«Λίφτινγκ» στον Ηλεκτρικό: Αναβαθμίζονται 14 συρμοί – Παρεμβάσεις στους σταθμούς

Αντικείμενο του έργου, είναι η πλήρης αναβάθμιση 14 συρμών που μπήκαν στην κυκλοφορία μεταξύ 1983-1985 και εχουν ξεπεράσει τον προσδοκώμενο χρόνο ζωής που είναι τα 30 χρόνια.

 

Η σύμβαση για την πλήρη αναβάθμιση 14 συρμών της Γραμμής 1 του Μετρό της Αθήνας (Ηλεκτρικό), υπεγράφη χθες μεταξύ της ΣΤΑΣΥ και της αναδόχου εταιρείας Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles, παρουσία του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κώστα Αχ. Καραμανλή.

Αντικείμενο του έργου, είναι η πλήρης αναβάθμιση 14 συρμών που μπήκαν στην κυκλοφορία μεταξύ 1983-1985 και εχουν ξεπεράσει τον προσδοκώμενο χρόνο ζωής που είναι τα 30 χρόνια.

«Σήμερα βάζουμε τέλος σε έναν κύκλο τριακονταετούς αποεπένδυσης στη Γραμμή 1 του Μετρό, την ιστορική γραμμή του «ηλεκτρικού» της Αθήνας, για τους παλιότερους» είπε ο υπουργός.

Η αναβάθμιση περιλαμβάν

  • – Αντικατάσταση των παλαιών και ενεργοβόρων DC κινητήρων έλξης με σύγχρονους κινητήρες AC
  • – Αντικατάσταση του συστήματος έλξης, της περιστρεφόμενης γεννήτριας, των αεροσυμπιεστών και του πνευματικού συστήματος
  • – Αναβάθμιση του συστήματος κλιματισμού, διευκολύνσεις των επιβατών ΑμεΑ. Αλλά και
  • – ενα συνολικό και ουσιαστικό αισθητικό «λίφτινγκ» των συρμών.

Οι αναβαθμισμένοι συρμοί θα είναι λειτουργικά ικανοί για 25 ακόμα χρόνια.

Η παράδοση των συρμών θα γίνει τμηματικά – θα ξεκινήσει στους 19 και θα ολοκληρωθεί στους 34 μήνες.

Θα ακολουθήσουν άμεσα, τέσσερις παρεμβάσεις ύψους άνω των 2 εκατ. ευρώ και στους σταθμούς της Γραμμής 1.

«Εχουμε εκπονήσει – μαζί με τη διοίκηση της ΣΤΑΣΥ – και ένα σχέδιο 10 σημείων για τη περαιτέρω αναβάθμιση και των παρεχομένων υπηρεσιών» δήλωσε ο κ. Καραμανλής.

Οι παρεμβάσεις στους σταθμούς της Γραμμής 1 του Μετρό της Αθήνας (Ηλεκτρικός), περιλαμβάνουν:

1. Ανακατασκευή περίφραξης κατά μήκος της Γραμμής 1, προϋπολογισμού 761.000 ευρώ. Η διαγωνιστική διαδικασία έχει ξεκινήσει το Νοέμβριο του 2022 και Φεβρουάριο του 2023 θα έχει υπογραφεί η σύμβαση.

2. Αντιολισθιτική προστασία σταθμών Γραμμής 1, προϋπολογισμού 154.250 ευρώ. Εφαρμογή ειδικής επεξεργασίας για τη δημιουργία αντιολισθιτικής επιφάνειας σε εκτεθειμένες επιφάνειες (δάπεδα, σκάλες). Η διαγωνιστική διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη και η σύμβαση θα υπογραφεί μέχρι το τέλος του 2022.

3. Εργασίες ελαιοχρωματισμών σε σιδηροκατασκευές και στέγαστρα, σύμφωνα με την εκτίμηση των σταθμών της Γραμμής 1, προϋπολογισμού 780.000 ευρώ. Ο διαγωνισμός έχει αναρτηθεί το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου και η σύμβαση θα υπογραφεί τον Ιανουάριο του 2023.

4. Αντικατάσταση υπαρχόντων λαμπτήρων με λαμπτήρες τύπου LED, για καλύτερο φωτισμό των σταθμών και εξοικονόμηση ενέργειας, προϋπολογισμού 400.000 ευρώ. Η διαγωνιστική διαδικασία έχει ξεκινήσει το Νοέμβριο του 2022 και η υπογραφή σύμβασης τον Ιανουάριο του 2023.

Το συνολικό κόστος των παραπάνω παρεμβάσεων ανέρχεται στα 2.095.250 ευρώ.

Τη σύμβαση υπέγραψαν ο διευθύνων σύμβουλος της ΣΤΑΣΥ, κ. Αθανάσιος Κοταράς και ο CEO και μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της CAF SA (Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles) κ. Urtzi Montalvo Ibargoyen.  Παραβρέθηκαν ο γγ Μεταφορών, κ. Γιάννης Ξιφαράς, ο πρόεδρος της ΣΤΑΣΥ, κ. Χάρης Δαμάσκος, ο, κ. Mikel Maiz (Managing Director, Engineering Modernizations) και ο διευθυντής πωλήσεων, κ. Inigo Ruz de Apodaca.