Guardian για Γλυπτά Παρθενώνα: Η Ελλάδα σε προκαταρκτικές συνομιλίες με το Βρετανικό Μουσείο

«Είναι αλήθεια ότι υπάρχει διάλογος μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και του Βρετανικού Μουσείου», δήλωσε στον Guardian ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης. «Πρόκειται για προκαταρκτικές συνομιλίες και, ναι, έχω συναντηθεί με τον πρόεδρο του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν» [για να συζητήσουμε το θέμα].

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, υψηλόβαθμοι Έλληνες αξιωματούχοι βρίσκονται σε «προκαταρκτικές» συνομιλίες με το Βρετανικό Μουσείο, κάτι που «θα μπορούσε να ισοδυναμεί με μια τεκτονική αλλαγή στην επίλυση της μακροβιότερης πολιτιστικής διαμάχης στον κόσμο, τον επαναπατρισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα».

Σύμφωνα με τον Guardian, οι αποκαλύψεις για τις συναντήσεις έγιναν από την εφημερίδα «Τα Νέα», που ανέφερε ότι αξιωματούχοι, μεταξύ των οποίων και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, συναντήθηκαν με τον Τζορτζ Όσμπορν, πρόεδρο του Βρετανικού Μουσείου, σε ξενοδοχείο πέντε αστέρων του Λονδίνου την περασμένη Δευτέρα.

Η είδηση έρχεται πέντε ημέρες μετά τη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη ενώπιον ακροατηρίου στο London School of Economics πως αισθάνεται ότι σημειώνεται πρόοδος στο θέμα και ότι «μπορεί να βρεθεί μια win-win λύση, που θα οδηγήσει στην επανένωση των Γλυπτών και παράλληλα θα λαμβάνει υπόψη τις ανησυχίες που έχει το Βρετανικό Μουσείο».

Με πληροφορίες από The Guardian/huffpost.gr