«Θρίλερ» με την επανεκλογή της Θεοφάνους στο Northcote

Η ομογενής Κατ Θεοφάνους. Φώτο: AAP/Joel Carrett

 

Λιγότερες από 200 ψήφοι η διαφορά της ομογενούς υποψήφιας βουλευτή των Εργατικών από τον Campbell Gome με καταμετρημένο το 89,5% – Οι Πράσινοι απέσυραν την παραδοχή της ήττας τους στην έδρα αυτή

Βικτώρια.- Σε «θρίλερ» εξελίσσεται η επανεκλογή της Κατ Θεοφάνους (Kat Theophanous) στο Northcote, με τους Πράσινους να αποσύρουν την παραδοχή ήττας του υποψηφίου τους, Campbell Gome, καθώς, με την καταμέτρηση των ψήφων στο 89,5% πλέον, το προβάδισμα της ομογενούς υποψηφίου των Εργατικών μειώθηκε αισθητά.

Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών, την επανεκλογή της κα Θεοφάνους, «έδωσε» και το ABC, επισημαίνοντας, ότι με βάση τα δικά τους στοιχεία, οι Πράσινοι αποδέχθηκαν την ήττα του Campbell Gome, την 1η Δεκεμβρίου.

«Συγχαρητήρια στην Κατ Θεοφάνους για τη διατήρηση της έδρας του Northcote. Κάλεσα την Kat το απόγευμα για να παραδεχθώ (την ήττα) και να της ευχηθώ καλή επιτυχία στην προσπάθειά της να οικοδομήσει ένα καλύτερο μέλλον για όλους τους ανθρώπους που ζουν στο Northcote», έγραψε ο κ. Gome στο Twitter.

«Northcote, σε ευχαριστώ», έγραψε με τη σειρά της η κα Θεοφάνους στα social media αργά την Πέμπτη. «Ο αντίπαλός μου με κάλεσε για να αποδεχθεί την ήττα του. Και μου δώσατε την υποστήριξή σας και την πίστη σας για να εκπροσωπήσω ξανά την κοινότητά μας στο Κοινοβούλιο της Βικτώριας…».

Η καταμέτρηση των ψήφων, έως το απόγευμα της Παρασκευής ήταν στο 74,9%, με την κα Θεοφάνους να προηγείται με 51,2% (18.449 ψήφους) έναντι 48,8% (17.593) του κ. Gome.

Αλλά από τις 856 ψήφους εκείνη τη στιγμή, η διαφορά μειώθηκε μόλις στις 189 (με καταμετρημένο το 89,5% έως το πρωί της Τρίτης, 6 Δεκεμβρίου), με 21.579 για την κα Θεοφάνους (50,2%) έναντι 21.390 του κ. Gome (49,8%).

Η Εκλογική Επιτροπή της Βικτώριας (VEC) επιβεβαίωσε ήδη από τη Δευτέρα ότι τα νούμερα στο Northcote είχαν αλλάξει μετά την προσθήκη των ψήφων που είχαν απομείνει στην καταμέτρηση.

Σε δήλωσή του, εκπρόσωπος των Πράσινων της Βικτώριας ανέφερε ότι το κόμμα προσαρμόζει τη θέση του με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία.

«Το Northcote κρίνεται στο νήμα και οι Εργατικοί το είδαν ξεκάθαρα να έρχεται», δήλωσε ο εκπρόσωπος. «Θα παρακολουθήσουμε στενά την καταμέτρηση και θα λάβουμε αποφάσεις με βάση την τελική διαφορά».

Οι Πράσινοι δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο να ζητήσουν επανακαταμέτρηση, η οποία μπορεί να γίνει όταν το αποτέλεσμα είναι «εξαιρετικά κοντά».

Στις ομοσπονδιακές εκλογές, πλήρης επανακαταμέτρηση διενεργείται εάν η διαφορά ψήφων μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου υποψηφίου είναι μικρότερη από 100 ψήφους.

Αλλά στις εκλογές της Βικτώριας, σύμφωνα με την VEC επανακαταμέτρηση μπορεί να διαταχθεί υπό τρεις συνθήκες: όταν ο εκλογικός διευθυντής (election manager) πιστεύει ότι υπάρχουν επαρκείς λόγοι, όταν ο εκλογικός επίτροπος (electoral commissioner) δίνει ανεξάρτητη εντολή σε έναν εκλογικό διευθυντή να διενεργήσει επανακαταμέτρηση ή επειδή το έχει ζητήσει ένας υποψήφιος.

Εάν ένας υποψήφιος ζητήσει την επανακαταμέτρηση, η επιστολή πρέπει να περιγράφει λεπτομερώς τους λόγους του αιτήματος και ο διευθυντής θα συμβουλευτεί τον εκλογικό επίτροπο, ο οποίος στη συνέχεια αποφασίζει εάν θα πραγματοποιηθεί η επανακαταμέτρηση.

Η VEC πρέπει δώσει ειδοποίηση τέσσερις ώρες νωρίτερα στους υποψηφίους και τα  κόμματα που σχετίζονται με οποιαδήποτε επανακαταμέτρηση.

«Οποιαδήποτε επανακαταμέτρηση δε θα πραγματοποιηθεί πριν από τα τέλη αυτής της εβδομάδας, μετά την κατανομή των προτιμήσεων και πριν από τις επίσημες ανακοινώσεις», είπε εκπρόσωπος της VEC.

Είναι πολύ νωρίς για να γίνουν εικασίες σχετικά με το αν θα ενεργοποιηθεί επανακαταμέτρηση, δήλωσε η ίδια.

Ένας «συνήθης επανέλεγχος» πραγματοποιείται αυτή τη στιγμή στο Northcote και όλα τα ψηφοδέλτια εξετάζονται και καταμετρώνται εκ νέου, ανέφερε η The Age.

Ο πολιτικός επιστήμονας του Πανεπιστημίου Monash, Δρ Zareh Ghazarian δήλωσε ότι οι παραδοχές ήττας βασίζονται γενικά στον τρόπο με τον οποίο οι υποψήφιοι και τα κόμματα «διαβάζουν »τα αποτελέσματα, αλλά δεν είναι δεσμευτικές με κανέναν τρόπο.

«Ο κίνδυνος είναι ότι ένας υποψήφιος μπορεί να ‘αποφασίσει’ για ένα αποτέλεσμα πρόωρα, μπορεί να έχει διαβάσει λάθος τις τάσεις, ειδικά όταν υπάρχει αυτή η εγγύτητα», είπε.

«Υπήρχε πάντα το ενδεχόμενο απροσδόκητων αποτελεσμάτων, απροσδόκητοι θύλακες υποστήριξης να αλλάξουν ίσως το αποτέλεσμα».

Δεν υπήρξαν ποτέ ρυθμιστικά ζητήματα για κάποιον υποψήφιο που παραδέχθηκε πρόωρα την ήττα του.

Η κα Θεοφάνους διορίστηκε ως Κοινοβουλευτική Γραμματέας (υφυπουργός) για την Υγεία των Γυναικών τη Δευτέρα.

Κυβερνητική εκπρόσωπος δήλωσε ότι οι Εργατικοί δε θα προδικάσουν το αποτέλεσμα στο Northcote και περιμένουν να δουν πώς θα είναι τα ποσοστά μόλις κατανεμηθούν οι προτιμήσεις.

neoskosmos.com