Έκλεισε ο κύκλος εκκαθάρισης εισφορών 2021 – Ώρα… είσπραξης για μισθωτούς – παράλληλα απασχολούμενους

«Έκλεισε» -έστω και με αρκετή καθυστέρηση- η διαδικασία εκκαθάρισης των εισφορών για το 2021, σχεδόν 250.000 μισθωτών που παράλληλα ασκούν και ελεύθερο επάγγελμα! Έτσι, την ερχόμενη εβδομάδα με την ανάρτηση των σχετικών εκκαθαριστικών και μετά από πολύμηνη αναμονή, ο κάθε επαγγελματίας θα ενημερωθεί για το αν θα χρειαστεί είτε να πληρώσει τα επιπλέον ποσά των εισφορών που τυχόν του αναλογούν στον e-ΕΦΚΑ ή για το αν θα πάρουν «επιστροφή».

Την εβδομάδα που έρχεται μαζί με την ανάρτηση των εκκαθαριστικών θα «ανοίξει» και ειδική εφαρμογή η οποία θα δίνει μια επιλογή στον κάθε μισθωτό – παράλληλα απασχολούμενο που περιμένει επιστροφή: Μέσα από την μερίδα του στον e-ΕΦΚΑ θα μπορεί με ένα κλικ είτε να εισπράξει στον τραπεζικό του λογαριασμό την «επιστροφή» των επιπλέον εισφορών που κατέβαλε, είτε να ζητήσει να συμψηφιστεί το ποσό που του αναλογεί με μελλοντικές οφειλές, σύμφωνα με το enikonomia.gr.

Πώς θα εξοφληθούν τα χρέη

Τι θα γίνει όμως με εκείνους που τους προέκυψε χρεωστικό υπόλοιπο μετά την εκκαθάριση και θα πρέπει να αποπληρώσουν κάποια όχι και… ευκαταφρόνητα ποσά στον e-ΕΦΚΑ;

Το χρεωστικό υπόλοιπο της εκκαθάρισης, σύμφωνα με την αριθμ. 631/42/17.11.2022 απόφαση του ΔΣ e-ΕΦΚΑ, αναζητείται ισόποσα κατανεμημένο σε έξι (6) μηνιαίες δόσεις – όπως αυτό αναζητήθηκε και κατά την εκκαθάριση εισφορών έτους 2020 – και η προθεσμία εμπρόθεσμης καταβολής της πρώτης (1ης) δόσης εκκαθάρισης ορίστηκε η 30/12/2022.

Κάθε επόμενη δόση καταβάλλεται, μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα, με τελευταία δόση την 31.05.2023.

Μετά την ημερομηνία εμπρόθεσμης πληρωμής, οι δόσεις καθίστανται ληξιπρόθεσμες και επιβαρύνονται, κατά τα γνωστά, με τις νόμιμες προσαυξήσεις (ν.4158/2013).

Το πιστωτικό υπόλοιπο της εκκαθάρισης, επιστρέφεται στους δικαιούχους σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 104 του ν.4387/2016 όπως ισχύει και την οριζόμενη διαδικασία από την αριθ. Δ.15/Δ’/90598/11.11.2021 ΥΑ, με θέμα «Καθορισμός της διαδικασίας συμψηφισμού και επιστροφής των αχρεωστήτως καταβληθεισών ασφαλιστικών εισφορών στον Ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-Ε.Φ.Κ.Α.)».

Πόσοι ασφαλισμένοι πληρώνουν και πόσοι περιμένουν «επιστροφή» 

Οι ασφαλισμένοι με πιστωτική εκκαθάριση θα ενημερωθούν για την διαδικασία επιστροφής με:

ανάρτηση προσωποποιημένου μηνύματος στον λογαριασμό τους στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες (Εισφορές Μη Μισθωτών e-ΕΦΚΑ → Μηνύματα) και

– αποστολή μηνύματος στην δ/νση ηλεκτρονικής αλληλογραφίας (email) που έχουν δηλώσει στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες για να λαμβάνουν ενημερώσεις. (Ατομικά Στοιχεία-email ή Εισφορές Μη Μισθωτών e-ΕΦΚΑ → Ατομικά Στοιχεία-email).

Σύμφωνα με τις πληροφορίες λοιπόν οι αρμόδιες υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ ολοκλήρωσαν την διασταύρωση των στοιχείων για τους 250.000 μισθωτούς που παράλληλα ασκούν και ελεύθερο επάγγελμα: Υπολογίζεται ότι για περίπου 50.000 θα προκύψουν χρεωστικά υπόλοιπα, τα οποία και θα αποπληρωθούν σε δόσεις.

Υψηλόβαθμα στελέχη του e-ΕΦΚΑ αναφέρουν ότι η αποπληρωμή των επιπλέον εισφορών που διαμορφώνονται κατά μέσο όρο στα 600- 700 ευρώ θα γίνει σε έξι δόσεις.

Για την συντριπτική πλειοψηφία των παράλληλα ασφαλισμένων ελεύθερων επαγγελματιών, προκύπτουν πιστωτικά ή μηδενικά υπόλοιπα. Δηλαδή, είτε θα δικαιούνται να λάβουν επιστροφές εισφορών, είτε δεν λάβουν, αλλά ούτε και θα υποχρεούνται να καταβάλλουν καμία διαφορά στον e-ΕΦΚΑ.

Ποιους αφορά η εκκαθάριση του 2021  

Η διαδικασία αυτή αφορά ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες που διατηρούσαν παράλληλα μισθωτή εργασία για μέρος ή ολόκληρο το 2021 και έχουν καταβάλει τις εισφορές που αντιστοιχούν στη μισθωτή τους απασχόληση βάσει των ασφαλιστέων τους αποδοχών. Οι συγκεκριμένοι καλούνται πλέον να πληρώσουν και για τις μη μισθωτές υπηρεσίες, μόνο στην περίπτωση που οι καταβληθείσες εισφορές είναι χαμηλότερες των 262 ευρώ (2η ασφαλιστική κατηγορία συν 10 ευρώ για ανεργία). Εκτός εάν ο ασφαλισμένος έχει επιλέξει μεγαλύτερη ασφαλιστική κατηγορία, οπότε πρέπει να καταβάλει υψηλότερες εισφορές.

Ωφελημένοι είναι οι παραλλήλως απασχολούμενοι, οι οποίοι καλύπτουν το πλαφόν των εισφορών από τη μισθωτή τους απασχόληση (αντιστοιχεί σε μισθό 930 ευρώ), οπότε και δεν απαιτείται να καταβάλλουν επιπλέον εισφορά. Για την εν λόγω κατηγορία αυτομάτως αναστέλλεται η έκδοση ειδοποιητηρίου ασφαλιστικών εισφορών.

Πηγή:enikos.gr