Προϋπολογισμός 2023: Υπερψηφίστηκε από τη Βουλή με 156 «ναι»

Με 156 «ναι»  και  143 «όχι» υπερψηφίστηκε από τη Βουλή ο προϋπολογισμός του 2023.  Ψήφισαν συνολικά 299 βουλευτές. Τις αμυντικές δαπάνες υπερψήφισαν 190 βουλευτές, ενώ 109 ψήφισαν «όχι».

Η αντιπαράθεση των πολιτικών αρχηγών εξελίχθηκε σε υψηλούς τόνους. Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, εγκάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ πως παραμένει «κόμμα διαμαρτυρίας και όχι εξουσίας» και εξήγγειλε ότι από τον Φεβρουάριο και για 6 μήνες το κράτος θα καλύπτει το 10% του κόστους των τροφίμων για τα νοικοκυριά.

Από την πλευρά του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, επανέλαβε το αίτημα για εκλογές και υπογράμμισε πως ο προϋπολογισμός του 2023 θα είναι ο τελευταίος για την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

O Μιχάλης Κατρίνης, επικεφαλής της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κατηγόρησε την κυβέρνηση για «απόσταση από τον μέσο πολίτη. Είστε μακριά από όσα βιώνουν οι πολίτες αυτό το διάστημα». «Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός παρουσιάζουν πλασματική εικόνα της χώρας», είπε.

Δείτε πώς εξελίχθηκε η μάχη στη Βουλή

Κ. Μητσοτάκης: Είστε κόμμα διαμαρτυρίας και όχι κόμμα εξουσίας

Απαντώντας στο αίτημα του Αλέξη Τσίπρα για προκήρυξη εκλογών άνοιξε την ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη η συζήτηση για τον προϋπολογισμό.

Μεταξύ άλλων εξήγγειλε πως για 6 μήνες η πολιτεία θα καλύπτει το 10% των αγορών κάθε νοικοκυριού στα σούπερ μάρκετ και τις επιχειρήσεις τροφίμων. Το μηνιαία όριο αγορών είναι 220 ευρώ για ένα άτομο και αυξάνεται κατά 100 ευρώ για κάθε μέλος. Η περίμετρος θα απλώνεται σε εισοδήματα έως 24.000 ευρώ για κάθε ζευγάρι με προσαύξηση κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί.

Απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είπε «Μου κάνει εντύπωση που δεν εκμεταλλευτήκατε τον χρόνο για να μιλήσετε για το μέλλον και όχι για το παρελθόν. Επιβεβαιώνετε ότι είστε κόμμα διαμαρτυρίας και όχι κόμμα εξουσίας.

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για αναγέννηση της ελληνικής μεταποίησης και ενίσχυση της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας. Όπως είπε οι εξαγωγές έχουν φτάσει στο 40% του ΑΕΠ. Τόνισε επίσης πως η ανεργία μειώθηκε αισθητά, ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε 9,7% μέσα στο 2022, ενώ το δημόσιο χρέος παρουσίασε τη μεγαλύτερη μείωση στην Ευρώπη. Από το 2023 όπως είπε η χώρα επιστρέφει στα πρωτογενή πλεονάσματα, ενώ είναι ορατός και ο στόχος της επενδυτικής βαθμίδας.

Α. Τσίπρας: Προκηρύξτε εκλογές – Ο τελευταίος προϋπολογισμός της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Δριμεία επίθεση στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο κ. Τσίπρας, διαμηνύοντας πως «ο προϋπολογισμός του 2023 θα είναι ο τελευταίος της κυβέρνησης Μητσοτάκη».

Όπως είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ο προϋπολογισμός χαρακτηρίζεται από κοινωνική αναλγησία και αδικία, προκλητική λεηλασία μισθωτών και μεσαίας τάξης, αδύναμων στρωμάτων και μη προνομιούχων,  προκλητική εξυπηρέτηση των ισχυρών.

«H μεταφορά πλούτου από τους πολλούς σε λίγους και ισχυρούς είναι ο πυρήνας της πολιτικής της. Το αίτημα για αλλαγή και για δικαιοσύνη παντού κερδίζει κάθε μέρα έδαφος στην ελληνική κοινωνία» υπογράμμισε.

Ο κ. Τσίπρας, κατά την ομιλία του, αναφέρθηκε στη δήλωση του Χρήστου Σταϊκούρα ότι «ανταλλάξαμε μπινελίκια με τις τράπεζες», λέγοντας χαρακτηριστικά «σιγά τα αίματα. Οι κυβερνήσεις δεν ρίχνουν μπινελίκια, νομοθετούν».

Μ. Κατρίνης: Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός παρουσιάζουν πλασματική εικόνα της χώρας

Ευθεία επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο Μιχάλης Κατρίνης, επικεφαλής της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, κατά τη συζήτηση ψήφισης του προϋπολογισμού στη Βουλή.

Ο κ. Κατρίνης, αναφερόμενος στα τακταινόμενα στις Βρυξέλλες, έκανε λόγο για πρακτικές που δυσφημούν την Ελλάδα στο εξωτερικό.

Κατηγόρησε την κυβέρνηση για «απόσταση από τον μέσο πολίτη. Είστε μακριά από όσα βιώνουν οι πολίτες αυτό το διάστημα». «Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός παρουσιάζουν πλασματική εικόνα της χώρας».

Σύμφωνα με τον κ. Κατρίνη, «η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών είναι ανυπεράσπιστη απέναντι στην ακρίβεια και την αισχροκέρδεια».

Επιτέθηκε στην κυβέρνηση λέγοντας πως «δεν έχετε πάει σε σούπερ μάρκετ για να επιλέξετε προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, όπως κάνουν οι 8 στους 10. Και αυτό γιατί δεν έχετε βρεθεί σε αυτήν την ανάγκη».

«Η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων είναι 50% χαμηλότερη από αυτή του μέσου Γερμανού και 30% από αυτήν του πολίτη της Ισπανίας», τόνισε ο κ. Κατρίνης από το βήμα της Βουλής.

Δ. Κουτσούμπας: Η Καϊλή πιάστηκε με τη γίδα του Κατάρ στην πλάτη

Με αναφορές στις αποκαλύψεις για το σκάνδαλο Qatargate, αλλά και τις υποκλοπές στο εσωτερικό της χώρας άνοιξε την ομιλία του στη Βουλή, όπου διεξάγεται η συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2023, ο Δημήτρης Κουτσούμπας. Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ σχολίασε ότι η πολιτική αντιπαράθεση έχει την «μπόχα από τις αποκαλύψεις των τελευταίων ημερών», κατήγγειλε ως αντιλαϊκό τον προς ψήφιση προϋπολογισμό και επέκρινε την κυβέρνηση ότι με την πολιτική της καταδικάζει τα νοικοκυριά σε ενεργειακή φτώχεια.

«Το ΚΚΕ έχει καταγγείλει στο τηλεφωνικό κέντρο του κόμματος από το 2016. Τι έχετε κάνει; Απλά βγάζει ο ένας τα άπλυτα του άλλου στη φόρα», είπε και πρόσθεσε: «Η Καϊλή πιάστηκε με τη γίδα του Κατάρ στην πλάτη. Το ΚΚΕ δεν κάνει το ανήξερο και δεν πέφτει από τα σύννεφα. Δημοσιεύουμε χρόνια ντοκουμέντα για τα λόμπι, ενώ εσείς στηρίζετε τη σαπίλα».

Γ. Βαρουφάκης: Έχετε καταδικάσει τους πολίτες σε μόνιμη αποτελμάτωση

Δριμύτατη επίθεση στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης άσκησε ο Γιάνης Βαρουφάκης από το βήμα της Βουλής. Ο αρχηγός του ΜέΡΑ25 χαρακτήρισε θεμέλιο λίθο του τοξικού ψεύδους της κυβέρνησης τον προϋπολογισμό και πρόσθεσε ότι το αφήγημα του sucess story διαψεύδεται από τα οικονομικά στοιχεία, ενώ απορρίπτεται και από την ελληνική κοινωνία, που έχει οδηγηθεί σε οικονομική ασφυξία από την κυβέρνηση.

Ο κ. Βαρουφάκης χαρακτήρισε «τζίφο» τις επενδύσεις για τις οποίες θριαμβολογεί η κυβέρνηση, υποστηρίζοντας ότι «οι επενδύσεις που γίνονται, είναι σχεδόν όλες σε ακίνητα, οι οποίες όσο φουσκώνουν, καταστρέφουν παραγωγικές δραστηριότητες».

Όπως είπε οι σοβαροί, υπομονετικοί επενδυτές, δεν έρχονται στην Ελλάδα, γιατί ξέρουν ότι το 2030-32 το δημόσιο ταμείο θα βογκά από τις αποπληρωμές στην τρόικα και άρα θα υπάρξει νέα διαπραγμάτευση, νέα μέτρα, νέα προαπαιτούμενα και συνεπώς νέοι φόροι, την ώρα που το ασφαλιστικό θα απαιτεί περισσότερο δημόσιο χρήμα. Ο συνδυασμός δηλαδή δημόσιου χρέους, νέου οχετού κόκκινων δανείων και ασφαλιστικού κενού.

Κ. Βελόπουλος: Ο προϋπολογισμός θα πέσει έξω

Ο Κυριάκος Βελόπουλος, κατά την ομιλία του στη Βουλή στη συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου του Προϋπολογισμού, εκτίμησε πως «θα πέσει και αυτός έξω».

«Από το 1974, όλοι οι προϋπολογισμοί έχουν πέσει έξω και είμαι βέβαιος ότι και με αυτόν τον προϋπολογισμό θα γίνει το ίδιο», τόνισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, ενώ έκανε λόγο «για προεκλογικό προϋπολογισμό που είναι γραμμένος στο πόδι, και περιλαμβάνει ψεύτικα νούμερα».

Αναφερόμενος στην οικονομία είπε πως ο ίδιος από το 2020 είχε αναφέρει ότι «έρχεται πείνα και ενεργειακή κρίση» και εκτίμησε, επικαλούμενος δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου, πως το 2023, «έρχεται Αρμαγεδδών».

Πηγή:naftemporiki.gr