Ελληνογαλλικές εκπαιδευτικές δράσεις με το Ίδρυμα Ευγενίδου

Σύμφωνο συνεργασίας υπέγραψαν την Τρίτη  6 Δεκεμβρίου 2022, ο σύμβουλος συνεργασίας και μορφωτικής δράσης της Γαλλικής Πρεσβείας κ. Nicolas Eybalin, και ο εξουσιοδοτημένος διοικητής του Ιδρύματος Ευγενίδου, κ. Ιωάννης Γκόλιας, υπέγραψαν, παρουσία του πρέσβη της Γαλλίας κου Patrick Maisonnave και του πρόεδρου του Ιδρύματος Ευγενίδου, κ. Λεωνίδα Δημητριάδη-Ευγενίδη, εγκαινιάζοντας μια νέα εποχή ελληνογαλλικών ανταλλαγών στους τομείς δραστηριοποίησής τους.

Ειδικότερα, αποφασίστηκε η συνεργασία στην πραγματοποίηση σειράς εκπαιδευτικών δράσεων που ομαδοποιούνται σε τέσσερις άξονες: Στην συνδιοργάνωση τεσσάρων επιστημονικών διαλέξεων από αναγνωρισμένους ακαδημαϊκούς Γάλλους επιστήμονες, στην επαφή με φορείς στη Γαλλία με στόχο κοινές δράσεις για την διαμόρφωση πλαισίου θέσεων για την βελτίωση της ναυτικής εκπαίδευσης, στην συνδιοργάνωση εκθέσεων με την “La Cit? des sciences et de l’industrie” στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος Ευγενίδου, και τέλος στην ανάπτυξη σχολικών εργαστηρίων με βάση επιτραπέζια παιχνίδια και παιχνίδια κατασκευών, στο πλαίσιο του σκοπού του Ιδρύματος.

Τέθηκαν επίσης οι βάσεις για την υποστήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος στο κύριο στόχο του Iδρύματος Ευγενίδου που είναι η συμβολή στην τεχνική επαγγελματική εκπαίδευση με έμφαση στην ναυτική εκπαίδευση και τον ψηφιακό μετασχηματισμό.

Ο Πρέσβης της Γαλλίας χαιρέτισε την πρωτοβουλία του Ιδρύματος Ευγενίδου, το οποίο συμβάλλει ουσιαστικά στην προώθηση της Επιστήμης και της Τεχνολογίας συνδυάζοντας μάθηση και ψυχαγωγία, σε ένα χώρο υψηλών προδιαγραφών που διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα και αρτιότερα εξοπλισμένα ψηφιακά πλανητάρια στον κόσμο και έναν εντυπωσιακό εκθεσιακό χώρο. Ο κ. Δημητριάδης-Ευγενίδης τόνισε ότι το Ίδρυμα Ευγενίδου εγκαινιάζει μία στενότερη συνεργασία με αντίστοιχους εκπαιδευτικούς οργανισμούς της Γαλλίας, μέσω του εκπαιδευτικού και πολιτιστικού βραχίονα της Γαλλικής πρεσβείας, του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος, με στόχο την ανάπτυξη κοινών δράσεων και την γόνιμη ανταλλαγή απόψεων στην κατεύθυνση της επίτευξης των στόχων τους. Αναφέρθηκε επίσης, στην αποδοτική συνεργασία του Ιδρύματος με το Γαλλικό Επιστημονικό Κέντρο “La Cit? des sciences et de l’industrie” στο πλαίσιο της Διαδραστικής Έκθεσης Επιστήμης και Τεχνολογίας που φιλοξενήθηκε από το 2006 έως το 2017, στο Ίδρυμα Ευγενίδου.

Ναυτική εκπαίδευση

Για την επαγγελματική ναυτική εκπαίδευση, γίνεται λόγος για την στενή συνεργασία του Ιδρύματος, με το υπουργείο Ναυτιλίας, καθώς και για την ολοκληρωμένη πρόταση που έχει κατατεθεί από πλευράς Ιδρύματος Ευγενίδου για τον επανασχεδιασμό της ναυτικής εκπαίδευσης στη χώρα μας, και την στροφή προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό της.

Για θέματα ναυτικής εκπαίδευσης στη χώρα μας,  το Γαλλικό Ινστιτούτο θα συνεισφέρει, με στοχευμένες πρωτοβουλίες, για την από κοινού διατύπωση θέσεων.

Επισημαίνεται ότι το Ίδρυμα θεωρείτε το ¨σπίτι” της ναυτικής εκπαίδευσης στην Ελλαδα.  Ήδη από τον Νοέμβριο του 1957, έναν μόλις χρόνο μετά την σύστασή του, στην τελετή παράδοσης του πρώτου βιβλίου του Ιδρύματος (Μαθηματικά για τον Τεχνίτη) στον Υπουργό Βιομηχανίας, η Μαριάνθη Σίμου, αδελφή του Ευγένιου Ευγενίδη και διοικήτρια-διαχειρίστρια του Ιδρύματος Ευγενίδου, ανακοίνωσε ότι ο Ευγενίδης διέθεσε στους νέους της πατρίδας του μεγάλο μέρος της περιουσίας του. Στην ίδια τελετή, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εκδόσεων Αλέξανδρος Παππάς ανακοίνωσε ότι τα υπό έκδοση βιβλία, τα οποία θα είναι όσο το δυνατόν αρτιότερα σε περιεχόμενο και εμφάνιση, αλλά και προσιτά και στους πλέον άπορους μαθητές, περιλαμβάνουν και βιβλία για τους μηχανικούς του Εμπορικού Ναυτικού.

Έκτοτε, έχουν συγγραφεί και εκδοθεί συνολικά 157 διδακτικά βιβλία για τη Ναυτική εκπαίδευση, ενώ παράλληλα από το 1990 χορηγούνται υποτροφίες σε αξιωματικούς του Λιμενικού Σώματος για μετεκπαίδευση στο εξωτερικό και έχουν πραγματοποιηθεί πολυάριθμες δωρεές σε Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού.

 

Πηγή:naftemporiki.gr