Πρόκληση από τον Αλβανό πρόεδρο – Απαίτησε να κατέβει η ελληνική σημαία σε Δήμο της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας

Ο Μπαϊράμ Μπεγκάι ζήτησε να κατέβει η ελληνική σημαία από το δημαρχείο Φοινικαίων – Έντονες αντιδράσεις από τους κατοίκους των μειονοτικών χωριών.

Ένα 24ωρο πριν την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις μειονοτικές περιοχές της Βορείου Ηπείρου, (22 Δεκεμβρίου 2023) η αλβανική ηγεσία προέβη σε μια προκλητική κίνηση.

Ο Αλβανός πρόεδρος Μπαϊράμ Μπεγκάι ήταν προγραμματισμένο να επισκεφθεί τον μειονοτικό δήμο Φοινικαίων, που κατοικείται από ομογενείς, να καταθέσει στεφάνι στο Μνημείο των Τεσσάρων Μαρτύρων της Δημοκρατίας στην πλατεία του Αλύκου και να παραβρεθεί σε γεύμα με διανοούμενους της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας.

Η ακολουθία του Αλβανού προέδρου, παράκαμψε την επίσκεψη στο δημαρχείο, χωρίς να δοθούν επίσημα εξηγήσεις.

Ωστόσο, όπως ανέφερε ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατικής Ένωσης Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας – «Ομόνοια» Λεωνίδας Παππάς, ο Αλβανός πρόεδρος απαίτησε να αφαιρεθεί η ελληνική σημαία που είναι πάντα αναρτημένη στο δημαρχείο μαζί με την αλβανική –μιας και ο δήμος Φοινικαίων είναι από τους αναγνωρισμένους δήμους της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας.

Στη συνέχεια, όπως αναφέρουν τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο Μπαϊράμ Μπεγκάι ζήτησε να κατέβουν οι ελληνικές σημαίες από το μνημείο του Αλύκου, όπου θα κατέθετε στεφάνι.

Τον περίμεναν κάτοικοι και μαθητές

Όπως σημείωσε ο κ. Παππάς, τον Αλβανό πρόεδρο περίμεναν για να τον υποδεχθούν στην πλατεία του χωριού οι κάτοικοι και τα παιδιά που μάλιστα φορούσαν και παραδοσιακές ενδυμασίες.
Ωστόσο, και αυτοί έγιναν μάρτυρες των κινήσεων του Αλβανού προέδρου, με τους γονείς να παίρνουν την απόφαση να αποχωρήσουν από την εκδήλωση, τονίζοντας ότι δεν μπορούν να τιμήσουν έναν άνθρωπο που δεν σέβεται τα αναγνωρισμένα από το αλβανικό κράτος σύμβολα των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου.

«Στο άγριο πολιτικό κλίμα της Αλβανίας η Εθνική Ελληνική Μειονότητα ήταν και παραμένει υπόδειγμα νομιμότητας» πρόσθεσε ο κ. Παππάς, υπογραμμίζοντας ότι «δεν ανέχεται όμως να προσβάλλονται τα δικά της σύμβολά και κεκτημένα όπως αυτά απορρέουν από το Σύνταγμα της χώρας, τη Σύμβαση Πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης και άλλες Διεθνείς Συμβάσεις».