) του αποκλεισμένου Καναδά 2-1 για να σφραγίσει την κορυφή στον 6ο όμιλο και να πετάξει για τις 16 καλύτερες ομάδες του Παγκοσμίου Κυπέλλου έπειτα από 36 ολόκληρα χρόνια.

Φουριόζο το Μαρόκο, γκολ ελπίδας ο Καναδάς

Το Μαρόκο μπορεί ουσιαστικά να έπαιζε για δυο αποτελέσματα απέναντι στον βαθμολογικά αδιάφορο και αποκλεισμένο Καναδά, όμως στο πρώτο μέρος δεν έπεσε σε αυτή την παγίδα. Οι Αφρικανοί άλλωστε μπήκαν στο ματς με μοναδικό στόχο τη νίκη και ευτύχησαν να ανοίξουν το σκορ μόλις στο 4΄. Έπειτα από απίθανη γκάφα του Μπόργιαν που έχασε το κοντρόλ και… έστρωσε τη μπάλα στον Ζίγιεχ ενώ παρέμενε εκτός της περιοχής του, ο επιθετικός της Τσέλσι τον έσκαψε με άψογο τελείωμα και άνοιξε το δώρο για το 1-0!

Το νερό είχε μπει στο αυλάκι, με το Μαρόκο να γεμίζει με αυτοπεποίθηση το ντεπόζιτο για να πιέζει ψηλά και να κλέβει συνεχώς μπάλες στο αντίπαλο μισό του γηπέδου. Η άνοδος στον αγωνιστικό χώρο βέβαια την ίδια ώρα άφηνε κενά πίσω, γεγονός που έδωσε την ευκαιρία στον Καναδά να ισοφαρίσει κόντρα στη ροή, όμως ο Μπιουκάναν αστόχησε με προβολή στο δεύτερο δοκάρι (15΄).

Κι αφού το 1-1 δεν συνέβη ποτέ, το Μαρόκο βρήκε την ευκαιρία να χαλυβδώσει το προβάδισμά του. Έπειτα από υπέροχη βαθιά μπαλιά του Χακίμι στην πλάτη της άμυνας, ο Εν Νεσίρι έμεινε όρθιος στα μαρκαρίσματα και με δυνατό τελείωμα εκτέλεσε τον Μπόργιαν στην κλειστή του γωνία για το 2-0 (23΄). Οι Αφρικανοί πλέον είχαν πάρει για τα καλά τα ηνία, έφτασαν κοντά στο 3-0 σε τελείωμα του Μπουφάλ, όμως μια στιγμή αρκούσε για να επαναφέρει το άγχος και συνάμα την ελπίδα για τους Καναδούς.

Στο 41΄Ο Αντεκούγκμπε έκανε το γύρισμα στην περιοχή, ο Αγκέρ βρήκε τη μπάλα και άθελά του την έστειλε στα δίχτυα του Μπόνο που δεν κατάφερε να τη σταματήσει για το 2-1 του Καναδά. Σαν να μην έφτανε αυτό μάλιστα, στις καθυστερήσεις του α΄μέρους ο αμυντικός της Γουέστ Χαμ…. ακύρωσε το γκολ του Εν Νεσίρι καθώς εμπόδιζε το οπτικό πεδίο του Μπόργιαν από θέση οφσάιντ, διατηρώντας τις ισορροπίες του παιχνιδιού σε άκρως λεπτά επίπεδα.

Άντεξε στην πίεση και κλείδωσε την πρωτιά

Σε αντίθεση πάντως με το πρώτο 45λεπτο, το β΄μέρος άνηκε κατά κύριο λόγο στον Καναδά. Έπειτα από ένα ισορροπημένο πρώτο δεκάλεπτο, οι τυπικά γηπεδούχοι πήραν τον έλεγχο και την κατοχή της μπάλας, με το Μαρόκο να οχυρώνεται στο δικό του μισό προκειμένου να διασφαλίσει το υπέρ του αποτέλεσμα.

Και η αλήθεια είναι ότι οι Αφρικανοί, αν και έχασαν τη μπάλα από τα πόδια τους, στο μεγαλύτερο διάστημα κατάφεραν να μην απειληθούν από το σύνολο του Χέρντμαν… με εξαίρεση την απίθανη χαμένη ευκαιρία του 71ου λεπτού. Σε μια φάση όπου ο αειθαλής Χάτσινσον (δεύτερος γηραιότερος που αγωνίζεται σε Μουντιάλ) είδε τη μπάλα να καταλήγει πρώτα στο οριζόντιο δοκάρι και έπειτα στη γραμμή από κεφαλιά του, ενώ στην επαναφορά ο Τζόνστον κατάφερε να αστοχήσει προ κενής εστίας.

Η ανεπανάληπτη ευκαιρία του Καναδά ήχησε σαν… καμπανάκι για το Μαρόκο που αποφάσισε να ανεβάσει ένταση και να απομακρύνει τον αντίπαλο από τα καρέ του. Έτσι κι έγινε, με τους Αφρικανούς να ισορροπούν στα τελευταία λεπτά και να δίνουν ξέφρενο ρυθμό στο παιχνίδι, το οποίο όμως στο φινάλε… στέρεψε από συγκινήσεις. Το τελικό σφύριγμα βρήκε το Μαρόκο να γίνεται η δεύτερη αφρικανική ομάδα που κλειδώνει πρόκριση μετά το Μουντιάλ και πλέον περιμένει να μάθει τον αντίπαλό της στην επόμενη φάση που θα προκύψει από τον πέμπτο όμιλο.

Καναδάς (Τζον Χέρντμαν): Μπόργιαν, Αντεκούγκμπε (61′ Κονέ), Μίλερ, Βιτόρια, Τζόνστον, Μπουκάναν, Καγιέ (60′ Χάτσισον), Οσόριο (65′ Λαριέα), Ντέιβις, Λάριν (60′ Ντέιβιντ), Χόιλετ (76′ Γουόδερσπον)

Μαρόκο (Ουαλίντ Ρεγκραγκί): Μπόνο, Χακίμι (85′ Ζαμπράν), Αγκέρ, Σαΐς, Μαζραουί, Άμραμπατ, Ουναχί (77′ Ελ Γιαμίκ), Σαμπίρι (65′ Αμάλαχ), Ζίγιεχ (76′ Χαμντάλα), Εν Νεσίρι, Μπουφάλ (65′ Αμπουκλάλ)

 

Sport24.gr