” Η Μειονοτική Εκπαίδευση στην Ουγγαρία είναι υποδειγματική”

Φωτογραφία Ιντερνετ/Αρχείο

 

Ο Βουλευτής Ελληνικής Εθνότητας στην Εθνοσυνέλευση της Ουγγαρίας Λαοκράτης Κοράνης και ο Πρόεδρος της Αυτοδιοίκησης Ελλήνων Ουγγαρίας Κωνσταντίνος Χριστοδούλου σε λεπτομερή ανακοίνωση που εξέδωσαν,  αντικρούουν την ανακοίνωση που κυκλοφόρησε πρόσφατα η Ελληνική Κοινότητα Δρέσδης και η οποία δημοσιεύθηκε στον Ουγγρικό και Ελληνικό Τύπο (και στην Panhellenic Post) και σύμφωνα με την οποία “…οι εκπαιδευτικοί της Ουγγαρίας  το τελευταίο διάστημα οργανώνουν κινητοποιήσεις και απεργίες, διεκδικώντας καλύτερους μισθούς και συνθήκες εργασίας, ενώ ταυτόχρονα προασπίζονται το δικαίωμά τους για απεργία, μετά τις πρόσφατες απολύσεις εκπαιδευτικών“.

Όπως σημειώνουν στην κοινή δίγλωσση ανακοίνωσή τους οι δύο θεσμικοί παράγοντες της ελληνικής ομογένειας Ουγγαρίας, “...σε αντίθεση με τις ειδήσεις δυσφημιστικού περιεχομένου που δημοσιεύτηκαν στον ελληνικό και στον ουγγρικό Τύπο σχετικά με τις διαδηλώσεις εκπαιδευτικών και δημιουργούν αρνητική εντύπωση για την ουγγρική μειονοτική πολιτική και την μειονοτική εκπαίδευση στην Ουγγαρία, συμφωνούν ότι στην Ουγγαρία η εκπαίδευση των εθνικών μειονοτήτων είναι υποδειγματική“.

Χαρακτηρίζουν δε τις περί του αντιθέτου πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν στον ελληνικό και στον ουγγρικό Τύπο “εσφαλμένες, αφού η Κυβέρνηση της Ουγγαρίας αποδίδει εξέχουσα σημασία και στην εκπαίδευση των νέων γενεών των εθνικοτήτων της χώρας μας, συμπεριλαμβανομένων και των Ελλήνων”.

Αυτούσια η ανακοίνωση, που είναι γραμμένη στα Ουγγρικά και τα ελληνικά, έχει ως εξής:

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η

 

Ο Βουλευτής Ελληνικής Εθνότητας στην Εθνοσυνέλευση της Ουγγαρίας Λαοκράτης Κοράνης και ο Πρόεδρος της Αυτοδιοίκησης Ελλήνων Ουγγαρίας Κωνσταντίνος Χριστοδούλου, σε αντίθεση με τις ειδήσεις δυσφημιστικού περιεχομένου που δημοσιεύτηκαν στον ελληνικό και στον ουγγρικό Τύπο σχετικά με τις διαδηλώσεις εκπαιδευτικών και δημιουργούν αρνητική εντύπωση για την ουγγρική μειονοτική πολιτική και την μειονοτική εκπαίδευση στην Ουγγαρία, συμφωνούν ότι στην Ουγγαρία η εκπαίδευση των εθνικών μειονοτήτων είναι υποδειγματική.

 

Οι υπογράφοντες την ανακοίνωση, για ενημέρωση του κοινού, αναφέρουν ότι συμπληρωματική ελληνική μειονοτική εκπαίδευση και φροντίδα λειτουργεί σήμερα σε δεκατρία σημεία της Ουγγαρίας. Στο χωριό Μπελογιάννης ενενήντα επτά μαθητές σπουδάζουν σε δίγλωσσο σχολείο ενώ στο νηπιαγωγείο προετοιμάζονται για την σχολική εκπαίδευση σαράντα τρία παιδιά. Συμπληρωματική ελληνική μειονοτική εκπαίδευση και φροντίδα λειτουργεί και σε νηπιαγωγεία της Βουδαπέστης και της πόλης Törökbálint.

 

Η αρμόδια Εκπαιδευτική Αρχή για το Σχολείο «Μανώλης Γλέζος» –  όπου γίνεται συμπληρωματική ελληνική μειονοτική εκπαίδευση και φροντίδα – και το δίγλωσσο Δημοτικό Σχολείο, Νηπιαγωγείο και Συμπληρωματικό Μειονοτικό Νηπιαγωγείο «Νίκος Μπελογιάννης» που λειτουργεί στο χωριό Μπελογιάννης είναι  η Αυτοδιοίκηση Ελλήνων Ουγγαρίας. Ο κρατικός προϋπολογισμός εξασφαλίζει επαρκή χρηματοδότηση για την εξισορροπημένη, ασφαλή λειτουργία και των δύο εκπαιδευτικών ιδρυμάτων μας.

 

Με την υποστήριξη της Ουγγρικής Κυβέρνησης – ύψους περίπου 212.000.000 φιορινίων Ουγγαρίας –  ανεγέρθηκε το 2022 το Σκεπαστό Αθλητικό Κέντρο του Μπελογιάννη. Περαιτέρω 28.000.000 φιορίνια εξασφαλίστηκαν για τις αθλητικές εγκαταστάσεις στην αυλή του δημοτικού σχολείου, οι οποίες ήδη χρησιμοποιούνται τακτικά από τους μαθητές. Το 2021 ανακαινίστηκε τελείως το ηλεκτρικό δίκτυο του Δημοτικού Σχολείου του Μπελογιάννη.

 

Από τα ανωτέρω προκύπτει ότι οι πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν στον ελληνικό και στον ουγγρικό Τύπο είναι εσφαλμένες, αφού η Κυβέρνηση της Ουγγαρίας αποδίδει εξέχουσα σημασία και στην εκπαίδευση των νέων γενεών των εθνικοτήτων της χώρας μας, συμπεριλαμβανομένων και των Ελλήνων.

 

Αυτόν τον ιδιαίτερα σημαντικό σκοπό εξυπηρετεί και το συμπληρωματικό επίδομα των εκπαιδευτικών των μειονοτήτων που μετά την τελευταία αύξηση ανέρχεται στο 40% του μέσου μισθού των εκπαιδευτικών ενώ πρόσφατα διευρύνθηκαν και οι κατηγορίες των δικαιούχων του επιδόματος

 

 

Βουδαπέστη, 16 Δεκεμβρίου 2022

 

 

Μετά τιμής:

……………………………….

Koranisz Laokratisz/ Λαοκράτης Κοράνης

görög nemzetiségi szószóló/ Βουλευτής Ελληνικής Εθνότητας

………………………….

Hristodoulou Konstantinos/ Κωνσταντίνος Χριστοδούλου

Magyarországi Görögök Országos Önkormányzatának elnöke/ Πρόεδρος

Αυτοδιοίκησης Ελλήνων Ουγγαρίας

 

 

 

 

Η Ανακοίνωση σε PDF στις δύο γλώσσες

KOZLEMENY_ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ