Μουντιάλ 2022: Το πρόγραμμα της Παρασκευής – Κροατία-Βραζιλία και Ολλανδία-Αργεντινή

Μετά από δύο μέρες ανάπαυλας, το Μουντιάλ 2022, επιστρέφει στην ζωή μας, με παιχνίδια για την φάση των «8». Δύο παιχνίδια θα πραγματοποιηθούν σήμερα Παρασκευή, 9 Δεκεμβρίου.

Το πρώτο παιχνίδι θα γίνει στις 17:00, ανάμεσα στην Κροατία και την Βραζιλία και στις 21:00 θα αναμετρηθούν  η Ολλανδία με την Αργεντινή.

Κροατία-Βραζιλία

Η Βραζιλία είναι το φαβορί της αναμέτρησης, όμως και η Κροατία, την φιναλίστ του προηγούμενου Μουντιάλ δεν μπορείς να την αγνοήσεις.

Όταν ένα ματς πάει στα πέναλτι η Κροατία σπανίως το χάνει και αναδεικνύει και πρωταγωνιστή τον τερματοφύλακά της. Έτσι έγινε και με την Ιαπωνία, πήρε την πρόκριση στα πέναλτι (3-1) με ήρωα τον Ντομινίκ Λιβάκοβιτς, που έπιασε τρεις από τις τέσσερις εκτελέσεις των αντιπάλων. Το ίδιο είχε κάνει στο Μουντιάλ του 2018 ο Ντάνιελ Σούμπασιτς, στη διαδικασία των πέναλτι με τη Δανία.

Η Βραζιλία Έκανε περίπατο στο πρώτο νοκ άουτ για την φάση των 16, περνώντας πάνω από τη Νότια Κορέα με το άνετο 4-1 . Η Σελεσάο πραγματοποίησε ένα φοβερό πρώτο και πρακτικά καθάρισε τους Νοτιοκορεάτες από το 36′, όταν ο Λούκας Πακετά έγραψε το 4-0. Προηγήθηκε το εξαιρετικό γκολ του Ρισάρλισον, όπου κρύφτηκε η μπάλα, το πέναλτι του Νεϊμάρ και το δύσκολο πλασέ με το οποίο ο Βινίσιους Ζούνιορ έδωσε το προβάδισμα.

Στο β’ ημίχρονο έπεσαν οι ρυθμοί, η Βραζιλία πήγε σε μία λογική διαχείρισης. Είχε πάλι ορισμένα ξεσπάσματα, με τον Ραφίνια να αναζητά το πρώτο του γκολ αλλά σπατάλησε όλες τις ευκαιρίες. Η Νότια Κορέα βρήκε χαλαρή την άμυνα της Σελεσάο σε αρκετές περιπτώσεις στο β’ μέρος και με μακρινό σουτ κατάφερε να σκοράρει το γκολ της τιμής.

Ολλανδία- Αργεντινή

Το παιχνίδι θα είναι δύσκολο και για τις δύο. Η Αργεντινή είναι το φαβορί, όμως δεν μπορούμε να μη σεβαστούμε την Ολλανδία του Φαν Χάαλ. Εξάλλου, μιλάμε για μια παραδοσιακά ισχυρή ευρωπαϊκή δύναμη, δυσκολοκατάβλητη σε νοκ-άουτ ματς, που είχε αντιμετωπίσει την Αργεντινή -με τον Φαν Χάαλ και τότε προπονητή- στο Μουντιάλ του 2014 και είχε αποκλειστεί με δραματικό τρόπο. Από την άλλη μεριά, η «αλμπισελέστε» είναι ένα από τα μεγαλύτερα φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου και έχει στις τάξεις της, τον Μεσί που μπορεί να βγάλει το φίδι από την τρύπα σε μια δύσκολη κατάσταση.

Η Ολλανδία, ήταν προφανέστατο το σχέδιο και η στρατηγική του Φαν Χααλ. Μπορεί στο ξεκίνημα οι ΗΠΑ να μπήκαν καλύτερα, να είχαν την κατοχή και να έμοιαζαν ότι είχαν τον έλεγχο, αλλά αυτό δεν άργησε να αλλάξει. Κομβική η χαμένη ευκαιρία του Πούλισικ στο ξεκίνημα, όταν και ο Νόπερτ του είπε όχι σε τετ α τετ. Ο πορτιέρο των Ολλανδών απέκρουσε, με τους «οράνιε» να οδηγούνται στην πρώτη τους ευκαιρία στο ματς, όταν έπειτα από πολύ ωραία συνεργασία ο Νταμφρις έβγαλε στον Ντεπάι και αυτός εκτέλεσε με ιδανικό τρόπο στο 10’. Αυτό τα άλλαξε όλα, η Ολλανδία απέκτησε ψυχολογία και το χειρίστηκε πολύ έξυπνα, κινδύνεψε άλλη μια φορά πολύ αργότερα, ενώ στο 45’ έφτασε στο 2-0 Μπλιντ (από προσπάθεια πάλι του Ντάμφρις). Δύο σουτ εντός εστίας και δύο γκολ.

Το δεύτερο μέρος ήταν πολύ πιο συναρπαστικό, πολύ πιο ζωηρό και με καλύτερο ρυθμό από το πρώτο. Δυνατό ξεκίνημα και από τις δύο, με την άμυνα των Ολλανδών να διώχνει πάνω στη γραμμή λίγο μετά την έναρξη, αλλά στη συνέχεια οι «οράνιε» να είναι αυτοί που απειλούν. Στη συνέχεια οι Ολλανδοί φάνηκε να το ελέγχουν, αλλά στο 76΄οι ΗΠΑ μείωσαν, οι Ολλανδοί αγχώθηκαν και κινδύνεψαν πάλι μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, αλλά στο 81΄ο απίστευτος Ντάμφρις σκόραρε (έπειτα από σέντρα του Μπλιντ, το ανάποδο είχε γίνει στο 2-0) και κλείδωσε την πρόκριση των «οράνιε» στα προημιτελικά.

Το αυτονόητο

Η Αργεντινή έκανε το αυτονόητο ασχέτως αν έβαλε δύσκολα στον εαυτό της, νίκησε 2-1 την Αυστραλία και πέρασε στα προημιτελικά. Κατά διαστήματα άφησε πολύ καλές εντυπώσεις, στο τέλος όμως χάλασε λίγο την καλή της εικόνα, λειτουργώντας επιπόλαια.

Ο Σκαλόνι κράτησε το 4-3-3, δεν μπόρεσε όμως να διατηρήσει και την ίδια ενδεκάδα, λόγω τραυματισμού του Ντι Μαρία. Τη θέση του πήρε ο Γκόμες, παίζοντας ωστόσο με διαφορετικό τρόπο απ’ ότι ο Ντι Μαρία. Γενικότερα δεν είχε ίδια εικόνα, το σχήμα ήταν ίδιο, η τακτική όμως όχι, επέλεξε έναν πιο χαμηλό ρυθμό σε σχέση με το ματς με την Πολωνία.

  • 17:00 Κροατία – Βραζιλία (ANT1, ANT1+ και LIVE SPORT24)-:Ώρα Ελλάδος
  • 21:00 Ολλανδία – Αργεντινή (ANT1, ANT1+ και LIVE SPORT24) Ώρα Ελλάδος

Πηγή: enikos.gr