Ι. Χρυσουλάκης για το 4ο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ GrecDoc στο Παρίσι

Χαιρετισμό απηύθυνε στην τελετή έναρξης του 4ου Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ GrecDoc στο Παρίσι, που διοργανώνεται από την ένωση Ecrans des Mondes, ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και ΔΔ Ιωάννης Χρυσουλάκης. Το Φεστιβάλ θα διεξαχθεί επίσης σε άλλες τέσσερις γαλλικές πόλεις -Νίκαια, Μασσαλία, Λυών και στην Ρεν-το 2023.

Στο φετινό φεστιβάλ προβάλλονται επιλεγμένα ντοκιμαντέρ βραβευμένων Ελλήνων δημιουργών, με θεματικές που αναδεικνύουν ποικίλες πτυχές της ελληνικής πραγματικότητας.

Στον χαιρετισμό του ο κ. Χρυσουλάκης υπογράμμισε την σημασία του Φεστιβάλ για την εξοικείωση του γαλλικού κοινού και στελεχών της εκεί κινηματογραφικής αγοράς με το δυναμισμό και το πηγαίο ταλέντο νέων Ελλήνων δημιουργών. “Το Φεστιβάλ GrecDoc, τόνισε, αποτυπώνει το πώς ο πολιτισμός και οι πολιτιστικές σχέσεις αποτελούν έναν από τους ακρογωνιαίους λίθους των διμερών ελληνο-γαλλικών σχέσεων, συμβάλλοντας στην σφυρηλάτηση στενότερων δεσμών μεταξύ των λαών και πολιτών μας, ενισχύοντας την επικοινωνία και κατανόηση, ειδικά μεταξύ των νέων”.

Ο κ. Χρυσουλάκης αναφέρθηκε, επίσης, στο πως η Ελλάδα, γενέτειρα του αρχαίου δράματος, διαμόρφωσε αποφασιστικά, μέσα από τις ιδέες και τον πολιτισμό της, τις αντιλήψεις μας για τη θεατρική και κινηματογραφική δημιουργία όπως τη γνωρίζουμε σήμερα. Άλλωστε, η άνοδος του ελληνικού δράματος και του θεάτρου έχει συνδεθεί άρρηκτα με την άνοδο βασικών ιδεών και αξιών στον ελληνικό πολιτισμό, όπως ο διάλογος, η κριτική σκέψη και η δημοκρατία. Μέσα από το μοναδικό εκφραστικό μέσο του ντοκιμαντέρ, παρουσιάζονται συχνά άγνωστες ή αθέατες πτυχές της ιστορίας, των κοινωνιών και του πολιτισμού μας, υπενθυμίζοντας σε όλους την σημασία της κριτικής σκέψης, με σκοπό την καλύτερη γνώση της πραγματικότητας.

Τέλος, ο Γενικός Γραμματέας συνεχάρη τον Πρόεδρο της Ένωσης Ecrans des Mondes, κο Michel Noll και τους συντελεστές του Φεστιβάλ, και απηύθυνε κάλεσμα στους νέους Γάλλους αλλά και ξένους κινηματογραφιστές να έρθουν στην Ελλάδα και «…να αφηγηθούν τις ιστορίες τους κάτω από το μαγευτικό ελληνικό φως, σε τόπους απαράμιλλου φυσικού κάλλους και αρχαιολογικού και ιστορικού πλούτου, αξιοποιώντας τα κορυφαία διεθνώς χρηματοδοτικά κίνητρα που προσφέρει η Ελλάδα».

Πηγή:FB