Επέστρεψε στις ΗΠΑ η Μπρίτνεϊ Γκράινερ

Η Μπρίτνεϊ Γκράινερ επέστρεψε στις Ηνωμένες Πολιτείες νωρίς το πρωί της Παρασκευής, σχεδόν 10 μήνες αφότου η κράτηση της σταρ του μπάσκετ στη Ρωσία την έκανε την πιο προβεβλημένη Αμερικανίδα που φυλακίστηκε στο εξωτερικό, προκαλώντας πολιτική θύελλα.

Η ιδιότητα της Γκράινερ ως ανοιχτά ομοφυλόφιλης Αφροαμερικανής, η εξέχουσα θέση της στο γυναικείο μπάσκετ και η φυλάκισή της σε μια χώρα όπου οι αρχές ήταν εχθρικές προς την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα, αύξησαν τις ανησυχίες για την ίδια και έδωσαν τεράστια προσοχή στην υπόθεση. Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία μετά τη σύλληψή της περιέπλεξε περαιτέρω τα πράγματα.

Με τη συμφωνία που ανακοινώθηκε την Πέμπτη και με την οποία η Γκράινερ ανταλλάχθηκε με τον διαβόητο έμπορο όπλων Βίκτορ Μπάουτ επιτεύχθηκε ένας από τους κορυφαίους στόχους του προέδρου Τζο Μπάιντεν. Ομως οι ΗΠΑ απέτυχαν να κερδίσουν την ελευθερία ενός άλλου Αμερικανού, του Πολ Γουίλαν, ο οποίος βρίσκεται στη φυλακή εδώ και σχεδόν τέσσερα χρόνια.

Η Γκράινερ, δύο φορές χρυσή Ολυμπιονίκης, εθεάθη να κατεβαίνει από αεροπλάνο που προσγειώθηκε στην κοινή βάση San Antonio-Lackland στο Τέξας.

Πηγή: «Associated Press»