Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε Τουρκία: Άδικη η ποινή φυλάκισης στον Ιμάμογλου- Χιλιάδες Τούρκοι στους δρόμους

«Αυτή η άδικη καταδίκη δεν συνάδει με τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με σεβασμό στις θεμελιώδεις ελευθερίες και το κράτος δικαίου» τονίζει η ανακοίνωση.

Την απόφαση του τουρκικού δικαστηρίου, δηλαδή της Άγκυρας, να καταδικάσει τον δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου σε ποινή φυλάκισης δυο ετών και επτά μηνών για «εξύβριση» επέκριναν οι Ηνωμένες Πολιτείες, κάνοντας έμμεση αναφορά και στον Οσμάν Καβάλα.

«Η καταδίκη του τουρκικού καθεστώτος στον ηγέτη της αντιπολίτευσης, Εκρέμ Ιμάμογλου, καταδεικνύει τον συνεχιζόμενο κατήφορο της Τουρκίας προς την απολυταρχία» αναφέρει ο ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας Μπομπ Μενέντεζ, παίρνοντας κι αυτός θέση.

Η ανακοίνωση αναλυτικά

«Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είναι βαθιά προβληματισμένο και απογοητευμένο από τη σημερινή καταδίκη του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης σε φυλάκιση δύο ετών και επτά μηνών με βάση τους νόμους περί εξύβρισης που στοχεύουν να περιορίσουν την άσκηση της ελεύθερης έκφρασης του. Αυτή η άδικη καταδίκη δεν συνάδει με τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με σεβασμό στις θεμελιώδεις ελευθερίες και το κράτος δικαίου, και εξακολουθούμε να ανησυχούμε πολύ για τις συνεχόμενες κατηγορίες στους ηγέτες της κοινωνίας των πολιτών, των μέσων ενημέρωσης, των πολιτικών και επιχειρηματικών ηγετών στην Τουρκία και την παρατεταμένη προφυλάκισή τους».

Την απόφαση τουρκικού δικαστηρίου επέκρινε με σφοδρότητα και ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας Μπομπ Μενέντεζ.

«Η καταδίκη του τουρκικού καθεστώτος στον ηγέτη της αντιπολίτευσης, Εκρέμ Ιμάμογλου, καταδεικνύει τον συνεχιζόμενο κατήφορο της Τουρκίας προς την απολυταρχία. Οι ελεύθερες εκλογές είναι η ψυχή της δημοκρατίας. Ο Ερντογάν δεν μπορεί να απαγορεύσει στους πολιτικούς του αντιπάλους από το αξίωμα και ταυτόχρονα να υποκρίνεται ότι συμμερίζεται τις αξίες μας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δημοκρατικός γερουσιαστής στο Twitter.

Χιλιάδες Τούρκοι έχουν βγει στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης