Περί Ομογένειας, Ημέρας Απόδημου Ελληνισμού, Ψήφου και ΣΑΕ

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Πέμπτη, 17 Ιουνίου 2021. Μία ιστορική Ημέρα για τον Οικουμενικό Ελληνισμό.  Στην Βουλή των Ελλήνων σε συνεδρίαση  της Επιτροπής για την Απόδημο Ελληνισμό, περισσότεροι από 40 πρόεδροι και εκπρόσωποι Ομοσπονδιών και Ελληνικών Κοινοτήτων, από σχεδόν κάθε γωνιά της γης,  που συμμετείχαν διαδικτυακά στη σύσκεψη, αποδέχθηκαν με ενθουσιασμό την πρόταση του Hellenic Congress of America (HECA)  και του Προέδρου της Νίκου Αποστολόπουλου, για τη θεσμοθέτηση «Ημέρας Απόδημου Ελληνισμού».

Αλλά και οι βουλευτές- μελη της Διακομματικής Επιτροπής, τάχθηκαν ομόφωνα υπέρ της πρότασης χειροκροτώντας την ιδέα και την πρόταση. Συνάμα,  και την διάθεση της Κυβερνήσεως Κυριάκου Μητσοτάκη  -όπως εκφράστηκε σε επιστολή του Υφυπουργού Εξωτερικών για τον Απόδημο Ελληνισμό, Κώστα Βλάση, την οποία ανέγνωσε στην Συνεδρίαση ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού Ιωάννης Χρυσουλάκης- να προχωρήσει  στη θεσμοθέτηση της Ημέρας Απόδημου Ελληνισμού, καλώντας, μάλιστα τις οργανώσεις «να καταθέσουν τις προτάσεις τους για τη συγκεκριμένη ημερομηνία εορτασμού της Ημέρας Ελληνικής Διασποράς».

Αυτά τότε.

Σήμερα, Δεκέμβρης του 2022, είκοσι κοντά μήνες αργότερα,  η Ημέρα Απόδημου Ελληνισμού έχει «χαθεί» στις ελληνικές καλένδες!!!

Και όχι μόνο αυτό, αλλά και όσοι επιχειρούν να ανασύρουν το θέμα από την αφάνεια, ρωτώντας πότε θα υλοποιηθεί, επιτέλους, η απόφαση της Διακομματικής Επιτροπής, αντιμετωπίζουν είτε τη σιωπή είτε παρελκυστικές «διευκρινήσεις».  Και να σκεφθεί κανείς ότι οδεύουμε προς τις εκλογές και, μάλιστα, για πρώτη φορά με ψήφους εκ του μακρόθεν  και Αποδήμων Ελλήνων Ψηφοφόρων! (Έστω και ολίγων, ελέω Νόμου και αξιώσεων ΚΚΕ-ΣΥΡΙΖΑ).

Τι να φταίει, άραγε; Γιατί μια κυβέρνηση να κωλυσιεργεί για ένα θέμα που έτυχε της καθολικής αποδοχής από τα μέλη της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για τον Απόδημο Ελληνισμό και ένθερμης υποστήριξης από τον Πρόεδρο κ. Σάββα Αναστασιάδη; Και που, σε δύο διαδικτυακές συνεδριάσεις, της Επιτροπής, συμμετείχαν περισσότεροι από 50 εκπρόσωποι ομογενειακών οργανώσεων από όλο τον κόσμο που επιδοκίμασαν και χειροκρότησαν την πρόταση του Hellenic Congress of America;

Γνωρίζουμε ότι οι αποφάσεις της Διακομματικής Επιτροπής δεν είναι υποχρεωτικά εκτελεστέες από την Κυβέρνηση. Αλλά ούτε οι τοποθετήσεις κυβερνητικών στελεχών (π.χ. Υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Βλάσης) την δεσμεύουν; Απορούμε.

Ο πρωτοφανής θετικός απόηχος της δεύτερης και τελευταίας -για το θέμα- συνεδρίασης της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς (17 Ιουνίου 2021)  για την καθιέρωση της Ημέρας Αποδήμου Ελληνισμού, με το υψηλό επίπεδο της εκπροσώπησης των αποδήμων, αλλά και τα όσα είχε υποστηρίξει ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας κ. Ιωάννης Χρυσουλάκης, είχαν δημιουργήσει βάσιμες προσδοκίες ότι ήταν ζήτημα λίγων μόνον εβδομάδων η θεσμοθέτηση:.

«Φροντίζουμε –είχε πει ο κ. Χρυσουλάκης-  να βρισκόμαστε δίπλα στους απανταχού Ελληνίδες και Έλληνες, να συνδιαμορφώσουμε πρωτοβουλίες και προγράμματα, να στηρίζουμε όπου είναι δυνατόν και κυρίως να αφουγκραζόμαστε, να ακούμε προσεκτικά τις αγωνίες και τους προβληματισμούς τους για τη διατήρηση της γλώσσας και του πολιτισμού μας στις κοιτίδες ελληνισμού, όπου έχουν δημιουργήσει οι απόδημοι στο εξωτερικό. Επιδιώκουμε να αφουγκραζόμαστε, αυτούς τους Έλληνες διαμάντια όπως ειπώθηκε, που γεννούν μικρές Ελλάδες, όπου κι αν βρίσκονται. Είναι οι ίδιοι, που αρνούνται να απωλέσουν την ελληνικότητα τους, διατηρώντας την ελληνική γλώσσα, τον πολιτισμό και τις παραδόσεις μας. Ανώνυμοι ή επώνυμοι, τιμούν την μητέρα πατρίδα με τη στάση, το έργο και την άοκνη προσπάθεια τους, με τις διακρίσεις τους σε διάφορους τομείς δραστηριότητας, στις επιστήμες, στις τέχνες και στα γράμματα. Γι’ αυτούς τους απανταχού Έλληνες, τασσόμαστε ανεπιφύλακτα υπέρ της καθιέρωσης ημέρας απόδημου ελληνισμού, μιας ημέρας, που συμβολικά αλλά και έμπρακτα, θα φέρνει στο νου όλων μας το σύνολο του ελληνισμού, των Ελλήνων εδώ στην Ελλάδα και των Ελλήνων ανά τον κόσμο».

Που χάθηκε, λοιπόν, η υπόθεση; Έπαψαν, μήπως, να ισχύουν οι αιτιολογικοί και επαινετικοί για την Ομογένεια λόγοι που επικαλέστηκε για την θεσμοθέτηση Ημέρας ο κ. Γενικός Γραμματέας; Όχι βέβαια. Τότε;

Μήπως, προφανώς κατά λάθος,  τοποθέτησαν την πρόταση της Διακομματικής στο ίδιο ερμάριο του Υπουργείου Εξωτερικών, που έβαλαν το νόμο που περιείχε  την αναδιοργάνωση των δομών της λειτουργίας του Υπουργείου, στην ελληνική διπλωματία, αλλά και τις σχέσεις της Ελλάδας με τον απόδημο Ελληνισμό και  που προβλέπει την επανασύσταση του ΣΑΕ;

Τελικά, μόνον ο “κουτσός” νόμος για την διευκόλυνση της ψήφου των Ελλήνων Ψηφοφόρων από το εξωτερικό θα ισχύσει; Γιατί, άραγε;