Το AHI για τις δηλώσεις Ερντογάν και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Ο Πρόεδρος του Αμερικανικό Ελληνικό Ινστιτούτο (AHI) Νίκος Λαρυγκάκης.

 

Ουάσιγκτον.- Με τον πιο έντονο τρόπο καταδικάζει το Αμερικανικό Ελληνικό Ινστιτούτο (AHI) τις απειλές του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για πυραυλική επίθεση κατά της Ελλάδας.
«Αν δεν μείνετε ήρεμοι, αν προσπαθήσετε να αγοράσετε κάτι [για να οπλιστείτε] από εδώ και από εκεί, από την Αμερική μέχρι τα νησιά, μια χώρα όπως η Τουρκία δεν θα είναι θεατής. Κάτι πρέπει να κάνει», ήταν οι επίμαχες δηλώσεις του Ερντογάν, που προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του προέδρου του AHI, Νίκου Λαριγκάκη.

«Πρέπει να επικρίνουμε ηχηρά την Τουρκία για αυτό που είναι σε αυτό το σημείο: ένα κράτος αδίστακτο και παρίας. Σε μια εποχή όπου η σύγκρουση στην Ουκρανία συνεχίζεται, δεν μπορούμε να έχουμε την αποσταθεροποίηση της νοτιοανατολικής πλευράς του ΝΑΤΟ», είπε ο κ. Λαριγκάκης, ο οποίος εξέφρασε δυσαρέσκεια και για τη στάση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Είναι περίεργο το ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καλεί ‘όλες τις πλευρές’ σε αποκλιμάκωση, όταν υπάρχει μόνο μια πλευρά που είναι προκλητική – η Τουρκία», συνέχισε ο Λαριγκάκης. «Η Τουρκία έχει απειλήσει να εκτοξεύσει πυραύλους σε ένα μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, την Ελλάδα. Ενώ κατανοώ τη σημασία της παρασκηνιακής διπλωματίας και της διπλωματικής γλώσσας, έχουμε ξεπεράσει πολύ αυτό το σημείο με την Τουρκία. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ πρέπει να σταματήσει να χρησιμοποιεί αυτή την κουρασμένη γλώσσα να ζητά από ‘όλες τις πλευρές’ να αποκλιμακώσουν. Η άποψή μας σε αυτό το θέμα δεν απορρίπτει όλη τη σπουδαία δουλειά του Στέιτ Ντιπάρτμεντ τα τελευταία χρόνια για να αναβαθμίσει σημαντικά τις διμερείς σχέσεις ΗΠΑ – Ελλάδας. Ωστόσο, είναι καιρός το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να επαναπροσδιορίσει την προσέγγισή του στην Τουρκία. Ως εκ τούτου, καλούμε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και την κυβέρνηση των ΗΠΑ να καταδικάσουν ρητά την απειλητική ρητορική του Ερντογάν και να αποκαλέσουν την Τουρκία ως επιτιθέμενο», είπε ο κ. Λαριγκάκης, καταλήγοντας πως «οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ πρέπει να καλέσουν την Τουρκία να σταματήσει και να σταματήσει ή να αντιμετωπίσει συνέπειες».

Υπενθυμίζεται πως ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις είχε εκφράσει τη λύπη του υπουργείου για την κλιμάκωση των προκλητικών δηλώσεων.

«Είναι ιδιαίτερα λυπηρό τη στιγμή που η ενότητα και η συνεργασία χρειάζονται περισσότερο μεταξύ των συμμάχων μας στο ΝΑΤΟ. Προτρέπουμε όλους τους συμμάχους μας να αποφύγουν τις απειλές και την προκλητική ρητορική. Το μόνο που θα κάνει μια κλιμάκωση της ρητορικής είναι να αυξήσει τις εντάσεις και να μας αποσπάσει από την ενότητα του σκοπού που χρειαζόμαστε για να αντιμετωπίσουμε οποιεσδήποτε προκλήσεις», τόνισε μεταξύ άλλων.

Πηγή:ekirikas.com