Έλληνες άστεγοι της Μελβούρνης θα κάνουν Χριστούγεννα στους δρόμους

Άστεγοι κοιμούνται σε δρόμο στο κέντρο της Μελβούρνης. Ένα φαινόμενο που έχει γίνει συνηθισμένο πλέον σε όσους πάνε στο Σίτι. Φώτο: Κ. Ντεβές

 

Μελβούρνη.- Στη Μελβούρνη του 2022 υπάρχουν ακόμα Έλληνες που θα κάνουν Χριστούγεννα στους δρόμους.

Συνολικά στην Αυστραλία εκτιμάται ότι υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες άστεγοι.

Η παρουσία τους είναι αισθητή στους μεγάλους δρόμους των πόλεων όπου συχνά βλέπουμε άστεγους να κοιμούνται στα πεζοδρόμια.

Ανάμεσά τους είναι και άτομα ελληνικής καταγωγής όπως λέει στο «Νέο Κόσμο» η ομογενής νοσηλεύτρια Ελένη Ανδριανάκη, που παρέχει υπηρεσίες σε άστεγους ασθενείς. «Μόλις προχθές δώσαμε κουβέρτες σε δώδεκα Ελληνόπουλα που ήταν άστεγα σε κεντρικό προάστιο της Μελβούρνης» είπε στον “Νέο Κόσμο>.

H κα Ανδριανάκη πρόσθεσε ότι εργάζεται ως νοσηλεύτρια στον ψυχιατρικό κλάδο των φυλακών και των κέντρων κράτησης για λογαριασμό του υπουργείου Δικαιοσύνης της Βικτώριας για πάνω από 25 χρόνια. «Τα άστεγα άτομα είναι κυρίως αυτά που έχουν εθισμό στα ναρκωτικά, μπλέχτηκαν με την δικαιοσύνη σε κάποιες περιπτώσεις τα έδιωξαν από το σπίτι τους» μας λέει.

Η ίδια έχει πει στο «Νέο Κόσμο» πως τα τελευταία δέκα χρόνια εργάζεται και στο τμήμα εθισμένων μητέρων και εκ γέννησής εθισμένων νεογέννητων.

«Είναι μια πολύ τραγική εικόνα που ζουν αυτά τα παιδάκια τα οποία έχουν κληρονομήσει αυτή την δυστυχία και την αγωνία της καθημερινότητας μιας σκληρής κοινωνίας, μεγαλώνοντας ανάμεσα σε χρήστες ουσιών» μας είπε. Συμπλήρωσε δε πως υπάρχουν και μικρά παιδιά από Ελληνικής καταγωγής χρήστες, τα οποία παραδόθηκαν στο τμήμα της.

«Οι χρήστες γονείς κρατούνται στις φυλακές και τα παιδιά τα αναλαμβάνουμε για να τα στείλουμε σε θετούς γονείς για κάποια χρονικά διαστήματα. Δυστυχώς όμως, σε πολλές περιπτώσεις αρνούνται αρκετοί στο να αναλάβουν παιδιά αυτής της κατηγορίας με στερητικό σύνδρομο επειδή έχουν ειδικές ανάγκες στην καθημερινή τους φροντίδα» μας λέει.

Καταλήγοντας η κα Ανδριανάκη μας είπε ότι δεν είναι λίγοι οι ομογενείς που συνδράμουν στο έργο της.

“Μας δίνουν ρουχισμό και τρόφιμα. Ειδικά η εκκλησία. Να μόλις σήμερα ο παπά-Λεωνίδας από την Υπαπαντή του Κυρίου μας έδωσε πέντε κούτες με τρόφιμα για τους αστέγους μας” κατέληξε.

Πηγή: neoskosmos.com